logo


Στην “ταχείας καύσης” συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου (σ.σ. υπενθυμίζεται πως τα 54 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ψηφίστηκαν με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες σε λιγότερο από μιάμιση ώρα!) , ανάμεσα στα θέματα ήταν και αυτό του ορισμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το όνομα «Δημοτικός Οίκος Ευγηρίας ΘΕΟΔΩΡΟΣ και ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ» που εδρεύει στη Δροσιά. Το ίδρυμα συστάθηκε το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα, έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, έχει εντούτοις απασχολήσει κατά καιρούς το Δημοτικό Συμβούλιο του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου. Σύμφωνα με τη συστατική του πράξη, διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή.

Για την ψήφιση του παραπάνω θέματος απαραίτητη ήταν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου- που στην εν λόγω συνεδρίαση επιτεύχθηκε με την παρουσία του Γρ. Ίσσαρη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (σ.σ. που λίγες ημέρες αργότερα τον διέγραψε). Ο ίδιος, μετά από πρόταση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, κατέλαβε τη θέση αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, οπότε και τα μέλη διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τακτικά μέλη: Δ. Κωστάκης, Αγγ. Ακριτίδου, Β. Τσαγακαράκης με αναπληρωματικά τους Π. Τσούκα, Β. Κοκμοτό και Γρ. Ίσσαρη. Εκ μέρους των δημοτών τακτικά μέλη είναι οι Π. Συμεωνίδης και Π. Καψή με αναπληρωματικά τους Ευ. Παπανικολάου και Σ. Τηλιαβερίδου, ενώ από τους δωρητές, που συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Ι. Κωνσταντίνου με αναπληρωματικό τον Π.-Β. Κωνσταντίνου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση Δημάρχου με την οποία ορίζεται Πρόεδρος του Ιδρύματος ο Ν. Μαργάρας.

Παλαιότερα εντούτοις, το 2012, είχε ληφθεί απόφαση να συμμετέχει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος και ένας εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου Δροσιάς, μια που η περιοχή είναι η έδρα του Οίκου Ευγηρίας. Η απόφαση αυτή, που συνεπάγεται αλλαγή στη συστατική πράξη, χρειαζόταν επικύρωση από μια σειρά Υπουργείων και δημοσίευση σε ΦΕΚ- κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των πολλών αλλαγών στα συναρμόδια Υπουργεία.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 25 Μαΐου, και μετά από σχετική πρόσκληση του ΥΠΕΣ, ζητείται νεότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα περιλαμβάνει σε ενιαίο κείμενο όλες τις νέες ρυθμίσεις καθώς και τις διατηρούμενες σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες διατάξεις αφορούν στο ποσόν επιχορήγησης του Ιδρύματος (σ.σ. από 50.000 προτείνεται να ενισχύεται ο Οίκος με 70.000 ευρώ τουλάχιστον ετησίως), αλλά και στον αριθμό των μελών του Δ.Σ., όπου από 7μελές προτείνεται να γίνει 9μελές, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του Τοπικού Συμβουλίου Δροσιάς

Σύμφωνα με την εισήγηση το Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από:
Τον Δήμαρχο ή άλλο αιρετό ή μη εκπρόσωπο που ορίζεται από αυτόν, ως Πρόεδρο (σ.σ. έχει ήδη ορισθεί ο κ. Μαργάρας)

τρεις δημοτικούς συμβούλους, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν υποδείξει σύμβουλο, ή εκείνος που έχει υποδειχθεί παραιτήθηκε χωρίς να
αντικατασταθεί, εκλέγεται Σύμβουλος της πλειοψηφίας,

έναν τοπικό σύμβουλο της Δ.Κ Δροσιάς,

δυο δημότες με επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις σχετικές με τους σκοπούς του ιδρύματος,

ένα μέλος το οποίο ορίζεται από την δωρήτρια Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και είναι συγγενικό της πρόσωπο, εφ’ όρου ζωής με βαθμό συγγενείας Ε εκ πλαγίου και σε περίπτωση θανάτου ο/η απόγονος αυτού και

έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Ίδρυμα, εφόσον απασχολούνται περισσότεροι από 10 εργαζόμενοι. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι θα είναι λιγότεροι και δεν θα εκπροσωπούνται, το μέλος αυτό του Διοικητικού Συμβουλίου θα εκπροσωπείται από έναν επιπλέον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας. Εν προκειμένω, στο Δημοτικό Ίδρυμα δεν υπηρετεί προσωπικό και ως εκ τούτου καταλαμβάνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ένας επιπλέον δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.