logo


Με φόντο τα σκηνικά από την παράσταση»‘Ενας φόνος για γέλια!» που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Αγ. Στεφάνου και με τη νόμιμη διαδικασία εκλογής Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, χθες Κυριακή 18 Ιουνίου, και με 37 δημοτικούς συμβούλους παρόντες, εκ των οποίων 19 της Δημοτικής Αρχής, εξελέγη Πρόεδρος η υποψήφια της Διοίκησης Β. Ζώτου με 19 ψήφους, Αντιπρόεδρος ο υποψήφιος της μείζονος μειοψηφίας Τ. Καρασαρλής με 28 ψήφους και Γραμματέας η υποψήφια από τις ελάσσονες μειοψηφίες Α. Λουκάτου με 26 ψήφους. Τρεις ψηφοφορίες χρειάστηκαν για την εκλογή της κ. Ζώτου με πλειοψηφία επί των παρόντων, ενώ με την πρώτη εξελέγησαν οι δυο συνάδελφοί της, αποσπώντας την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή απέκρουσε το αίτημα εκ μέρους των παρατάξεων της μειοψηφίας για επανάληψη εκλογής των μελών για τις δυο Επιτροπές του Δήμου, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε σχετική προσφυγή, όπως έγινε στην περίπτωση εκλογής για το Προεδρείο: “Θεωρούμε πως ο ορισμός των μελών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έγινε νόμιμα, μια που τον Μάρτιο και για την εκλογή Προεδρείου Δ.Σ. όπως έγινε, είχαμε πάρει έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η προσφυγή θα ασκηθεί εκ μέρους των μειοψηφιών εντός των ημερών.

Πιο συγκεκριμένα:

Το “ουσιαστικό πρόβλημα” που έχει δημιουργηθεί με τη σύνθεση των δυο Επιτροπών του Δήμου, από τις οποίες αποκλείονται οι ελάσσονες μειοψηφίες, έθεσε ευθύς εξ αρχής ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, συνδέοντάς το με την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου: Σύμφωνα με το νόμο, πρώτα εκλέγεται το Προεδρείο, το οποίο εν συνεχεία διενεργεί τις εκλογές για τα μέλη των δυο Επιτροπών. Τούτο, όπως είναι γνωστό, δεν έγινε στις περασμένες Δημαιρεσίες, με αποτέλεσμα να ορισθούν μέλη από δυο μόνο παρατάξεις με βάση τον αριθμό σταυρών που απέσπασαν στις δημοτικές εκλογές. “Δεν θεωρούμε νόμιμη τη σημερινή διαδικασία όπως προκύπτει από την πρόσκληση που μας στείλατε” τόνισε ο κ. Φωτάκης. “Εφόσον η εκλογή Προεδρείου ακυρώθηκε από τη δεύτερη φάση και μετά, τότε συμπαρασύρεται ως άκυρη και η εκλογή μελών στις δυο Επιτροπές. Διορθώστε το επιτόπου για να προχωρήσουμε”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος επέμεινε πως εφόσον η εκλογή Προεδρείου, με τον τρόπο που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, πήρε έγκριση νομιμότητας, τότε και η Διοίκηση εφάρμοσε απόφαση εκτελεστή και προχώρησε και στη σύσταση Επιτροπών, για την οποία πάντως δεν υπήρξε προσφυγή από κανέναν. Έθιξε επιπλέον ο κ. Ζαμάνης το ενδεχόμενο η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, που ακύρωσε την εκλογή Προεδρείου, να πάσχει με τη σειρά της από ακυρότητα, μια που εξεδόθη πολύ μετά την αποκλειστική προθεσμία του ενός μηνός που το ίδιο το άρθρο ορίζει. Πάντως δεν φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αμφισβήτηση μια που, όπως τόνισε, “στόχος της Διοίκησης είναι η υπέρβαση των προβλημάτων και η λειτουργία του Δήμου, και όχι η διελκυστίνδα σε όργανα εκτός Δήμου”.

Εν συνεχεία ο προεδρεύων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τ. Μπάσης ανακοίνωσε την αποχώρηση για δέκα λεπτά της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας από την αίθουσα για να επιλέξει τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου Δ.Σ. Τα δέκα λεπτά έγιναν όμως σχεδόν μισή ώρα, προκαλώντας εκ νέου διαμαρτυρίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, που μιλούσαν για εξευτελισμό τους από τη Διοίκηση. Ενώ χαρακτηριστικό ήταν πως στην αίθουσα παρέμεινε, μη ακολουθώντας τους συναδέλφους του, ο Θ. Κρητικός της πλειοψηφίας. Όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, “την προηγούμενη φορά που πήγαμε επάνω, ακούσαμε από το Δήμαρχο τα εξ αμάξης. Δεν είμαστε μικρά παιδιά να καθόμαστε να μας βρίζουν”.

Με την επιστροφή της πλειοψηφίας ξεκίνησαν οι μυστικές ψηφοφορίες, πρώτα για το αξίωμα του Προέδρου με υποψήφια την κ. Ζώτου, για την εκλογή της οποίας απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των 41 δημοτικών συμβούλων, δηλαδή 21 ψήφοι. Στην πρώτη ψηφοφορία η κ. Ζώτου συγκέντρωσε 18 θετικές ψήφους, απόδειξη πως υπήρξε τουλάχιστον μια διαρροή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής- ή και δυο, αν συνυπολογισθεί στο δυναμικό της πλειοψηφίας και ο Γ. Ίσσαρης. Επιπλέον καταμετρήθηκαν 17 λευκές ψήφοι, ενώ βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Στη δεύτερη ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι παρέμειναν 18, ενώ οι λευκές ήταν 15 και τα άκυρα 4. Στην τρίτη ψηφοφορία αρκούσε η σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων, που εκείνη τη στιγμή ήταν 37. Η υποψήφια πρόεδρος συγκέντρωσε 19 ψήφους και εξελέγη, ενώ οι λευκές ήταν 16 και τα άκυρα 2.

Με την πρώτη τέλος, και αφού είχε αποχωρήσει ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος, εξελέγησαν τόσο ο Τ. Καρασαρλής για το αξίωμα του Αντιπροέδρου συγκεντρώνοντας 28 ψήφους με 6 λευκά και 2 άκυρα, όσο και η Α. Λουκάτου για το αξίωμα της Γραμματέως με 26 ψήφους, με 9 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.