logo


Μείωση του αριθμού των εθελοντών και απροθυμία συμμετοχής νέων, φθορές στο μηχανοκίνητο εξοπλισμό του Δήμου που κρατούν οχήματα εκτός λειτουργίας, υποστελεχωμένο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, σε εξέλιξη ακόμη ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων ενώ άγνωστος ο αριθμός των αδόμητων οικοπέδων που και φέτος θα παραμείνουν ακαθάριστα λόγω αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους- είναι με λίγα λόγια η εικόνα που παρουσιάζουν για την ετοιμότητα του Δήμου Διονύσου, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, οι ίδιοι οι εθελοντές στο σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου που ακολουθεί.

Ειδικότερα:

*Τα κλιμάκια εθελοντών του Δήμου Διονύσου έχουν δει το έμψυχο δυναμικό τους να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην πίεση από επαγγελματικές υποχρεώσεις (ή στην απουσία τους…) και αφετέρου στην απογοήτευση που νιώθουν επειδή θεωρούν πως το έργο τους δεν αναγνωρίζεται. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το 2010 οι ενεργοί εθελοντές στο Διόνυσο έφταναν τους 300, φέτος και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 100! Επιπλέον, και παρά τις συνεχείς ενημερώσεις που γίνονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης από τα κλιμάκια, η ανταπόκριση είναι μηδαμινή: Η πρώτη ερώτηση των παιδιών είναι πόσα λεφτά θα παίρνουν, και όταν ακούν πως αμοιβή δεν δίνεται για τον εθελοντισμό, προτρέπουν να πάει ο Δήμαρχος να σβήσει τις φωτιές!

*Τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου βρίσκονται στο συνεργείο με βλάβες, γεγονός που αποδίδεται από τους εθελοντές στην ηλικία του στόλου και στις φυσιολογικές φθορές λόγω χρήσης, σε συνδυασμό με την απουσία συστηματικής συντήρησής τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου ανέρχονται συνολικά σε 24, μοιρασμένα στα 5 Κλιμάκια εθελοντών (Ροδόπολη, Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Άνοιξη και Διόνυσος), ενώ 2 από αυτά βρίσκονται μόνιμα στο αμαξοστάσιο. “Τόσα οχήματα δεν έχουν ούτε δυο Πυροσβεστικοί Σταθμοί μαζί”, τονίζει ο Δ. Μαλατάντης Πρόεδρος του Κλιμακίου Αγ. Στεφάνου. Ο ίδιος προσθέτει πως ο στόλος του Δήμου συντηρείται εν πολλοίς και με προσωπική δουλειά των Εθελοντών, τη στιγμή που λόγω της αποστολής των οχημάτων, για οποιαδήποτε επισκευή θα έπρεπε να στέλνονται σε εξειδικευμένο συνεργείο. Κοντά σ’ αυτό, δεν έχει ακόμη αποδοθεί στα κλιμάκια η επιχορήγηση για 2016 που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι οι ελλείψεις σε μέσα και υλικά, όπως μάσκες, γάντια, μάνικες κ.λπ. καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν μέσα από χορηγίες.

*Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, που εδρεύει στη Σταμάτα, είναι στελεχωμένο με δυο υπαλλήλους- έναν οδηγό και ένα εργάτη δασοπυρόσβεσης. Ο τελευταίος διεκπεραιώνει και όλη τη γραμματειακή υποστήριξη, και μάλιστα με ελλιπή ηλεκτρονικό εξοπλισμό! Στο αίτημα, μάλιστα, για πρόσληψη εποχικού προσωπικού- 6 οδηγών και 2 εργατών- ώστε να εξασφαλισθεί η κίνηση των οχημάτων, από λάθος της Υπηρεσίας ζητήθηκε και εγκρίθηκε η πρόσληψη 6 εργατών και δυο οδηγών, αφήνοντας το στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων χωρίς αρκετούς οδηγούς.

*Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου, οι Σύλλογοι και τα Σωματεία της πόλης για να διεκδικήσουν φέτος επιχορήγηση από το Δήμο πρέπει να καταθέσουν σειρά δικαιολογητικών, ανάμεσά τους και πλήρη οικονομικά στοιχεία και απολογισμούς. Τούτο, σύμφωνα με τον Κ. Σιούλη από τους Εθελοντές της Ροδόπολης, καθιστά απαραίτητη την πρόσληψη και διοικητικού προσωπικού για κάθε κλιμάκιο. Αλλά και πάλι καθόλου βέβαιο δεν είναι αν τα στοιχεία αυτά εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξέλιξη που θα γίνει η ταφόπλακα του εθελοντισμού στην πόλη μας. Όμως, “άλλο πράγμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλο οι εθελοντές που δουλειά μας είναι οι φωτιές, τα χιόνια και οι πλημμύρες” τονίζει χαρακτηριστικά.

*Όσο για τις επιστολές προς τους οικοπεδούχους με την πρόσκληση να καθαρίσουν την αδόμητη ιδιοκτησία τους, η ανταπόκριση στις 7 Δημοτικές Κοινότητες φαίνεται πως κυμαίνεται από ικανοποιητική, όπως π.χ. στην Άνοιξη μέχρι μικρή, όπως στη Σταμάτα, όπου επιπλέον- όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου και κατέγραψε η Οδός Διονύσου- καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να εντοπιστούν οι άγνωστοι ιδιοκτήτες.

Όλα τα κλιμάκια πάντως φαίνεται πως συμφωνούν πως “κάθε πέρυσι και καλύτερα” και πως φέτος είμαστε λιγότεροι προετοιμασμένοι από κάθε άλλη χρονιά:

“Ένας Δήμος με τόσες εθελοντικές ομάδες, που επιπλέον έχουν γνώσεις και κατάρτιση, έχει ένα δυνατό όπλο στα χέρια του. Αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει αξιοποιήσει κατάλληλα και δεν βάζει και τις σωστές προτεραιότητες. Για παράδειγμα, 94000 ευρώ πληρώνουμε για συνδρομή στο Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ) του οποίου ο Δήμος είναι μέλος. Ο ΣΥΝΠΑ παίρνει τόσα λεφτά και δεν δίνει τίποτα πίσω. Γιατί λοιπόν ο Δήμος δεν δίνει τα χρήματα στις εθελοντικές ομάδες, ώστε εμείς να εκτελούμε ακόμη και την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων, για παράδειγμα, όπως κάνει αντίστοιχα ο Δήμος Πεντέλης;” αναρωτιέται ο κ. Σιούλης.

“Η υπομονή έχει και τα όριά της”, ανεβάζει τους τόνους ο Ν. Δουλγεράκης από το Kλιμάκιο της Άνοιξης, που και αυτό βλέπει το έμψυχο δυναμικό του να μειώνεται. “Χωρίς κανένα κίνητρο και με συνθήκες εγκατάστασης τραγικές, γιατί κάποιος να έρθει να γίνει εθελοντής;” τονίζει χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο Kλιμάκιο, του οποίου δυο οχήματα βανδαλίστηκαν πριν από λίγο καιρό από άγνωστους, στεγάζεται εδώ και χρόνια σε παραπήγματα δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης, στην οδό Λυκαβηττού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για πιθανή μετεγκατάστασή του στο χώρο των γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας. Οι Εθελοντές της Άνοιξης μόλις πριν λίγες ημέρες απέκτησαν αριθμό Μητρώου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συμμετέχουν σε ασκήσεις και δράσεις. Οι ίδιοι κατεβάζουν το βαθμό ετοιμότητας του Δήμου σε 3 στα 10, ενώ τονίζουν πως θα πρέπει να αναζητηθούν και εν συνεχεία να αντιμετωπιστούν οι αιτίες μείωσης των Εθελοντών. Δεν παραλείπουν, τέλος, να ευχαριστήσουν το μεγάλο χορηγό του Κλιμακίου, την εταιρεία BIC, που σταθερά- “ακόμα και τώρα με την κρίση”- τους προμηθεύει με υλικά, ενώ έχει δωρίσει και ένα πυροσβεστικό όχημα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Άνοιξης Χ. Πιπέρη “γιατί είναι πάντα κοντά μας”.

