logo


Ήταν τον Ιούνιο του 2015 που οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι- ανάμεσά τους και στελέχη της Δημοτικής Αρχής- δήλωναν πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν επιχορηγήσεις στους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και με μοναδικό γνώμονα το συνολικό ύψος της επιχορήγησης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου. Ήταν τον ίδιο Ιούνιο του 2015 που ο τότε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Β. Κοκμοτός υπογράμμιζε πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει επιχορηγήσεις χωρίς νόμιμα, μόνιμα και δίκαια κατά το δυνατόν κριτήρια, θεωρώντας μάλιστα το ποσόν των 210.000 ευρώ που δόθηκε τότε υπερβολικό για τους καιρούς που ζούμε. Τον ίδιο εκείνον Ιούνιο ο τότε Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ και σημερινός Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνης δήλωνε ευθαρσώς πως ποτέ ο Δήμος- είτε τώρα είτε πριν τον Καλλικράτη- δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, και συμφωνούσε με τη θέσπιση κριτηρίων, αλλά και με την επιβεβλημένη ανταποδοτικότητα των δράσεων των συλλόγων, ώστε να ωφελούνται οι δημότες. Τον Ιούνιο του 2015 επίσης ο ίδιος ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης επανέλαβε την εξαγγελθείσα πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε πριμοδότηση συγχωνεύσεων των πολλών ομοειδών συλλόγων και σωματείων που δρουν στο Δήμο, “ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση των κατοίκων αλλά και οικονομία κλίμακας”. Είχε μάλιστα αναγγείλει τότε μάλιστα πως μέχρι τέλους Ιουλίου (σ.σ. του τότε Ιουλίου, του 2015) θα έχει εκπονηθεί κανονισμός και διαδικασία για την παραχώρηση χώρων και την επιχορήγηση των σωματείων, ώστε το θέμα να έρθει του χρόνου (σ.σ. δηλαδή πέρυσι, το 2016) προς ψήφιση σε τελείως διαφορετική βάση.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, όλοι ορκίζονταν πως αυτή- και όχι η προηγούμενη- θα ήταν η τελευταία φορά που θα ψήφιζαν χωρίς κριτήρια επιχορηγήσεις σε φορείς, ενώ δεν είχαν λείψει και οι φωνές που μιλούσαν για σκοπιμότητες.

Τι έχει μεσολαβήσει από τις προπέρσινες και τις περσινές εξαγγελίες; Απλά και μόνο δυο χρόνια και μπόλικα λόγια. Γιατί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 4 Ιουλίου (του 2017) συζητήθηκαν και πάλι οι επιχορηγήσεις σε Αθλητικά Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ιερούς Ναούς χωρίς κανένα κριτήριο, με λειψά- όπως καταγγέλθηκε και δεν διαψεύστηκε- δικαιολογητικά, με προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής, με “μπακαλόχαρτα” και με μια πρόταση- πρόκληση του Δημάρχου: “Αν οι παρατάξεις φέρουν εναλλακτική πρόταση για τις επιχορηγήσεις των φορέων, εμείς με μεγάλη χαρά θα τη συνυπογράψουμε. Αλλά είμαι βέβαιος πως πάντα στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνουμε τις επιχορηγήσεις”.

Οι οποίες επιχορηγήσεις εκ μέρους του Δήμου, τα έσοδα δηλαδή, όπως επίσης καταγγέλθηκε και δεν διαψεύσθηκε καλύπτουν ακριβώς τα έξοδα, τις εκδηλώσεις και τη δραστηριότητα κάποιων φορέων, σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι κατέθεσαν. Σαν να πρόκειται δηλαδή για δημοτικά σωματεία. Τα οποία επιπλέον πού και πώς χρησιμοποιούν τα λοιπά έσοδα, δηλαδή τις συνδρομές των μελών τους;

Στην ίδια συνεδρίαση, την προχθεσινή, ανακαλύφθηκε και… ο τροχός: Για να μην εγερθεί θέμα εγκυρότητας της απόφασης, αποχώρησαν από την αίθουσα όσοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους έως και β΄βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας είχαν σχέση με τη Διοίκηση των Σωματείων. Εφαρμόστηκε δηλαδή μόλις φέτος διάταξη νόμου που ισχύει από το 2006, στο πλαίσιο του γνωστού σε όλους Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, την οποία είχε από πέρυσι επισημάνει η Οδός Διονύσου, αλλά “στου κουφού την πόρτα”.

Απολύτως σχετικό με τα παραπάνω ήταν πως:
Η Αντιδήμαρχος (και) Αθλητισμού Α. Στασινοπούλου είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ. Στον οποίο Σύλλογο, που επιχορηγούνταν με 1000 ευρώ, Πρόεδρος είναι στενότατη συγγενής της. Τα παραπάνω περιέργως- κόντρα στα οριζόμενα από το νόμο, τα οποία προφανώς και γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει- δεν την εμπόδισαν, με τη διπλή της ιδιότητα, να εισηγηθεί τις επιχορηγήσεις στους Συλλόγους.

Από τη δύσκολη θέση στην οποία η ίδια και η Διοίκηση του Δήμου ενδεχομένως να περιέρχονταν, βγήκε με μια… έμπνευση της τελευταίας στιγμής: Επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο και τη Γραμματέα της ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ και εν συνεχεία ανακοίνωσε πως διαγράφει το Σύλλογο από τη λίστα των επιχορηγούμενων φορέων, ώστε η ίδια να μπορέσει να μείνει μέσα στην αίθουσα και να ψηφίσει. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ και ευέλικτη είναι στις αποφάσεις της και δεν είχε τελικά και τόση ανάγκη τα χρήματα…

Μετά και από τα παραπάνω, αναμενόμενες ήταν οι προσφυγές κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να χρηματοδοτηθούν οι Σύλλογοι με συνολικά 212.500 ευρώ, που θα ασκήσουν οι Σπ. Γιαννουλάτος πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Στ. Μιχιώτης συμπολίτης, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις που δέχθηκαν εντός και εκτός Συμβουλίου.