logo


Με την παρουσία τριών μόνο τοπικών συμβούλων- όλων από την πλευρά της πλειοψηφίας- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου με κεντρικό θέμα τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Διονύσου για το 2018. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης (σ.σ. Π. Ταουξή, Α. Στασινοπούλου και Σ. Ντούντα), αν και είχαν προσκληθεί, με τους οποίους πάντως- πλην του Θ. Κρητικού «που δεν κατάφερα να συναντήσω»- είχε επικοινωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κασαπάκης για τις προτάσεις τους πάνω στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, που επανέλαβε τις συνολικές εργολαβίες για όλο το Δήμο, οι οποίες προγραμματίζονται από τη Δημοτική Αρχή για το 2017 και το 2018 και αφορούν σε οδοποιία, συντήρηση σχολείων, μικρά αντιπλημμυρικά έργα και πύκνωση φρεατίων, ενοποίηση και εναρμόνιση των επιμέρους κυκλοφοριακών μελετών, συντήρηση των δημοτικών κτηρίων- που “ακουμπάνε” προβλήματα και του Αγ. Στεφάνου. Υπογράμμισε επιπλέον πως το ποσόν που θα διατεθεί για έργα και μελέτες από Ίδιους Πόρους του Δήμου, ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί αναλογικά στις Δημοτικές Κοινότητες βάσει αναγκών, πληθυσμού και έκτασης. Ειδικά για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Αγ. Στεφάνου, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως δημοπρατήθηκε και ήδη αναδείχθηκε εργολάβος για το έργο στη θέση Βρυσάκι, που λύνει το πρόβλημα της περιοχής. Παράλληλα διευθετείται το ρέμα, ενώ έχει ενταχθεί στην Περιφέρεια το έργο για την οδό Πιπεροπούλου. Για την αποχέτευση, τέλος, ο κ. Ράικος τόνισε ότι η μελέτη για το υπόλοιπο του έργου στον Άγ. Στέφανο, μήκους συνολικά 50 χιλιομέτρων, βρίσκεται στην ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μαζί με το υπόλοιπο της Δροσιάς και της Άνοιξης και αναμένεται η δημοπράτησή του.

Κεντρικό θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε η- επιβεβλημένη για όλους τους τοπικούς συμβούλους- αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου: Από την αρχή της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής υπήρξε η εκπεφρασμένη πρόθεση το κτήριο, αφού συντηρηθεί εκ βάθρων μια που έχει υποστεί φθορές μεγάλης έκτασης, να μετατραπεί σε βιοκλιματικό και να χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση των Υπηρεσιών του Δήμου, ίσως για τη στέγαση κάποιου σχολείου, αλλά και για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου. Είχε μάλιστα ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση του τέως Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού Η. Υφαντή, κονδύλι 20.000 ευρώ για σύμβουλο που θα αναλάμβανε τη μελέτη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, με το ΤΥΠΕΤ να έχει κεντρική θέση στο σχετικό σχεδιασμό. Η -πολύ μεγάλη – χρηματοδότηση για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, για το οποίο υπάρχει προμελέτη από την εποχή της Διοίκησης Σακελλαρίου, έγινε απόπειρα να εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Η προσπάθεια αυτή, όπως παραδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τοπικού συμβούλου Ν. Νικηφοράκη, κόλλησε κάπου μέσα στο Δημαρχείο και ουδέποτε προχώρησε, αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί. Επιπλέον, στην αναμόρφωση Προϋπολογισμού που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο, έχει απαλειφθεί το κονδύλι για το σύμβουλο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ αποτέλεσε ένα από τα 4 θέματα για τα οποία πριν από ενάμιση χρόνο, το Φεβρουάριο του 2016, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης είχε ανακοινώσει τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής, στην κατεύθυνση εξασφάλισης ευρύτερης συναίνεσης.

Κεντρικό αίτημα στις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας ήταν και η κάλυψη αναγκών σε σχολική στέγη, μια που το πρόβλημα σήμερα είναι ασφυκτικό: Τέσσερα νηπιαγωγεία συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, δίπλα στις γραμμές του τρένου, ενώ προβληματική είναι και η συστέγαση Γυμνασίου και Λυκείου. Σύμφωνα με τον κ. Ράικο, η Δημοτική Αρχή εξετάζει την αγορά έκτασης που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, στην περιοχή Αγ. Παρασκευής, ώστε να κατασκευασθεί σχολικό κτήριο Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στις επιμέρους προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου για έργα και μελέτες, περιλαμβάνονται ακόμη η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας σε μια σειρά δρόμων (Πάρνηθος, Χανίων, Λακωνίας κ.λπ.), η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου- όπου σήμερα πραγματοποιούνται οι Δράσεις Χωρίς Μεσάζοντες- για τη στέγαση κάποιων δημοτικών υπηρεσιών, αν δεν αξιοποιηθεί το ΤΥΠΕΤ, ο οδοφωτισμός, η επισκευή πλατειών κ.λπ.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθούν και τα παρακάτω: Γραπτές εξηγήσεις ζήτησε ο κ. Νικηφοράκης να δοθούν από τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής που, αν και προσκλήθηκαν, εντούτοις δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. “Είναι η τρίτη φορά που μας αγνοούν. Οι προσωπικές επαφές του Προέδρου μαζί τους δεν μας αφορούν” είπε χαρακτηριστικά.

Απουσίαζαν, όπως προαναφέρθηκε, οι τοπικοί σύμβουλοι Δ. Τσάμης από τη μείζονα μειοψηφία και Γ. Καριπίδης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, οι οποίοι επιπλέον δεν είχαν στείλει τις προτάσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αντίστοιχες προτάσεις, τέλος, δεν είχαν ζητηθεί ούτε από τους τοπικούς φορείς, παρά τη σχετική πρόβλεψη από τον καλλικρατικό νόμο (άρθρο 86 του ν. 3852/2010). Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι επαφές του με τους Συλλόγους είναι καθημερινές, οπότε και τα αιτήματά τους ελήφθησαν υπ’ όψιν.