logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διόνυσος 28/06/2017
Αρ. πρωτ. 05/2017_2019

Με την 53476/ΓΔ4/28-3-2017 Υπουργική Απόφαση αφαιρείται από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα την Β΄ Ξένη Γλώσσα που θα παρακολουθήσουν.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η Υπουργική Απόφαση 70691/Δ1/26-4-2016 σύμφωνα με την οποία ενώ δίνεται η δυνατότητα σχηματισμού τμήματος και στη γλώσσα που μειοψήφησε  με κατώτατο όριο τους 14 μαθητές (αντί για 12 όπως ίσχυε), ταυτόχρονα απαγόρευσε να σχηματιστούν παράλληλα τμήματα σε μία ξένη γλώσσα που ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25, για να μην είναι τα ξενόγλωσσα τμήματα της Ε΄ τάξης περισσότερα από τα  τμήματα της γενικής παιδείας.

Παράδειγμα: Οι μαθητές δύο τμημάτων της Ε’ είναι 45. Από αυτούς οι 29 επιλέγουν τη γλώσσα Α και οι 16 τη γλώσσα Β. Σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν επιτρέπεται ο σχηματισμός δύο τμημάτων στη γλώσσα Α + ένα τμήμα στη γλώσσα Β, δηλ. 3 ξενόγλωσσα, επειδή ξεπερνούν κατά ένα τμήμα τα τμήματα της Ε’ τάξης. Έτσι, ενεργοποιείται η Υπουργική Απόφαση και όλοι οι μαθητές θα διδαχθούν αναγκαστικά τη γλώσσα Α που πλειοψήφησε.

Ήδη μεγάλο ποσοστό μαθητών δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την Ξένη Γλώσσα της επιλογής τους.

Από την νέα χρονιά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η επιλογή της Β΄ Ξένης Γλώσσας που γίνεται στην Ε΄ Δημοτικού, ισχύει έως και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.

Ο περιορισμός που τίθεται, πέρα από το κλείσιμο τμημάτων:
• Εξαναγκάζει τους μαθητές να διδαχθούν άλλη Ξένη Γλώσσα από αυτήν που επιθυμούν, με κριτήρια την αριθμητική και συχνά οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας και από το «αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας, που επιλέχθηκε από τις δηλώσεις προτίμησης, τότε οι μαθητές/τριες διδάσκονται την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
• Οδηγεί πλέον στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης προκειμένου να μη γίνουν νέα τμήματα,  επιβάλλοντας ότι  η επιλογή της Β΄ ξένης γλώσσας θα γίνεται από το Δημοτικό κι όχι στο Γυμνάσιο, μέχρι τις 10 Ιουνίου, χωρίς ο μαθητής να μπορεί να αλλάξει επιλογή στο Γυμνάσιο.
• Πλήττει  καίρια τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονέων, οδηγώντας τους στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Διονύσου, θεωρεί ότι η καλή γνώση ξένων γλωσσών στην εποχή μας, είναι αναγκαίο μορφωτικό εφόδιο για τον καθένα και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ουσιαστική εκμάθηση τους μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαία (για τα 12 χρόνια του σχολείου) συστηματική διδασκαλία, τις αναγκαίες ώρες, με προγράμματα και δωρεάν βιβλία υψηλής ποιότητας, μόνιμους εκπαιδευτικούς με τακτική επιμόρφωση και στήριξη.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν τη συγκρότηση των τμημάτων και την κατάργηση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής της Β΄ Ξένης Γλώσσας και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Για το ΔΣ της Ένωσης

Η Πρόεδρος Μαγκλάρα- Αργυροπούλου Ελένη

Η Γραμματέας Τόκα Αλεξάνδρα