logo


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή, Κυριακή 18 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου του Σώματος. Όπως είναι γνωστό, η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 152, στην οποία είχαν προσφύγει παρατάξεις της μειοψηφίας και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, αποφάνθηκε προσφάτως πως η διαδικασία των Δημαιρεσιών, όπως ακολουθήθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου τον περασμένο Μάρτιο με αποτέλεσμα να αναδειχθεί Προεδρείο με λιγότερες θετικές από τις αρνητικές ψήφους, δεν ήταν σύννομη. Συνεπώς οι Δημαιρεσίες πρέπει να επαναληφθούν, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Όχι όμως εξ αρχής, μια που από τον περασμένο Μάρτιο έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των Δημαιρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 5 Μαρτίου η πλειοψηφία εξέλεξε από τις τάξεις της τον υποψήφιο για Πρόεδρο, η μείζων μειοψηφία το δικό της υποψήφιο για Αντιπρόεδρο και οι λοιπές παρατάξεις τον υποψήφιο για Γραμματέα. Οι Β. Ζώτου, Τ. Καρασαρλής και Α. Λουκάτου αντιστοίχως, σε τρεις μυστικές ψηφοφορίες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Το κομμάτι αυτό των Δημαιρεσιών πραγματοποιήθηκε όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.

Η απόκλιση ξεκίνησε την επόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου, όταν θα επαναλαμβανόταν η προσπάθεια για την Εκλογή Προεδρείου: Όπως είναι γνωστό, η Διοίκηση του Δήμου επικαλούμενη αποφάσεις της Αποκεντρωμένης, που είχε δεχθεί την εκλογή Προεδρείου μειοψηφίας σε άλλους Δήμους, ανακοίνωσε επιτόπου τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης, μέχρι να έρθει σχετική απόφαση και για το δικό μας Δήμο. Έτσι κι έγινε: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και εγκύκλιος του ΥΠΕΣ- δίνοντας νέο περιεχόμενο και ερμηνεία στις νομοθετικές διατάξεις….- δέχθηκαν πως και στο Δήμο Διονύσου νομίμως είχε εκλεγεί Προεδρείο με αρνητική πλειοψηφία. Και οδήγησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας αφενός στην προσφυγή τους στην Επιτροπή του άρθρου 152 και αφετέρου στην αποχή από τις μετέπειτα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στενά συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι και το θέμα της εκλογής μελών στις δυο Επιτροπές του Δήμου- την Οικονομική και την Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με το νόμο, όταν ολοκληρωθεί νομίμως η εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας ανεβαίνουν στην έδρα για να διεξαγάγουν την εκλογή για τις Επιτροπές. Η διαδικασία αυτή ουδέποτε ακολουθήθηκε: Οι παρατάξεις δεν προσήλθαν στις σχετικές προσκλήσεις της κ. Ζώτου, αρνούμενες να νομιμοποιήσουν τη θεσμική εκτροπή όπως τη χαρακτήριζαν, με αποτέλεσμα τα μέλη των Επιτροπών να μην εκλεγούν αλλά να ορισθούν με βάση τον αριθμό σταυρών που πήραν στις δημοτικές εκλογές. Επιπλέον, αντί για τρεις εκπροσωπούνται μόνο δυο παρατάξεις, αυτές της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα- που κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου απασχολεί και τις Υπηρεσίες του Δήμου- καμία μνεία δεν γίνεται στην πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση. Εξάλλου, όπως φαίνεται και από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, έχει ήδη αναρτηθεί πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την άλλη εβδομάδα, δείχνοντας πως η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της: Η επιστολή που οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας μαζί με ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους έστειλαν προς τη Διοίκηση καλώντας την να τηρήσει τη «νόμιμη και κανονική, ενιαία και αδιαίρετη διαδικασία των Δημαιρεσιών» έχει μείνει προς το παρόν αναπάντητη.