 

Τη μείωση του δυναμικού τους επιβεβαιώνουν και οι Εθελοντές στο Κλιμάκιο του Αγ. Στεφάνου, που περιμένουν να τελειώσει η εξεταστική περίοδος στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, ώστε να αποδεσμευθούν μέλη τους και να μπορέσουν να συνδράμουν: “Έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Οι μεγαλύτεροι έχουμε κουραστεί ή έχουμε συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις ενώ οι νέοι έχουν πια άλλες προτεραιότητες και άλλες αρχές και δεν είναι εύκολο να προσεγγιστούν στο θέμα του εθελοντισμού χωρίς να τους δίνεται κανένα κίνητρο. Το πλέγμα των βοηθητικών εργασιών που μπορούν να εκτελέσουν είναι τεράστιο- και δεν μιλάμε για το σβήσιμο της φωτιάς- αλλά σε πιο μόνιμη βάση. Αυτό όμως σημαίνει πως οι Εθελοντές πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι και συνεπείς” τονίζουν τόσο ο κ. Μαλατάντης όσο και ο Γ. Χριστιανίδης. Πρσθέτουν μάλιστα πως το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας θα έπρεπε να ενισχυθεί με την πρόσληψη μόνιμων και εποχικών πυροφυλάκων: “Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη, μαζί με το Δασαρχείο. Όταν έρθει η φωτιά, τότε για την κατάσβεση είναι υπεύθυνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία”.

 

Αντίστοιχη μείωση στη δύναμή τους βλέπουν και στο Κλιμάκιο του Κρυονερίου (ΣΠΠΕΚ), όπως παραδέχεται ο Πρόεδρός του Κ. Ζηκίδης: “Η ανταπόκριση, κυρίως στις ηλικίες 25-35 ετών, είναι μηδαμινή. Ξεκινήσαμε 35 εθελοντές και σήμερα είμαστε 25 μάχιμοι. Επιπλέον ο εξοπλισμός μας, αν και πλήρως έτοιμος, είναι περιορισμένος. Έχοντας στην ευθύνη μας το Τατόι, μπορούμε να τρέξουμε αμέσως σε ένα μεγάλο συμβάν- όχι όμως και σε δεύτερο ταυτόχρονα”. Υπενθυμίζεται πως το ΣΠΠΕΚ πριν από λίγο καιρό παρουσίασε το Χάρτη επιχείρησης και διαφυγής για το Κρυονέρι και το Τατόι, πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη και την πυρόσβεση. Ο Χάρτης, επιπλέον, έχει προσαρμοστεί έτσι που να μπορούν να “κολλήσουν” επάνω του αντίστοιχοι Χάρτες για τις υπόλοιπες 6 περιοχές του Δήμου Διονύσου, δημιουργώντας μια συνολική εικόνα για όλη την πόλη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η ίδια ονομασία για κανένα σημείο δεύτερη φορά. Ο Πρόεδρος του ΣΠΠΕΚ εκτιμά, επίσης, πως η απάντηση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Κλιμακίων στο Διόνυσο θα μπορούσε να βρίσκεται στην ενοποίησή τους, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό τους.

Η έκπληξη πάντως ήρθε από το μικρό Κλιμάκιο Διονύσου, που είχε πλήρως αποδυναμωθεί λόγω οικονομικής κρίσης αλλά φέτος- κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- είδε τη δύναμή του να αυξάνεται: Μόλις το Μάιο γράφτηκαν 5 καινούργια μέλη, ενώ καλλιεργείται και η συνεργασία με τους Ναυτοπροσκόπους. Ο Δ. Πιτιανούδης, Πρόεδρος των Εθελοντών Διονύσου, που έχουν τη Γενική τους Συνέλευση την Κυριακή 11 Ιουνίου, τονίζει από την άλλη πλευρά πως τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος Διονύσου για την πυροπροστασία κάθε χρόνο θα έπρεπε να δίδονται στον καλύτερο εξοπλισμό και την ενίσχυση των Κλιμακίων. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι Εθελοντές Διονύσου ακόμη περιμένουν το ποσό που τους αναλογεί από τις 5000 ευρώ, όχι από οικονομική επιχορήγηση- “την οποία ουδέποτε ζητήσαμε, αντιθέτως πάντα ζητάμε μέσα και υλικά”- αλλά από τα χρήματα που η Red Bull ζήτησε να δοθούν στους Εθελοντές για τη βοήθειά τους στους αγώνες motocross στο χώρο των Λατομείων πριν από δυο χρόνια. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στον προσωπικό του τοίχο στο facebook ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μήνυμα: «Δυστυχώς και φέτος η αντιπυρική περίοδος μας βρίσκει απροετοίμαστους. Δασικοί δρόμοι σε άθλια κατάσταση, απροσπέλαστοι για τα πυροσβεστικά οχήματα, κλαδιά δένδρων να ακουμπάνε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και να αναφλέγονται, πυροσβεστικά οχήματα σε αχρηστία και ένα καλοκαίρι με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. S.O.S»

