logo


Κατά πολύ λιγότερες, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, είναι οι προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Δροσιάς για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 του Δήμου όπως συζητήθηκαν στη σημερινή (Πέμπτη 15 Ιουνίου) συνεδρίασή του, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικο να παρευρίσκεται και να παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χ. Ποτίδης, “τόσα χρόνια δίναμε σελίδες και δεν γινόταν τίποτα. Φέτος γράψαμε λίγα με την ελπίδα να γίνουν κάποια”. Η θέση του αυτή φαίνεται αποτυπωμένη και στην εισήγηση του θέματος: “Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το 2015 και το 2016 κληθήκαμε να υποβάλουμε και πάλι προτάσεις για έργα στον τομέα της βελτίωσης ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δημ. Κοιν. Δροσιάς αλλά δεν έγινε σχεδόν τίποτα από αυτά”.

Παιδική Χαρά πάντως θα γίνει: Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος, ίσως αύριο κιόλας- Παρασκευή 16 Ιουνίου- να ανοίξει και επίσημα την πόρτα της η Παιδική Χαρά επί της οδού Αργυρουπόλεως, η δεύτερη μετά από αυτήν του Αγ. Στεφάνου που προσαρμόσθηκε στις κατασκευαστικές προδιαγραφές του ΥΠΕΣ και πιστοποιήθηκε. Με την επόμενη εργολαβία για 6 ακόμη Παιδικές Χαρές θα κατασκευασθεί και η Παιδική Χαρά στην οδό Παπαφλέσσα.

Πέντε τομείς περιλαμβάνονται φέτος στις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και αφορούν σε Διαμορφώσεις- Συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών και πλατειών, Οδοποιία, Καθαρισμό- Ανάπλαση ρεμάτων, Ύδρευση- Αποχέτευση, Διάφορα έργα.

Σημαντικό κομμάτι των προτάσεων αφορούσε βέβαια στην αποχέτευση, μια που στη Δροσιά το εν λόγω έργο έχει συναντήσει μια σειρά δυσκολιών και προβλημάτων με κακοτεχνίες, αλλαγή εργολάβου, καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων κ.λπ. Σημαντική, πάντως, εξέλιξη θεωρείται η δημοπράτηση εντός του 2017 της υπόλοιπης περιοχής της Δροσιάς, και τμήματος της Άνοιξης, που δημιουργεί αισιοδοξία για ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2019, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ευρεία συζήτηση έγινε επιπλέον- για μια ακόμη φορά- για τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί, που σήμερα παρκάρουν σε χώρο απέναντι από την πλατεία, δυσχεραίνοντας τη διέλευση των πεζών. Για το εν λόγω θέμα, καθώς και για τη φιλικότερη προς τους πολίτες διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας, πολλή συζήτηση έχει γίνει και στο παρελθόν και αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί, χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποια εξέλιξη, όπως τόνισαν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση του Αντιδημάρχου, η Περιφέρεια έχει ήδη συμφωνήσει με τη χρηματοδότηση, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, για το έργο της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Μαραθώνος από την είσοδο του Αρσακείου μέχρι το Ζάννειο Ίδρυμα, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στο έργο, που αναμένεται να ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας μέσα στο 2017, προβλέπεται και η δημιουργία 100 θέσεων στάθμευσης οχημάτων εκατέρωθεν του οδοστρώματος, παρά το γεγονός πως πρόκειται για κεντρικό οδικό άξονα.

Το Τοπικό Συμβούλιο απασχόλησε και η συντήρηση και επισκευή τόσο του Δημοτικού Καταστήματος όσο και του Πολιτιστικού Κέντρου, που θα ενταχθούν σε συνολική μελέτη για όλα τα δημοτικά κτήρια της πόλης. Αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, για τα οποία η μελέτη είναι έτοιμη και με προϋπολογισμό, αλλά- όπως δήλωσε ο κ. Ράικος- απαιτείται προηγουμένως η διευθέτηση των ρεμάτων, έργο που ανήκει στην Περιφέρεια.

Σειρά προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα κατέθεσε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας και η τοπική σύμβουλος Μ. Ιατρίδη. Πολλές από αυτές (η μεταφορά της πιάτσας των ταξί, τα αντιπλημμυρικά έργα, η διαπλάτυνση της Λ. Μαραθώνος κ.λπ.) περιλαμβάνονταν στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας. Η κ. Ιατρίδη πρότεινε επιπλέον την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο από τον ΟΣΚ επί της οδού Πόντου, καθώς και την ανέγερση 4θέσιου Νηπιαγωγείου στη Μαραθωνομάχων. Αλλά και την αποκατάσταση και ανάπλαση του νταμαριού στην περιοχή της Ρέας, έργο για το οποίο υπάρχει προκαταρκτική ιδιωτική μελέτη: Ο χώρος έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την απόθεση κλαδιών, αλλά και για αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος. Η ιδέα που «έπεσε» στο τραπέζι ήταν η αξιοποίησή του για πολιτιστικούς σκοπούς, με τη δημιουργία μικρού θεάτρου, αλλά και για τον αθλητισμό με τη δημιουργία γηπέδων μπάσκετ και τέννις.

“Δεν θα φτιάξουμε φέτος φαραωνικό Τεχνικό Πρόγραμμα”, κατέληξε στις διευκρινίσεις του ο Αντιδήμαρχος, που προσέθεσε πως τα χρήματα του Δήμου που προορίζονται για έργα και μελέτες θα μοιραστούν αναλογικά στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.