logo


Μάλλον ανορθόδοξη ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη χθεσινή (14/6) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης, μια που οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας και των τοπικών φορέων για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2018 ήρθαν ως θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως, και με το Τοπικό Συμβούλιο σε οριακή απαρτία: Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Χ. Πιπέρης και οι τοπικοί σύμβουλοι Θ. Καβούρης της πλειοψηφίας και Χ. Μανώλογλου από τη ΔΑΔΙΟΝ, ενώ απουσίαζαν οι Μ. Πολίτη (πλειοψηφία) και Δ. Κυριάκης (Ενωτική Πρωτοβουλία). Παρόντες ήσαν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Άνοιξη Δ. Κωστάκης, ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Κοκμοτός, ο Σπ. Σπηλιώτης από τη ΔΑΔΙΟΝ, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος. Ο τελευταίος, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα παρίσταται στις σχετικές συνεδριάσεις όλων των Τοπικών Συμβουλίων ώστε επιτόπου να δίδει διευκρινίσεις και να απαντά σε τυχόν απορίες πάνω στις προτάσεις για έργα και μελέτες σε καθεμιά από τις 7 περιοχές του Δήμου. Τη συνεδρίαση εξάλλου παρακολούθησαν και πολλά μέλη του τοπικού Συλλόγου ΠΡΟΟΔΟΣ, μια που τελευταίο στην Ημερήσια Διάταξη ήταν θέμα που αφορούσε στη γειτονιά τους.

Ο κ. Ράικος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνονταν ως αιτήματα για έργα και μελέτες στις προτάσεις του Τοπικού Άνοιξης, ανακοινώνοντας είτε την άμεση εγκατάσταση εργολαβίας (όπως για παράδειγμα για τη σύνδεση των δεξαμενών επί της Μακεδονομάχων και της Σάμου με το δίκτυο ύδρευσης) είτε τη δημοπράτησή τους σύντομα (π.χ. μεταφορά των υδρομετρητών κοντά στα σπίτια, πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, σύνδεση του παλιού οικισμού με το δίκτυο αποχέτευσης, επισκευές στα γήπεδα) είτε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης (π.χ. για αντιπλημμυρικά έργα στην Αγ. Παρασκευή, για τα οποία υπάρχει μελέτη από την εποχή της Διοίκησης Νικητόπουλου, που επικαροποιημένη θα πάει στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση). Ειδικά για τον τομέα της χρηματοδότησης των έργων, ο κ. Σπηλιώτης επανέλαβε τη θέση, που πολλές φορές έχει εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη δυνατότητα εξασφάλισης πόρων μέσω της Περιφέρειας, όταν οι μελέτες είναι ώριμες.

Αξίζει εδώ να προστεθεί πως οι 33 προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου ήταν χωρισμένες σε 11 κατηγορίες, που περιελάμβαναν Αντιπλημμυρικά, Ύδρευση, Μελέτες, Οδοποιία, Αποχέτευση, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Οριοθέτηση χώρων, Παιδικές Χαρές, Πράσινο, Δημοτικά κτήρια και Ηλεκτροφωτισμό.

Με την ολοκλήρωση των διευκρινίσεων, εντούτοις, καθόλου σαφές δεν έγινε αν όλη η παραπάνω διαδικασία αφορούσε μόνο στην ενημέρωση για τις προτάσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα ή και στην έγκρισή τους από το Τοπικό Συμβούλιο. Επιπλέον, απροετοίμαστος δήλωσε εξαρχής ο κ. Καβούρης που επεσήμανε και την έλλειψη προτεραιοτήτων στις προτάσεις. Έτσι ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την αναγκαιότητα να το φέρει εσπευσμένα και εκτός Ημερησίας Διατάξεως, τη στιγμή μάλιστα που το σχετικό έγγραφο από την Τεχνική Υπηρεσία φέρει ημερομηνία 12/6, δηλαδή δυο μόλις ημέρες νωρίτερα. Μετά από την απόσυρση, οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας, μετά και από τις διευκρινίσεις και τις πληροφορίες του Αντιδημάρχου, θα διαφοροποιηθούν και αναπροσαρμοσμένες θα έρθουν και πάλι προς έγκριση, εντός Ημερησίας αυτή τη φορά.