logo


Στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος, προϋπολογισμού μέχρι 90 εκ. ευρώ για τη διετία 2017-18 σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων αστικού χώρου προσανατολίζεται το Πράσινο Ταμείο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου, Γ. Πατρίκιος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως, μεταξύ άλλων, απαλλοτριώσεις για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, αγορές διατηρητέων κτιρίων, αναπλάσεις δημόσιων χώρων, δενδροφυτεύσεις, δράσεις αναβάθμισης φυσικού περιβάλλοντος εντός των αστικών περιοχών, κατασκευές παιδικών χαρών, αποκαταστάσεις καμένων εκτάσεων, έργα πυρασφάλειας, ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών κινητικότητας στις πόλεις προς όφελος του πεζού και του ποδηλάτη, δράσεις βελτίωσης των συνθηκών πρασίνου αλλά και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, του δασικού πλούτου της χώρας και των υδάτων.

«Στόχος του προγράμματος θα είναι η αύξηση της βιωσιμότητας των πόλεων και της αναπτυξιακής δυναμικής τους» αναφέρει ο κ. Πατρίκιος και γνωστοποιεί ότι «το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με ένα οικονομικό αντικείμενο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, ενώ προβλέπεται και αντίστοιχο ποσό, που ενδεχομένως θα φτάσει και τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, ώστε να υπάρξει σταδιακή ένταξη δήμων στο πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις».

Κριτήρια ένταξης δήμων στο πρόγραμμα

Βασικά κριτήρια για την ένταξη δήμων στο πρόγραμμα θα είναι το πληθυσμιακό μέγεθος, η αστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και η ωριμότητα των προτάσεων που θα κατατεθούν.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν με προτεραιότητα οι δήμοι που διαθέτουν ολοκληρωμένες προτάσεις, με την αντίστοιχη ωριμότητα σε επίπεδο που θα πρέπει να έχει φτάσει τουλάχιστον στο στάδιο της οριστικής μελέτης και να διαθέτει ετοιμότητα προκήρυξης.

Με αυτό το δεδομένο, προβλέπεται να υπάρξουν περισσότερες από μία προθεσμίες υποβολής προτάσεων (κυλιόμενες), προκειμένου δήμοι που δεν έχουν την απαραίτητη ετοιμότητα να έχουν τον χρόνο ώστε να ωριμάσουν τις μελέτες και να υποβάλλουν πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

«Παράλληλα, στο άλλο σοβαρό και χρονίζον «μέτωπο», αυτό των απαλλοτριώσεων, προωθούνται προτάσεις νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Πράσινο Ταμείο να εγγυάται κάθε φορά το ποσό που αντιστοιχεί και αποτελεί προϋπόθεση για την διενέργεια ή επανεπιβολή απαλλοτριώσεων, ενώ η οριστική εκταμίευσή του να γίνεται με την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Με αυτό τον τρόπο δεν θα παραμένουν ανενεργά επί σειρά ετών κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού» σημειώνει ο κ. Πατρίκιος.

Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού βασικό εμπόδιο στην ωρίμανση έργων των δήμων

Σε ό,τι αφορά το βαθμό ετοιμότητας των δήμων να ανταποκριθούν στα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, ο πρόεδρός του δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετοί δήμοι που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου έργου για την οριστική ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία είχαν προκηρυχθεί από τις περιόδους του 2013 ή του 2014. Το γεγονός αυτό, αλλά και όλη η εμπειρία από την προηγούμενη διαδικασία, αποδεικνύει ότι οι δήμοι δεν έχουν πάντα την ετοιμότητα να ανταποκριθούν σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, καθώς έχουν προβλήματα τόσο ως προς την ωριμότητα των έργων τους σε επίπεδο μελετών, αλλά και ως προς την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού ή το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων χώρων».

Η κατάσταση αυτή, όπως εξηγεί, προκαλεί καθυστερήσεις στις απορροφήσεις κονδυλίων από τους δήμους, ενώ από την άλλη πλευρά «το Ταμείο βρίσκεται σε δυσχερή θέση από το 2012, καθώς έχει επιβληθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ένας σημαντικός περιορισμός που προβλέπει ότι από το αποθεματικό του μπορεί κάθε χρονιά να χρησιμοποιηθεί μόνο το 2,5%».

Ο κ. Πατρίκιος επισημαίνει ότι αυτός ο περιορισμός έχει πιέσει πάρα πολύ το Ταμείο, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι εξαιρετικά μειωμένος, φτάνοντας περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά τις πληρωμές φόρων και ανειλημμένων υποχρεώσεων από το προηγούμενο έτος καταλήγει να μην ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια.

Ο προϋπολογισμός κατανέμεται κατά 70% στους δήμους και κατά 30% σε δράσεις εξωαστικού φυσικού περιβάλλοντος, όπου διαχειριστές μπορεί να είναι και δήμοι αλλά συνήθως είναι δασαρχεία, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κ.λπ.

Σχετικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκρινίζεται ότι πάνω από 80 δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία χρηματοδότησης για έργα ενταγμένα σε παλαιότερες περιόδους που δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλοι τόσοι έχουν ολοκληρώσει έργα και έχουν αποπληρωθεί.

«Στο τέλος του 2016 και συμπληρωματικά εντός του 2017, το Πράσινο Ταμείο ενέταξε για χρηματοδότηση Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε 164 δήμους, περίπου τους μισούς από το σύνολο των δήμων της χώρας. Τα αντίστοιχα χρήματα έχουν δεσμευτεί σε ειδικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα σχέδια αυτά προωθούν τις ήπιες μεταφορές, ενώ δημιουργούν όρους για αύξηση του δημόσιου χώρου και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Παράλληλα δημιουργούν συνέργειες με τις μελέτες των οργανωμένων χωρικών επενδύσεων που είναι το νέο χρηματοδοτικό επιχειρησιακό εργαλείο για τους δήμους, σε μια ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού» προσθέτει.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας τονίζει ότι «είναι κατανοητές οι αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση των δήμων και τις ελλείψεις σε προσωπικό» και σημειώνει ότι πολλοί δήμοι έχουν την αδυναμία να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό ή να απευθυνθούν σε εξωτερικούς μελετητές για την ωρίμανση των έργων που προτείνουν.

Ο κ. Πατρίκιος συνιστά στους δήμους να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες προτού απευθυνθούν στο Πράσινο Ταμείο, ώστε προσερχόμενοι σε αυτό να διαθέτουν όλα όσα συνιστούν όρους ωριμότητας για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις τους.

«Οι δήμοι πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και να ενημερώνονται για τα προαπαιτούμενα κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος, όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου. Ταυτόχρονα, το Ταμείο είναι πάντα στη διάθεση των δήμων, τόσο για γενική ενημέρωση όσο και για την επίλυση όποιων προβλημάτων προκύπτουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που τους αφορούν. Έχω προσωπικά συναντηθεί με πάρα πολλούς Δημάρχους με τους οποίους έχει υπάρξει παραγωγική συνεργασία. Παράλληλα, έχω εκφράσει την πρόθεσή μου να ανταποκριθώ θετικά σε πιθανές προσκλήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας, για μια αναλυτικότερη συνεργασία και ενημέρωση» προσθέτει ο κ. Πατρίκιος.

πηγή: localit.gr