logo


Με τρεις προσφυγές κατά ισάριθμων αποφάσεων και ενεργειών της έφυγε η Διοίκηση του Δήμου από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 25 Μαΐου. Προσφεύγοντες θα είναι η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπ. Γιαννουλάτος– ο τελευταίος μάλιστα όπως ανακοίνωσε θα υποβάλει δυο προσφυγές!

Πιο συγκεκριμένα:
Η πρώτη προσφυγή του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά σε απόφαση της Διοίκησης, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου στη fast track συνεδρίαση της 11ης Μαΐου, σχετικά με την αξιοποίηση δημοτικού χώρου απέναντι από το Μοναστήρι του Αγ. Θεοδοσίου. Η περίεργη αυτή υπόθεση έρχεται από παλιά, και ειδικότερα από την προκαλλικρατική Κοινότητα Σταμάτας: Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλάτο, που ήταν τότε κοινοτικός σύμβουλος της περιοχής, το ακίνητο- ιδιοκτησίας του Δήμου κατά τα φαινόμενα- έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από ιδιώτη, που το έχει επιπλέον περιφράξει, ισχυριζόμενος πως έτσι υπερασπίζεται τη δημοτική περιουσία από επιβουλές τρίτων. Στην εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα που ήρθε προς συζήτηση την Πέμπτη 11/5, γίνεται λόγος για διαμόρφωση και ανάπλαση του δημοτικού χώρου- τον οποίο όμως φέρεται να έχει παραχωρήσει ο ιδιώτης στο Δήμο με έγγραφό του του περασμένου Φεβρουαρίου! Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννουλάτος, το θέμα δεν πέρασε από το Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας ούτε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ η απόφαση για τη διαμόρφωση του χώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο λήφθηκε με μικρότερη από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 21 συμβούλων. Για τους παραπάνω λόγους είναι ήδη έτοιμη- αν δεν έχει κιόλας κατατεθεί- η προσφυγή του κ. Γιαννουλάτου, παρά την παράκληση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη να του δοθεί ο χρόνος να ερευνήσει το ζήτημα πριν κατατεθεί η προσφυγή.

Διπλή, τέλος, προσφυγή- και από την παράταξη της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου και από τον πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ.- θα κατατεθεί κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι τριμελής, αποτελείται από δυο δημοτικούς συμβούλους (εν προκειμένω τον Θ. Στάικο από τη Διοίκηση ως Πρόεδρο και τον Γ. Τσουδερό από τη μείζονα μειοψηφία) και ένα δικαστικό, ενώ σ’ αυτή μπορούν να πρσφεύγουν οι οφειλέτες του Δήμου για εξώδικο συμβιβασμό. Οι περιπτώσεις που η Επιτροπή μπορεί να διαγράψει χρέη, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, περιγράφονται λεπτομερώς και περιοριστικά στο Ν. 3463/2006 (άρθρο 174)- εντούτοις στην απόφαση της Επιτροπής που ήρθε προς επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη η αιτιολογία για τη διαγραφή ήταν η ίδια- “για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών”- η οποία πάντως δεν προβλέπεται από το νόμο. Επιπλέον, η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν αρνητική για τη διαγραφή.

Για απαξία της δημοτικής Υπηρεσίας, καθώς και για πλήρη αδιαφάνεια και αυθαιρεσία της Επιτροπής και “παράνομη” λειτουργία της που δεν ακουμπάει σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, και που οδηγεί σε πελατειακές σχέσεις, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας, ανακοινώνοντας την προσφυγή της παράταξής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για μια εκ των περιπτώσεων διαγραφής χρέους, όπου “καταργείται και η νομιμότητα και ο Κανονισμός Ύδρευσης που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο” θα προσφύγει και ο κ. Γιαννουλάτος. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, που, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής Π. Μπιτάκος, επανειλημμένα στο παρελθόν έχει τονίσει πως η Επιτροπή πάσχει νομικά, μη ψηφίζοντας τα σχετικά θέματα.

Μπροστά στην αντίδραση των συναδέλφων τους, αλλά και την αμφισβήτηση του έργου τους, που το χαρακτήρισαν «ψυχοφθόρο», οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι- μέλη της Επιτροπής, που κράτησαν ενιαία στάση σ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, υποστήριξαν πως η Επιτροπή κρίνει όχι μόνο με νομικά αλλά και με κοινωνικά κριτήρια, ιδιαιτέρως σήμερα, ενώ έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προχωρώντας λίγο πιο πέρα, ο Δήμαρχος έθεσε το δίλημμα στο Σώμα: Είτε καταργείται η Επιτροπή, εφόσον παραιτηθούν τα μέλη της, είτε θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά με μέλη πλέον από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Εξάλλου “η Επιτροπή υπάρχει για να εξετάζει αν μπορεί να προχωρήσει πέρα από τον Κανονισμό”, τόνισε χαρακτηριστικά.