logo


Ένα απροσδόκητο ταξίδι με έφερε στην Ιταλία, στην περιοχή της Τοσκάνης. Η οποία δεν έχει μόνο φημισμένα κρασιά, αλλά και πληθώρα μεσαιωνικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών. Σε ένα από αυτά, στο San Quirico d’ Orcia, ο φακός της Οδού Διονύσου μπήκε στο Δημαρχείο και απαθανάτισε μέσα κι έξω το χώρο στον οποίο συνεδριάζουν οι αιρετοί της περιοχής- στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή. Το San Quirico έχει πληθυσμό γύρω στις 3000 κατοίκους και είναι ονομαστό όχι μόνο για τις εκκλησίες και τους κήπους του, αλλά και επειδή ο Δήμαρχός του δίνει την αντιμισθία του υπέρ του Δήμου.

 Τραπέζι για τους 17 δημοτικούς συμβούλους, στην κορυφή η θέση του Δημάρχου, που διακρίνεται γιατί έχει ψηλή πλάτη, και στο ταβάνι θρησκευτική τοιχογραφία. Πίσω από τα έδρανα, θέσεις για το κοινό, ενώ κι από τις δυο πλευρές της αίθουσας το φυσικό φως μπαίνει άπλετο

Ακριβώς έξω από την είσοδο γλυπτό με τίτλο «Στην αντίσταση» (A la resistenza)

Τοιχογραφίες, όχι μόνο θρησκευτικού περιεχομένου, κοσμούν τους τοίχους, σχεδόν όπου και να κοιτάξεις

Λίγο αργότερα ο δρόμος μάς οδήγησε στο Montepulciano με τους 14.000 κατοίκους, όπου έπεσα πάνω σε μια Παιδική Χαρά, από τις εκατοντάδες που τελικά συνάντησα σε κάθε χωριό και χωριουδάκι στην Τοσκάνη. Όπως είναι φανερό στη φωτογραφία, τα όργανα είναι τοποθετημένα απ’ ευθείας πάνω στο χώμα, που είναι στρωμένο και με χαλίκια. Έτσι όταν βρέχει- και βρέχει συχνά- τα πιτσιρίκια να μπορούν να παίξουν χωρίς να λασπώνονται.

 

Πώς λέμε “όπως στο Διόνυσο”; Καμία σχέση.