logo


“Κλείνω φέτος 27 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, σχεδόν θα πάρω και αυτοδιοικητική σύνταξη- και ό, τι έχω να πω, θα τα πω γιατί θα ακουστούν πολλά πράγματα από τους συναδέλφους ένθεν και ένθεν. Εγώ πρέπει να ξέρετε κύριοι συνάδελφοι τιμώ την ψήφο των συμπολιτών μας και θα το δείχνω με οποιονδήποτε τρόπο ότι είμαι κοντά τους. Δεν νοείται τώρα ότι η κ. Πέππα είπε ότι θα πάρουμε φωτιά, ότι θα καούν σπίτια- ίσως- και δεν νοείται κάποιοι συνάδελφοι να μην ψηφίζουν τίποτα. Δεν έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια. Σε όλη τη διαδρομή μου αυτό δεν μου έχει ξανατύχει. Γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ, για να ψηφίσω όλα αυτά τα θέματα γιατί δεν φταίνε τίποτα οι συμπολίτες μας, προκειμένου να κάνουμε εμείς την πολιτική μας και να την πληρώνουν οι 7 πόλεις που είναι ο Δήμος Διονύσου”.

Αυτή ήταν επί λέξει η τοποθέτηση του Γρ. Ίσσαρη, σήμερα δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας. Ο κ. Ίσσαρης την τελευταία επταετία έχει δείξει πως δεν πολυσκέφτεται τις επιλογές του, και σίγουρα δεν δεσμεύεται από αυτές: Εκλεγμένος με την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση το 2010, πολύ νωρίς έριξε γέφυρες προς τη Διοίκηση- τότε- Καλαφατέλη και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2014, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, παράταξης σήμερα της μείζονος μειοψηφίας, και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, ένας από τους 9 της παράταξης. Ήταν μάλιστα και η πρόταση της μείζονος για τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αξίωμα που υπηρέτησε για τα πρώτα δυόμιση χρόνια. Υπήρξε εντούτοις ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του Σώματος στο θέμα των απουσιών- “πρωταθλητής”, μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από μια μικρή έρευνα της Οδού Διονύσου στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

Το 2014, χρονιά των δημοτικών εκλογών, αλλά και της ανεξαρτητοποίησης του Αγιοστεφανιώτη δημοτικού συμβούλου από την παράταξη που τον έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εστάλησαν προσκλήσεις για συνολικά 27 συνεδριάσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 25. Δέκα από αυτές ο κ. Ίσσαρης παρακολούθησε μέχρι τέλους, σε 10 αποχώρησε πολύ πριν από τη λήξη ή παρακολούθησε επιλεκτικά ορισμένα θέματα, ενώ σε 5 δεν εμφανίστηκε καθόλου, καταγραφείς ως αδικαιολογήτως απών.

Το 2015 ο κ. Ίσσαρης πολύ θα ήθελε μάλλον να το λησμονήσει: Εστάλησαν 31 προσκλήσεις, λόγω έλλειψης απαρτίας πραγματοποιήθηκαν 24- και ο κ. Ίσσαρης ήταν εκεί μόνο στις τρεις από αυτές!!! Η παρουσία του καταγράφεται στη συνεδρίαση εκλογής του ως Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις άλλες δυο συνεδριάσεις αποχωρεί πολύ πριν αυτές να ολοκληρωθούν, εν είδει επισκέπτη. Χαρακτηριστικό είναι επιπλέον πως ως αδικαιολογήτως απών καταγράφεται επί είκοσι (20) συνεχόμενες συνεδριάσεις, χωρίς να εφαρμοστεί ο περιλάλητος Κανονισμός Λειτουργίας που στο 10ο άρθρο του προβλέπει κυρώσεις για τις απουσίες, όχι 20, αλλά 3 συνεχόμενες!

Η ίδια εντούτοις τακτική συνεχίστηκε και το 2016: Επί συνόλου 21 συνεδριάσεων, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος μόνο δυο, σε 4 αποχώρησε πριν από τη λήξη τους ενώ δεν εμφανίστηκε καθόλου σε 15 από αυτές, και μάλιστα χωρίς καμιά αιτιολόγηση.

Το 2017 είναι βέβαια σε εξέλιξη- αλλά μέχρι στιγμής και επί συνόλου 10 προσκλήσεων ο κ. Ίσσαρης εμφανίστηκε μόνο στην τελευταία, αυτή της Πέμπτης 11 Μαΐου, για να κατηγορήσει τους συναδέλφους του των μειοψηφιών που απουσίαζαν για τους πολιτικούς λόγους που το τελευταίο διάστημα έχουν επανειλημμένως και δημοσίως εκθέσει.

Λησμόνησε προφανώς πως οι πολίτες που τον ψήφισαν, αυτόν και όλους τους συναδέλφους του, και που είναι- όπως λέει- κοντά τους, μάλλον θα επιθυμούσαν να είναι εκεί, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να δίνει τις μάχες του εξ ονόματός τους, δικαιολογώντας κάθε στιγμή και τις επιλογές του- ή την αλλαγή τους.

Όσο για τους λόγους που τόσα χρόνια δεν έχει υποστεί καμιά επίπληξη ή κύρωση- “είναι πολιτικοί”, ομολογούν τόσα χρόνια στο σχετικό ερώτημα της Οδού Διονύσου οι επικεφαλής των παρατάξεων από όπου έχει περάσει ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος, αλλά και οι κατά καιρούς Πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου: “Πρέπει να συνυπολογίσουμε ποιος θα έρθει μετά, αν τον διαγράψουμε, Πρέπει να σκεφτούμε και τους δικούς μας που συστηματικά λείπουν- αν καταγγείλουμε τον ένα απόντα θα πρέπει να τους καταγγείλουμε όλους”, και λοιπά και λοιπά.

Η περίπτωση Ίσσαρη είναι μόνο μία, ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους που καταγράφονται με συχνές απουσίες, χωρίς αυτοί να κάνουν τον κόπο να τις δικαιολογήσουν και χωρίς το Προεδρείο να τους ζητήσει το λόγο. Μέχρι πρόσφατα, που η νέα Πρόεδρος Β. Ζώτου θυμήθηκε τον Κανονισμό και τον εφάρμοσε για να καταγγείλει όσους πρόσφατα απουσίασαν από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις διαφωνώντας για τον άθλιο, όπως τον χαρακτηρίζουν, τρόπο εκλογής της. Μόνο που κι εκείνη φαίνεται να λησμόνησε πως επί δυόμιση χρόνια από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων δεν είχε κάνει τον κόπο να παρέμβει ή να διαμαρτυρηθεί για την απαξίωση ενός Κανονισμού που έχει γίνει πια κουρελόχαρτο.

Έτσι λοιπόν χτίζονται και συνεχίζονται κάποιες πολύχρονες αυτοδιοικητικές πορείες; Με την κοινωνική λήθη; Με τα πολιτικά αλισβερίσια; Και με τις δημοτικές εκλογές κάθε 5 χρόνια, όταν τα καμώματα των ανθρωποβοσκών τα σβήνει ο χρόνος;