logo


Με αφορμή την αλλαγή Αντιδημάρχων, αλλά και λόγω έλλειψης νέων θεμάτων, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή (Πέμπτη 4/5) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου. Αντικείμενο της συνεδρίασης “θέματα παλαιότερα που εκκρεμούν καθώς και νέες προτάσεις σχετικά με την συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και γενικά των περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου για την καλύτερη ποιότητα ζωής της Πόλης μας ως κέντρο του Δήμου Διονύσου”. Στη συνεδρίαση είχαν επιπλέον προσκληθεί ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης του Δήμου που εκλέγονται στην περιοχή (Π. Ταουξή, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και εντεταλμένη για τον Άγ. Στέφανο, Α. Στασινοπούλου Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικών Δομών, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Σ. Ντούντα και Θ. Κρητικός), καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκη, να συμβάλουν όλοι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την άσκηση πίεσης προς πάσα κατεύθυνση.

Απουσίαζαν εντούτοις αυτοί που θα έδιναν απαντήσεις στα ερωτήματα ή θα ανακοίνωναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων αυτών:

Από τους παραπάνω προσήλθαν οι Γ. Καλαφατέλης επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και μόνον η κ. Ντούντα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής: Όπως διευκρίνισε ο κ. Κασαπάκης, η απουσία της κ. Στασινοπούλου οφείλετο σε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα υγείας, ενώ οι λόγοι για την απουσία της κ. Ταουξή και του κ. Κρητικού παρέμειναν αδιευκρίνιστοι. Όσο για τον κ. Ζαμάνη, παρόλο που ανακοινώθηκε η παρουσία του, του είχαν μάλιστα κρατήσει και το προεδρικό γραφείο, ουδέποτε εμφανίστηκε, “προτιμώντας- όπως κατήγγειλε σε έντονο ύφος ο τοπικός σύμβουλος της Διοίκησης Ν. Νικηφοράκης– να παρευρεθεί στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα στο Κρυονέρι με ομιλητές τους βουλευτές Μ. Βορίδη και Δημοσχάκη”. Η απουσία του κ. Ζαμάνη, αλλά και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων του Αγ. Στεφάνου, από τη χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον κ. Νικηφοράκη. Το άλλο σημείο διαφωνίας ήταν τα προβλήματα της περιοχής που συνεχίζουν να παραμένουν ανεπίλυτα, δημιουργώντας “για την πρωτεύουσα του Δήμου την εικόνα εγκαταλελειμμένης πόλης”, όπως τόνισε ο τοπικός σύμβουλος (σ.σ ο οποίος επανειλημμένα στο παρελθόν, τόσο στο Τοπικό, όσο και με επιστολές και έγγραφα προς τις υπηρεσίες του Δήμου, έχει επισημάνει σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών) .

