logo


Διαφορετικό θα είναι το τοπίο στον τομέα της σχολικής στέγης στο Δήμο Διονύσου, όταν τα σχολεία ξανανοίξουν το Σεπτέμβριο για τη νέα χρονιά, μια που ένα νέο εκπαιδευτήριο θα έχει ανοίξει τις πύλες του, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης. Ο λόγος βέβαια για το χώρο του Ζάννειου Ιδρύματος στην Εκάλη, το οποίο μετά από την επιτυχημένη έκβαση των σχετικών επαφών ανάμεσα στο Δήμο και τη Διοίκηση του Ιδρύματος, προβλέπεται πως από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει το Λύκειο Δροσιάς, το οποίο μέχρι σήμερα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο της περιοχής. Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα από τη συστέγαση αυτή είχαν περιγράψει με παραπάνω από… γλαφυρό τρόπο σε μια από τις σπάνιες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας οι Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου Δροσιάς, Ρ. Πολίτη και Γ. Μαγκανιώτης αντιστοίχως, το Φεβρουάριο του 2016: Περίπου τετρακόσιοι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μοιράζονται σήμερα κάθε ελεύθερο εκατοστό του κτηρίου, οι αίθουσες πληροφορικής και φυσικών επιστημών, αλλά και οι τουαλέτες των ΑΜΕΑ, χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, ενώ το γραφείο των καθηγητών του Γυμνασίου είναι ένα… τραπέζι σε διάδρομο. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, οι δυο Διευθυντές, συνεπικουρούμενοι από τους Συλλόγους Γονέων, δήλωναν με έγγραφά τους προς το Δήμο πως “αν δεν βρεθεί λύση που να αποφορτίζει το κτήριο, όπου συστεγάζονται οι σχολικές μονάδες, ένα από τα δυο σχολεία δεν πρόκειται να λειτουργήσει τον προσεχή (σ.σ. του 2016) Σεπτέμβριο”. Τα σχολεία βέβαια λειτούργησαν συστεγαζόμενα για μια ακόμη χρονιά, αλλά αν όλα πάνε καλά, τότε το Λύκειο θα μεταφερθεί στο Ζάννειο σε τρεις μήνες από σήμερα. Όπως έγινε επιπλέον γνωστό, οι εργασίες που κρίθηκαν απαραίτητες από την Επιτροπή Καταλληλότητας, θα πραγματοποιηθούν στο Ζάννειο με συνεργεία και δωρεά του εφοπλιστή Θ. Μαρτίνου, ευεργέτη της πόλης που πριν από ένα ακριβώς χρόνο ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη Διονύσου. Η μίσθωση του χώρου, που περιλαμβάνει δυο ορόφους εμβαδού 1100 τετρ. μέτρων περίπου και αύλειο χώρο 1000 τετρ. μέτρων, ανέρχεται σε 8.520 ευρώ μηνιαίως που θα καταβάλλονται από το Υπ. Παιδείας, όπως γίνεται και με το μίσθωμα για το σχολικό κτήριο ιδιοκτησίας Καργάκου στη Λ. Σταμάτας, όπου σήμερα φιλοξενούνται το 3ο Δημοτικό Διονύσου, το ΕΠΑΛ Ο ΖΗΝΩΝ και το Δ. ΙΕΚ Αγ. Στεφάνου. Εξάλλου, αύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα κληθεί να εγκρίνει τα πρακτικά για τη μίσθωση του κτηρίου του Ζάννειου.

Το πρόβλημα πάντως της έλλειψης σχολικής στέγης στο Δήμο Διονύσου, όπως είναι γνωστό, δεν εξαντλείται στη Δροσιά, όπου επιπλέον λειτουργεί και πάλι το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Αργυρουπόλεως: Η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή μας, καθώς και η οικονομική κρίση, έχουν φέρει περισσότερους μαθητές στα θρανία των δημοσίων σχολείων της πόλης, με αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη για επιπλέον σχολικά κτήρια. Υπενθυμίζεται εδώ πως στις Κοινότητες του Δήμου Διονύσου, και υπό τις παραπάνω συνθήκες, κανένα νέο σχολικό κτήριο δεν έχει κατασκευασθεί εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ αντιθέτως το 2011 καταργήθηκε το Γυμνάσιο της Ροδόπολης, “συμβάλλοντας” στην ασφυξία των υπολοίπων σχολείων.