Όσον αφορά στους άλλους φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία:

Συνεργείο του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) μόλις ολοκλήρωσε τον καθαρισμό κάποιων κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή ευθύνης του, ενώ αναμένεται να στείλει και πυροφύλακες καθώς και δυο οχήματα που θα βρίσκονται σε επιφυλακή: “Πληρώνουμε σαν Δήμος συνδρομή 20000 ευρώ, αλλά τουλάχιστον αυτοί δίνουν πίσω” συμφωνούν όλα τα κλιμάκια.

Όπως συμφωνούν και για τον ΣΥΝΠΑ στην Πάρνηθα: Με τις 94.000 ευρώ συνδρομή, θα έπρεπε να παίρνουμε πίσω βοήθεια 100.000 ευρώ. Προς το παρόν, ο ΣΥΝΠΑ προχωρεί σε αποψιλώσεις στην αγροτική περιοχή γύρω από το Κρυονέρι, συντηρώντας την αντιπυρική ζώνη που έχει δημιουργηθεί και που αν δασώσει, λέει το ΣΠΠΕΚ, θα αποτελέσει πυριτιδαποθήκη.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υποστηρίζουν οι εθελοντές, μια που και αυτή αποδυναμώνεται από προσωπικό με πολλές αποσπάσεις και μετατάξεις στα καινούργια περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, με αποτέλεσμα τεράστια κενά στην πυροπροστασία. Η αποδυνάμωση αυτή- που θα φανεί ξεκάθαρα σε ένα ξαφνικό συμβάν- ουσιαστικά σημαίνει πως τη δουλειά των επαγγελματιών πυροσβεστών την κάνουν οι εθελοντές: “Όμως μέχρι πότε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε;”

Σε εξέλιξη, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι συναντήσεις της αρμόδιας Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή με τα 5 κλιμάκια Εθελοντών της πόλης, ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση ετοιμότητας για την πυροπροστασία, να καταγραφούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις. Η ίδια δηλώνει στην Οδό Διονύσου ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να στελεχωθεί περαιτέρω το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι κρούσεις σε εταιρείες της περιοχής για την εξασφάλιση χορηγιών έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα: Ήδη η 3Ε με επιστολή της επιβεβαιώνει τη χορηγία προς τους εθελοντές 1500 μπουκαλιών νερού, ενώ η BIC υποσχέθηκε το service δυο οχημάτων, καθώς και την ενίσχυση του εξοπλισμού με μέσα και υλικά. Πέρα από τα παραπάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη η επισκευή και συντήρηση των κρουνών, ενώ αναμένεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εποχικών εργατών πυρασφάλειας για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Εντός των ημερών, προσθέτει η κ. Ταουξή, θα συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση, να καταγράψει προβλήματα και κενά και να προχωρήσει στην αντιμετώπισή τους.

Τέλος, μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποψίλωση των κοινόχρηστων από πλευράς Δήμου, μια που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού για την εν λόγω εργολαβία: Νωρίτερα εξάλλου δεν είναι σκόπιμο, μια που οι καιρικές συνθήκες πρέπει να σταθεροποιηθούν, τα χόρτα να ξεραθούν και εν συνεχεία να ξεκινήσει η αποψίλωση, τονίζει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα.