logo


Με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου ήρθε προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου χθες Τετάρτη 21 Ιουνίου το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής προς το Δήμο, να βρεθεί χώρος για τη συντήρηση και προσωρινή αποθήκευση όσων αρχαιολογικών ευρημάτων αποκαλύπτονται είτε από τις εργασίες αποχέτευσης είτε από άλλες σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Το παραπάνω έγγραφο της Εφορείας, που φέρει ημερομηνία Μαρτίου 2016, προώθησε πριν από μερικές ημέρες προς το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μια που ως γνωστό διαθέσιμος χώρος άνω των 200 τετρ. μέτρων υπάρχει στο υπόγειο του Δημοτικού Καταστήματος της περιοχής. Ο οποίος όμως, όπως είναι επίσης γνωστό, παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα υγρασίας, μούχλας, έλλειψης εξαερισμού και φυσικού φωτισμού και προσβασιμότητας. Εκεί φυλάσσονται- με κίνδυνο βέβαια σταδιακά να καταστραφούν- τα αρχεία της Δημοτικής Κοινότητας, υλικά και μηχανήματα, εκλογικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. Υπενθυμίζεται εδώ πως και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε η σκέψη από το Δήμο να αξιοποιηθεί το υπόγειο για τη φύλαξη του αρχείου της Πολειοδομίας, σκέψη που όμως εγκαταλείφθηκε λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε.

Τα παραπάνω επικαλέσθηκε εν πολλοίς στην- αρνητική- εισήγησή του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάσης, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να εξασφαλισθούν συνθήκες ασφαλείας μια που το κτήριο της Δημοτικής Κοινότητας βρίσκεται σε ερημική περιοχή, ενώ εκτίμησε πως “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”: Αν μπει μέσα η Αρχαιολογία, δεν θα βγει ποτέ, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάσης.

Τις επιφυλάξεις του συμμερίστηκαν μεν οι υπόλοιποι- δυο παρόντες- συνάδελφοί του Γ. Δανέζης από την πλειοψηφία και Π. Οικονομάκου από τη μείζονα μειοψηφία, αλλά αντιμετώπισαν θετικά τη φύλαξη των ευρημάτων στο Διόνυσο, εφόσον βέβαια τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο αποθήκευσης και φύλαξης όσο και ασφάλειας, αλλά και έκθεσης εν συνεχεία των αρχαιοτήτων. Μαζί με αυτούς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Τσουδερός από τη μείζονα και Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, αλλά και ο Κ. Μπομπής Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου συνέδεσαν την αποθήκευση των αρχαιοτήτων στη Δημοτική Κοινότητα με την ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου στη Ραπεντώσα, που έφερε και την “ταυτοποίηση” όλου του καλλικρατικού Δήμου ως Δήμου Διονύσου.

Η απουσία δυο τοπικών συμβούλων (σ.σ. εκτάκτως της Ε. Φραντζή από την πλειοψηφία και σταθερά της Σ. Μεθενίτη από τη Νέα Πνοή), αλλά και η επικείμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παρίσταται και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος, ανέβαλαν τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση του χώρου στην Αρχαιολογία.

Η οποία, αξίζει να σημειωθεί, στο αίτημά της για την παραχώρηση κτηρίου ή χώρου αναφέρει και μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα μέχρι στιγμής αρχαιολογικά ευρήματα: Οι αρχαιολογικές έρευνες σε δημόσια και ιδιωτικά έργα τα τελευταία 10 χρόνια αποκάλυψαν, λοιπόν, πληθώρα ευρημάτων που καλύπτουν από την αρχαιότερη νεολιθική μέχρι και την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Κάποια από αυτά, λόγω της εξαιρετικής σημασίας τους, έχουν παρουσιασθεί σε ημερίδες και συνέδρια, χωρίς ωστόσο- γράφει η Αρχαιολογία- να είναι ιδιαίτερα γνωστά στους πολίτες του Δήμου Διονύσου και στην ευρύτερη περιοχή. Για τα ευρήματα αυτά, που “συγκροτούν την ιστορία της περιοχής” και που σήμερα μεταφέρονται για φύλαξη στον Πειραιά, ζητείται ο χώρος για τη δημιουργία αποθήκης- εργαστηρίου συντήρησης και προσωρινής φύλαξης.