logo


«Μπλοκαρισμένο» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ, αφού περνάνε από «κόσκινο» τα άρθρα με δημοσιονομικό κόστος.

Παρότι το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, ανέφεραν ότι το πολυνομοσχέδιο έχει λάβει την έγκριση από το ΓΛΚ και πλέον περιμένει «αριθμό προτεραιότητας» προκειμένου να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφισή του, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν «κωλύματα».

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα, η ψήφιση των οποίων επιφέρει δημοσιονομικές αναπροσαρμογές:
– Πρόκειται για το άρθρο 95 που αφορά στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
– Η επαναφορά των αντιμισθιών για τους αντιδημάρχους και η χορήγηση επιδόματος για τις μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για το άρθρο 35 (Αντιμισθία Αντιδημάρχων- Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων)
– Το άρθρο 94 που καθορίζει πότε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται σε χρήμα στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Η υλοποίηση των τριών συγκεκριμένων άρθρων, θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και φαίνεται ότι στο ΓΛΚ, τα εξετάζουν προσεκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του αυτοδιοικητικού site aftodioikisi.gr, τα στελέχη του ΓΛΚ, ζητούν συγκριμένες διευκρινίσεις για τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου από τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΣ, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η κατάθεση του, στη Βουλή, μέχρι να «λυθούν» οι …απορίες των στελεχών του ΓΛΚ.

Ωστόσο προξενεί εντύπωση η τακτική του ΓΛΚ, αφού ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, δεν επιφέρουν κανένα βάρος στο κεντρικό προϋπολογισμό παρά μόνο σε αυτούς των δήμων.Μάλιστα σε συνέντευξή του στον ίδιο ιστότοπο, με έμφαση είχε σημειώσει ότι οι δαπάνες για τις  διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως οι αντιμισθίες περισσότερων αντιδημάρχων, οι αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων ή άλλες για τους εργαζόμενους (ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας), «καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τα ανταποδοτικά και άρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης».

Παρότι δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν πιέσεις και από το ΓΛΚ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο, η παραμονή του επί μακρόν στις υπηρεσίες του, γεννά ερωτηματικά.

Όπως αναφέρει η aftodioikisi.gr, δεν τίθεται θέμα «απάλειψης κάποιου άρθρου» και μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις το πολυνομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο του, για τη Βουλή. Τέλος είναι προφανές ότι βάσει των νέων εξελίξεων η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ειναι βέβαιο ότι μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

πηγή: aftodioikisi.gr