logo


Όπως παράνομα συστάθηκε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου στις Δημαιρεσίες του περασμένου Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκλογή των μελών του, το ίδιο παράνομα συστάθηκαν και οι δυο Επιτροπές του Δήμου, η Οικονομική και η Ποιότητας Ζωής. Αυτό υποστηρίζουν τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ. δεν συνυπογράφει η Λαϊκή Συσπείρωση, της οποίας η επικεφαλής Ζ. Σώκου αντιμετωπίζει εδω και καιρό προβλήματα υγείας) μαζί με ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους στην προσφυγή που κατέθεσαν χθες Πέμπτη 22 Ιουνίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, αλλά και τη σχετική υπουργική εγκύκλιο, “η διαδικασία των δημαιρεσιών είναι ενιαία και αδιαίρετη και περιλαμβάνει τα μέλη του Προεδρείου Δ.Σ. και τα μέλη των Ο.Ε. και Ε.Π.Ζ.”.

Υπενθυμίζεται πως οι Δημαιρεσίες του Μαρτίου- μετά από προσφυγή και πάλι μειοψηφιών και ανεξάρτητων- ακυρώθηκαν από την Επιτροπή του άρ. 152 ως μη νόμιμες, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν την περασμένη Κυριακή 18 Ιουνίου, μόνο όμως ως προς το κομμάτι που αφορούσε στην εκλογή μελών του Προεδρείου.

Σε έγγραφο τότε αίτημα των παρατάξεων υπογραμμιζόταν πως “Δεδομένου ότι ακυρώθηκε η προηγούμενη εκλογή Προεδρείου Δ.Σ., η διαδικασία των δημαιρεσιών ουδέποτε ολοκληρώθηκε κανονικά και νόμιμα και η επανάληψη των δημαιρεσιών πρέπει να περιλαμβάνει την ενιαία και αδιαίρετη διαδικασία εκλογής μελών Προεδρείου Δ.Σ., μελών Ο.Ε. και μελών Ε.Π.Ζ.”. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε την Κυριακή 18/6 και προφορικά ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, εντούτοις η απάντηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη ήταν ξεκάθαρη: “Πήραμε το Μάρτιο έγκριση νομιμότητας για την εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση αυτή προχωρήσαμε κανονικά στην εκλογή μελών και για τις Επιτροπές. Θεωρούμε λοιπόν πως πράξαμε τυπικά. Εξάλλου μέχρι σήμερα δεν είχε κατατεθεί προσφυγή για τις Επιτροπές”.

Αξίζει εδώ να τονισθεί πως η διαδικασία εκλογής των μελών στις Επιτροπές, όπως τελικά έγινε, οδήγησε στη σύνθεσή τους από δυο μόνο παρατάξεις- τη Διοίκηση με 6 συμβούλους και τη μείζονα μειοψηφία με τρεις- ενώ αποκλείσθηκε η συμμετοχή και τρίτης παράταξης από την ελάσσονα μειοψηφία, με έναν εκπρόσωπο.