logo


Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου, με την Ημερήσια Διάταξη να περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 54 θέματα. Ήδη σε κοινό Δελτίο Τύπου παρατάξεις και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση της Προέδρου Β. Ζώτου για συζήτηση γύρω από την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, προδίκαζαν τη στάση τους (και) για τη σημερινή συνεδρίαση τονίζοντας πως η “συμπερίληψη πενήντα τεσσάρων θεμάτων σε ένα Δ.Σ. σε καμμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Δ.Σ”, και υπογράμμιζαν πως η “επιδίωξη της συναίνεσης (σ.σ. εκ μέρους της Προέδρου) δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό τέχνασμα και περιστασιακό πυροτέχνημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας- πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, μια που η επικεφαλής Ζ. Σώκου αναρρώνει μετά από περιπέτεια στην υγεία της- εμφανίζονται τουλάχιστον ενοχλημένα από τις άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ μέσα από διαπαραταξιακές συναντήσεις και συζητήσεις προσανατολίζονται ήδη στην κοινή απόφαση να μην παραστούν στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση.

Αξίζει να τονισθεί εδώ πως οι παρατάξεις δεν παραβλέπουν την κρισιμότητα της πλειονότητας των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σήμερα το βράδυ και “κινδυνεύουν” να εγκριθούν χωρίς εξαντλητικό έλεγχο με συνοπτικές διαδικασίες- εφόσον βέβαια η Δημοτική Αρχή κατορθώσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη απαρτία των 21 παρόντων συμβούλων. Στο σημείο αυτό δεν είναι και λίγες οι φωνές που μιλούν για μεθοδευμένη κίνηση εκ μέρους της Διοίκησης: Συνήθως, και μετά από συμφωνία του Σώματος, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται ημέρα Τρίτη. Αυτή τη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, η ημέρα άλλαξε “ώστε να είναι σίγουροι πως μέλη τους αλλά και συμπαθούντες θα είναι εκεί, για να τους δώσουν την απαρτία”, τονίζουν δημοτικοί σύμβουλοι.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ανάμεσα στα 54 θέματα συμπεριλαμβάνονται και κάποια που επιστρέφουν προς συζήτηση γιατί είτε ζητούσαν αυξημένη πλειοψηφία, δεν την εξασφάλισαν και καταψηφίσθηκαν (π.χ. η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη του καθαρισμού των δημοτικών κτηρίων γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να τα καθαρίσει με ίδια μέσα) είτε αποσύρθηκαν μετά από αδιέξοδη διαλογική συζήτηση (π.χ. η επίλυση φορολογικών διαφορών). Περιλαμβάνονται ακόμη 18 θέματα που αφορούν σε αναγκαιότητα προμηθειών, έρχονται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούσαν ενιαίο θέμα υπό τον τίτλο “Έγκριση Διενέργειας (Αναγκαιότητας) Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών Έτους 2017”. Το θέμα αυτό, που αποτιμάται συνολικά σε εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 11 Απριλίου, μετά και από επισημάνσεις και παρατηρήσεις των μειοψηφιών, αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της εισηγήτριας Αντιδημάρχου Α. Πέππα για περαιτέρω τεκμηρίωση και στοιχεία.