Ειδικότερα:

Στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου χρόνιο είναι το αίτημα για την κατασκευή Λυκείου, που σήμερα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο “Φώτης Κόντογλου”. Ο χώρος όπου θα κατασκευασθεί το κτήριο, δίπλα από το Κλειστό Γυμναστήριο, ανήκει στο Δήμο και εξασφαλίσθηκε από τον αείμνηστο Κοινοτάρχη Σακελλάριο Σωτηρίου πριν από 12 και πλέον χρόνια. Η μελέτη για την κατασκευή του σχολείου έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και σήμερα βρίσκεται στις υπηρεσίες των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. (ΚΤΥΠ- πρώην ΟΣΚ) για έγκριση. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δ. Ράικο, πολύ σύντομα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιστρέψει θεωρημένη, ώστε να πάρει αδειοδότηση από την Πολεοδομία του Δήμου και εν συνεχεία να δημοπρατηθεί. Η κατασκευή του κτηρίου αναμένεται να διαρκέσει 1,5-2 χρόνια.

Άμεση δημοπράτηση αναμένεται και για το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Κρυονερίου, επί της οδού Πολυτεχνείου, που παραμένει εγκαταλελειμμένο από το 2009. Μετά από την εγκατάλειψη της ιδέας για επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος κτηρίου, αυτό θα γκρεμιστεί και θα χτιστεί εκ νέου από τις ΚΤΥΠ.

Ασφυκτικό πρόβλημα σχολικής στέγης εντοπίζεται και στα 4 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου, για τα οποία όπως παραδέχεται ο κ. Ράικος η λύση δεν είναι εύκολη. Εντούτοις, και παραμένοντας στον Άγ. Στέφανο, ξεκινούν επαφές της Δημοτικής Αρχής με την Εθνική Τράπεζα που διατηρεί δυο ιδιοκτησίες στη θέση Καπιτένια. Ήδη εξετάζονται οι τρόποι απόκτησης μιας εκ των δυο, με στόχο την ανέγερση διδακτηρίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δασικό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, έχει προκύψει σε δυο από τα σχολεία της πόλης: Στη μελέτη για τις 7 αίθουσες που θα προστίθονταν στο 2ο Δημοτικό Διονύσου- επίσης χρόνιο αίτημα- έχει συμπεριληφθεί και δασικό κομμάτι, με συνέπεια να μην εξασφαλίζεται συντελεστής δόμησης. Για τη θεραπεία του προβλήματος, που χρονολογείται από το 2011, απαιτείται η λήψη υπουργικής απόφασης, για την οποία προσπαθούν από κοινού οι Κτηριακές Υποδομές με το Δήμο Διονύσου, εκφράζοντας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Δασικό είναι και το πρόβλημα που προέκυψε με τη μελέτη για τις εργασίες στο κτήριο του ΕΠΑΛ στο Κρυονέρι: Το Δασαρχείο υποστηρίζει πως η μισή έκταση του συνολικού ακινήτου είναι δασική, οπότε έχει ήδη κληθεί ο μελετητής για να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη και να εξεταστεί κατά πόσο το υπάρχον ακίνητο, αφαιρουμένης της δασικής έκτασης, μπορεί να καλύψει τις εξειδικευμένες ανάγκες του ΕΠΑΛ.

Όσον αφορά στη συντήρηση των 30 σχολικών κτηρίων που αυτή τη στιγμή διαθέτει ο Δήμος Διονύσου, αυτή θα γίνει με εργολαβία ύψους 200.000 ευρώ μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου. Η εργολαβία περιλαμβάνει κυρίως εργασίες για τη συντήρηση και επισκευή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των υδραυλικών, αλλά και των μονώσεων και της επίστρωσης εξωτερικών χώρων και βασίζεται στα αιτήματα των Διευθυντών των σχολείων, αλλά και στις αυτοψίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, που εκπόνησε τη σχετική μελέτη και θα επιβλέπει την εξέλιξη της εργολαβίας. Η διάρκειά της θα είναι ενός χρόνου, αλλά πρόθεση της Διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να προκηρυχθεί η εργολαβία για το 2018. Όπως και πρόθεση του Αντιδημάρχου είναι να καθοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών όσον αφορά στις επισκευές στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους, ώστε να μην υπάρχουν πλέον αλληλοεπικαλύψεις ανάμεσα στις Επιτροπές και την Τεχνική Υπηρεσία.