logo


Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής είχαν προσκληθεί να παρευρίσκονται, όμως μόνο τρεις από αυτούς παρέστησαν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου την Παρασκευή 30 Ιουνίου για τη συζήτηση των προτάσεων με στόχο την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 του Δήμου. Παρέστησαν ειδικότερα οι Τ. Μπάσης από την πλειοψηφία, Γ. Τσουδερός από τη μείζονα μειοψηφία και Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο- και βέβαια, πιστός στο ραντεβού του με τα Τοπικά Συμβούλια, και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος για να διευκρινίσει, να ενημερώσει και να εξειδικεύσει το συνολικό προγραμματισμό του Δήμου αναφορικά με έργα και μελέτες για τον προσεχή χρόνο.

Δέκα σημεία, με σειρά προτεραιότητας, περιλαμβάνονται φέτος στις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όπως ήρθαν με εισήγηση του Προέδρου του Τ. Μπάση και υπερψηφίστηκαν από τους συναδέλφους του:

Άμεσης προτεραιότητας αντιπλημμυρικά έργα στο Διονυσοβούνι, στη Βύρωνος, στη Δεινοκράτους, στην Αναγέννηση και στη Ραπεντώσα
Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Ραπεντώσα, Αναγέννηση, αλλά και στη Δημοκρατίας, στη Διονύσου κ.λπ.
Οδοποιία και έργα αποχέτευσης
Επισκευή των παιδικών χαρών
Συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου
Βελτίωση και συντήρηση του γηπέδου (σ.σ. που δεν έχει συντηρηθεί εδώ και 25 χρόνια!)
Μελέτη και οριοθέτηση των ρεμάτων
Κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και Λυκείου στη Σεμέλη
Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στον Αγ. Γεώργιο το Χιοπολίτη
Ενώ δεν περιλαμβάνονται έργα στο Κοιμητήριο, μια που προσφάτως αποφασίστηκε σειρά εργασιών αποκατάστασης και συντήρησής του.

Επιπλέον των παραπάνω, τόσο ο κ. Φωτάκης όσο και ο κ. Μπομπής επανέφεραν το αίτημα της αναστήλωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο Διονύσου, για την οποία μάλιστα στο παρελθόν είχε συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ είχε εξασφαλισθεί η συνεργασία του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ καθώς και ποσόν 20.000 ευρώ ως δωρεά από τα Λατομεία.

Επεσήμαναν ακόμη την εκκρεμότητα που υπάρχει στην περιοχή με τη νομιμοποίηση του ημιτελούς ορόφου πάνω από τα αποδυτήρια του Αθλητικού Ομίλου στο γήπεδο ποδοσφαίρου, που θα μπορούσε να αποτελέσει στέκι νεολαίας.

Όπως ήταν, τέλος, φυσικό, μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από την οριοθέτηση των Κοινόχρηστων Χώρων, έκτασης 250 περίπου στρεμμάτων- “πλούτο” τη χαρακτήρισε ο κ. Φωτάκης- που αποδόθηκαν στο Δήμο με εφετειακή απόφαση του 2011, μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη με μεγάλους ιδιοκτήτες (Τράπεζα και Συνεταιρισμό Νέα Αιολίς). Η υπόθεση, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, συνδέεται στενά με τα λεγόμενα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ, που έχουν ταλαιπωρήσει στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν τόσο τα όργανα του Δήμου, όσο και- κυρίως- συνδημότες που νομίμως τα απέκτησαν και τα αξιοποίησαν αλλά κατηγορήθηκαν για καταπατήσεις. Οι επιβεβλημένες ενέργειες του Δήμου προς τον κτηματολογικό δικαστή και τον υποθηκοφύλακα αλλά και στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής, από τη μια πλευρά θα κατοχυρώσουν τη δημοτική περιουσία που σήμερα- “με ευθύνη όλων των Δημοτικών Αρχών, ακόμη και των μειοψηφιών”- είναι εγγεγραμμένη στις κτηματικές μερίδες άλλων, ενώ από την άλλη πλευρά θα τακτοποιήσουν μια και καλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ιδιοκτησία τους όσοι έχουν ήδη χτίσει σε ΑΛΦΑ. Για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής πρότεινε ευρεία σύσκεψη ανάμεσα στους συναδέλφους του από το Διόνυσο, παρουσία του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και του νομικού συμβούλου του Δήμου, όπου θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως πρόθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι να προσεγγίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα με διαφορετική φιλοσοφία: “Θέλουμε να είναι υλοποιήσιμο και εφικτό, και όχι φαραωνικό” τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι Ίδιοι Πόροι του Δήμου ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα δαπανηθούν για έργα και μελέτες, θα κατανεμηθούν στις 7 Δημοτικές Κοινότητες αναλογικά, βάσει πληθυσμού, έκτασης και αναγκών. Διευκρίνισε επιπλέον πως βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον εργολαβίες που αφορούν σε έργα συνολικά για το Δήμο Διονύσου, όπως η συντήρηση των σχολείων και των γηπέδων, τα μικρά αντιπλημμυρικά και η πύκνωση των φρεατίων, αλλά και η οδοποιία και η επούλωση λάκκων- εξαιρετικά σημαντική για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου μια που σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ράικο “εδώ το οδικό δίκτυο είναι ποιοτικά το χειρότερο του Δήμου”.

Όσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα: Η μελέτη για το Λύκειο Διονύσου βρίσκεται στη φάση θεώρησης από τις υπηρεσίες των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) και επίκειται η αδειοδότηση του έργου, ενώ η Παιδική Χαρά στην Κίου θα είναι έτοιμη το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και μετά σειρά έχει αυτή της Καϊρη, που θα ενταχθεί σε επόμενη σχετική εργολαβία.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, επιπλέον, είναι να ενοποιήσει σε μία τις επιμέρους κυκλοφοριακές μελέτες που ισχύουν σήμερα σε καθεμιά από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες, ώστε να εναρμονισθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν την ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου.

Ειδική πρόσκληση- ένα βήμα πριν από την έκπτωση- έχει σταλεί στον εργολάβο αποχέτευσης ως μορφή πίεσης για να επιταχύνει τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου. Ήδη πάντως ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 5 συνεργείων στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου (2 στην Αναγέννηση, δυο στη Μητρ. Κυδωνιών και 1 στη Ρόδων) και ένα συνεργείο θα πραγματοποιεί μόνο συνδέσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, ενώ ανακοινώθηκε η εργολαβία της ΕΥΔΑΠ για τους πρωτεύοντες αγωγούς σε Διόνυσο και Σταμάτα.

Αρνητική, τέλος, κατά πλειοψηφία ήταν στην ίδια συνεδρίαση  η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου να παραχωρήσει στην Αρχαιολογία χώρο στο υπόγειο του Δημοτικού Καταστήματος για την αποθήκευση και συντήρηση των ευρημάτων που αποκαλύπτονται λόγω του έργου της αποχέτευσης ή από άλλες σωστικές ανασκαφές. Η δυσκολία στην πρόσβαση, αλλά και τα προβλήματα υγρασίας, απουσίας φυσικού φωτισμού και εξαερισμού ήταν οι κυριότεροι λόγοι για την εξαρχής αρνητική εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, που επιπλέον επέμεινε πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού: “Αν μπει μέσα η Αρχαιολογία δεν θα φύγει ποτέ”, υποστήριξε ο κ. Μπάσης. Στην πρόταση μειοψήφησε η Π. Οικονομάκου από τη μείζονα μειοψηφία τονίζοντας πως “πρέπει τα αρχαιολογικά ευρήματα να μείνουν εδώ γιατί ο Διόνυσος είναι περιοχή παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Να βάλει ο Δήμος και η Αρχαιολογία τα χρήματα, να δοθεί το ερέθισμα και να γίνει μια αρχή για την ανάδειξη της περιοχής”.