logo


Καμιά ερώτηση από όσες- και ήταν πολλές- υπέβαλαν προς τη Διοίκηση του Δήμου δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στη χθεσινή (4/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έμεινε αναπάντητη, είτε από το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη είτε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνεργάτες του.

Καμιά- εκτός από μία: Αυτή που αφορούσε στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για την απολογισμό περί τα πεπραγμένα της τον προηγούμενο χρόνο. Που κανονικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα πεπραγμένα δυο χρόνων, μια που ούτε και πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί απολογισμός.

Εντούτοις η εν λόγω υποχρέωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Διοίκησης του Δήμου, ενώ προβλέπεται τόσο στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 217 του Ν.3463/2006) όσο και στον Κανονισμό του Δημοτικού μας Συμβουλίου:

Άρθρο 13
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής
1. Το ∆ημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της ∆ημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του ∆ήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάζεται από τον Συμπαραστάτη του ∆ημότη και της Επιχείρησης η ετήσια έκθεσή του.
2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.

Το ίδιο άρθρο του Κανονισμού δίνει λεπτομομερείς κατευθύνσεις για τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης, ενώ στην ακροτελεύτια παράγραφο προβλέπει και το εξής- που ισχυροποιεί και την αναγκαστικότητα της υποχρέωσης για απολογισμό:

Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του Ν. 3852/2010.

Στηριζόμενος στα παραπάνω ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
Η προθεσμία πέρασε. Προτίθεσθε να προχωρήσετε, έστω και εκπρόθεσμα, σε απολογισμό των πεπραγμένων;

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει απολογισμό πεπραγμένων ούτε για την προηγούμενη χρονιά;

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους;

Μήπως δεν είστε έτοιμοι;

Μήπως σας ενοχλεί ή φοβάστε τη δημόσια και διαφανή λογοδοσία και τον έλεγχο;

Μήπως σας ενοχλεί ή φοβάστε την κριτική των πολιτών;

Μήπως σας ενοχλεί ή φοβάστε που δεν είναι επαρκές το έργο σας και είναι περισσότερες οι αστοχίες και οι αδυναμίες σας και εμφανείς η ανοργανωσιά και η έλλειψη οράματος;

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να γνωρίζουμε για ποιον ή ποιους λόγους αποφεύγετε τον απολογισμό πεπραγμένων καταπατώντας τις ρητές προβλέψεις των θεσμικών κειμένων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η σημερινή Διοίκηση του Δήμου είχε προχωρήσει σε απολογισμό πεπραγμένων μόνο το 2015, εκπρόθεσμα και τότε λόγω των βουλευτικών εκλογών, ενώ έκτοτε και χρόνο με το χρόνο για το συγκεκριμένο θέμα τηρεί σιγήν ιχθύος.