logo


Θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας Νεκροταφείων στο Δήμο Διονύσου ήρθαν το τελευταίο διάστημα προς συζήτηση στα Τοπικά Συμβούλια Διονύσου (26/5) και Δροσιάς (31/5).

Και στις δυο περιπτώσεις οι τοπικοί σύμβουλοι επεσήμαναν τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα τέλη Κοιμητηρίου που πληρώνουν οι κάτοικοι στις 7 Δημοτικές Κοινότητες, με το Διόνυσο να κατέχει τα αρνητικά πρωτεία με τα υψηλότερα τέλη.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Τοπικού Διονύσου την Παρασκευή 26 Μαΐου ο Πρόεδρος Τ. Μπάσης ζήτησε τη βοήθεια των δημοτικών συμβούλων της περιοχής ώστε να ασκηθεί πίεση στη Δημοτική Αρχή και να έρθει επιτέλους προς ψήφιση ο ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κοιμητηρίων, και μάλιστα είτε σε ειδική συνεδρίαση είτε σε μια Ημερήσια Διάταξη που να έχει λίγα θέματα. “Οι τιμές για τα τέλη του Κοιμητηρίου της Δημοτικής μας Κοινότητας είναι παράλογες, με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών, που βέβαια έρχονται σε μας για τα παράπονά τους” υπογράμμισαν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από πλευράς δημοτικών συμβούλων τη συνεδρίαση παρακολούθησε μόνο ο Γ. Τσουδερός εκ μέρους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Απουσίασαν- παρόλο που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είχαν ειδοποιηθεί- οι Ευ. Λυρούδιας, Τ. Μπάσης, Θ. Στάικος και Β. Δαρδαμάνης από τη Δημοτική Αρχή, ενώ από λάθος υπηρεσιακού παράγοντα δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο.

Το Τοπικό Συμβούλιο, στην παραπάνω πρότασή του, ενσωμάτωσε και το αίτημα του Γ. Δανέζη να αποσταλεί επιστολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για την αναζήτηση νομικών ενεργειών της Δημοτικής Κοινότητας κατά παντός υπευθύνου για την απαράδεκτη και σκόπιμη, όπως τη χαρακτήρισε, καθυστέρηση στην ψήφιση του Ενιαίου Κανονισμού για τα Κοιμητήρια.

Λίγες ημέρες αργότερα, χθες Τετάρτη 31 Μαΐου, το Τοπικό Συμβούλιο της Δροσιάς στη δική του συνεδρίαση αποφάσισε να προτείνει την κατάργηση 2 άρθρων του δικού του- παλιού- Κανονισμού για τα Κοιμητήρια, που προβλέπουν αντιστοίχως 390 ευρώ για την εκταφή, καθώς και 15 ευρώ ανά μήνα για δυο χρόνια σε περίπτωση παράτασης ταφής, και διπαλασιασμό τού ποσού μετά από την παρέλευση της διετίας.

Σε καιρούς κρίσης τα παραπάνω ποσά θεωρήθηκαν απαράδεκτα από τους τοπικούς συμβούλους, ενώ απρόθυμοι να τα καταβάλλουν εμφανίζονται και οι κάτοικοι, ιδιαιτέρως μάλιστα αν σκεφθούμε πως “ένας εργάτης για την εκταφή δεν θα ζητήσει πάνω από 50 ευρώ. Από το 2008 που ισχύει ο Κανονισμός μας, κανείς δεν πλήρωνε στο Δήμο για εκταφές”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χ. Ποτίδης. Ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του ζητούν την ψήφιση του Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων για τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, ώστε να απαλειφθούν οι τεράστιες διαφορές που σήμερα υπάρχουν μεταξύ των προβλεπόμενων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα τελών και οδηγούν σε ανισότιμη μεταχείριση των πολιτών.

Απόδειξη για τα παραπάνω είναι οι τιμές που ισχύουν στα 7 Δημοτικά Κοιμητήρια και αφορούν, ενδεικτικά, στη χρήση οστεοφυλακίου:
Στον Άγ. Στέφανο σήμερα το τέλος είναι 21 ευρώ το χρόνο
Στην Άνοιξη είναι 20 ευρώ το χρόνο
Στη Δροσιά η χρήση οστεοφυλακίου ανέρχεται στα 60 ευρώ ετησίως
Στη Σταμάτα είναι 293 ευρώ εφάπαξ για αγορά οστεοφυλακίου
Στη Ροδόπολη είναι 25 ευρώ ετησίως
Στο Διόνυσο είναι στα 34 ευρώ
Στο Κρυονέρι, τέλος, η αγορά οστεοφυλακίου κοστίζει 250 ευρώ ενώ η ετήσια χρήση 5 ευρώ

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφοροποιήσεις για την αγορά διπλού, για παράδειγμα, οικογενειακού τάφου, που στο Διόνυσο ανέρχεται στις 18.000 ευρώ και στο Κρυονέρι στα 1500 ευρώ!

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο ενιαίος Κανονισμός Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, παρόλο που έχει εκπονηθεί, και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, εντούτοις δεν έχει ακόμη ψηφισθεί, ενώ έχει αποτελέσει σημείο τριβών μεταξύ δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, που εξαρχής είχαν εισηγηθεί την εξαίρεση ομάδων πληθυσμού από την πληρωμή των τελών Κομητηρίων. Οι λόγοι των εξαιρέσεων ήταν κυρίως ιστορικοί και συνδέονταν με τους παλιούς κατοίκους, οι οποίοι είχαν δώσει τμήμα της ιδιοκτησίας τους για να ιδρυθούν τα Νεκροταφεία.