Αλλά δεν ήταν ο μόνος:
Ο ίδιος ο κ. Κασαπάκης, αφού ξεκαθάρισε πως η χθεσινή συνεδρίαση δεν είχε απολογιστικό χαρακτήρα, ζήτησε από τους παριστάμενους να μην θίξουν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής για τα οποία, όπως είπε, “η συζήτηση στα Τοπικά Συμβούλια είναι τυπική διαδικασία” και κατέθεσε λίστα με τουλάχιστον 8 μικρά και καθημερινά προβλήματα του Αγ. Στεφάνου, τα οποία συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ανάμεσά τους τα πεζοδρόμια-που είναι κατεστραμμένα ή απουσιάζουν εντελώς, τα φθαρμένα και επικίνδυνα οδοστρώματα, οι αδιάνοιχτοι δρόμοι, το κυκλοφοριακό, η πεζοδρόμηση στην πλατεία Αντύπα, αλλά και κάποιες αναγκαίες αλλαγές στο Ρυμοτομικό Σχέδιο. Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει το έργο που έχει πραγματοποιηθεί- «και που θα συνεχισθεί»- για τη βελτίωση των σχολικών χώρων και την ολοκλήρωση της Παιδικής Χαράς, αλλά και τη δυσκολία που ο ίδιος αντιμετωπίζει στην παρακολούθηση της πόλης λόγω έλλειψης προσωπικού: “Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι όλοι να μου δώσετε βοήθεια ώστε με τη σύμφωνη γνώμη σας να πραγματοποιηθούν μικρά έργα καθημερινότητας, που θα δώσουν πνοή στην πόλη”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Συνηγορώντας στα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Νικηφοράκης εντούτοις επέμεινε ιδιαιτέρως στα θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος που ταλαιπωρούν όχι μόνο τη γειτονιά του στο Λόφο Νυμφών- από όπου, όπως κατήγγειλε, δεν είχε περάσει συνεργείο αποκομιδής απορριμμάτων επί έναν ολόκληρο μήνα- αλλά και σε όλο τον Άγ. Στέφανο: “Μόνο το κέντρο φαίνεται φροντισμένο. Δυο τετράγωνα παραμέσα η εικόνα είναι αυτή μιας εγκαταλελειμμένης πόλης. Όσο για το Λόφο Νυμφών και την Ελ. Βενιζέλου, μετά από 1 μήνα που ήταν γεμάτη με στρώματα, κλαδιά, σκουπίδια και ψόφια ζώα, μόλις χτες πέρασε συνεργείο για να μαζέψει μόνο τα κλαδιά. Μήπως αυτό είναι το μάθημά μου επειδή διαμαρτυρήθηκα;” Η πρότασή μου, κατέληξε ο τοπικός σύμβουλος, είναι να διαμαρτυρηθεί η Δημοτική Κοινότητα σε εντονότατο ύφος και να ζητήσει εξηγήσεις γιατί το κέντρο της πόλης, όπου μάλιστα φιλοξενείται η Δημοτική Αρχή, έχει εγκαταλειφθεί. “Από την πλευρά μου θα διαμαρτυρηθώ μαζί με τους κατοίκους, και μάλιστα με τρόπο αρκετά σκληρό” συνέχισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όχι μόνο συνεργείο καθαριότητας δεν έχει περάσει από τη γειτονιά του, αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, ούτε κάποιος δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης, ενώ σε δυο επιτόπια ραντεβού με το Δήμαρχο, ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο συναδέλφους συνεχίστηκε για κάμποση ώρα με τον Πρόεδρο από τη μια πλευρά να κατηγορεί τον κ. Νικηφοράκη για αδιαφορία, άγνοια αλλά και μεροληψία υπέρ της γειτονιάς του, και τον τελευταίο να απαντά πως οι επισημάνσεις του αφορούν σε όλο τον Άγ. Στέφανο, και βέβαια και στην περιοχή του, τους κατοίκους της οποίας και εκπροσωπεί στο Τοπικό Συμβούλιο.

Την αυτοδιοικητική απαξίωση των Δημοτικών Κοινοτήτων από την κεντρική Διοίκηση, διαπίστωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που απαρίθμησε τα πέντε μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας του Δήμου: Αποχέτευση, Διάνοιξη της οδού Μουσών, Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, Αντιπλημμυρικά έργα στη θέση Βρυσάκι, Στενότητα στη σχολική στέγη. Ο κ. Καλαφατέλης αναφέρθηκε επιπλέον και στο νέο Κοιμητήριο, για την κατασκευή του οποίου η δική του Διοίκηση είχε αγοράσει οικόπεδο, αλλά έκτοτε ουδέν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αποφόρτισης των υπολοίπων δημοτικών Κοιμητηρίων. Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έλλειψη Σχεδίου Πόλεως στον Άγ. Στέφανο, ιδιαιτέρως σε σχέση με τα όρια του οικισμού, για τα οποία “υπάρχει πισωγύρισμα με ευθύνη της κεντρικής Διοίκησης”.

Ευτύχημα, πάντως, για κάθε ηγεσία θεώρησε μετά από λίγο ο κ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ την παρουσία ανθρώπων ανήσυχων που ενδιαφέρονται για την πόλη και υπενθύμισε πως η παράταξή του πριν από λίγο καιρό είχε παρέμβει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα του Αγ. Στεφάνου, με αφορμή τις επιστολές διαμαρτυρίας του κ. Νικηφοράκη και των κατοίκων του Λ. Νυμφών. Ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ επιβεβαίωσε πλήρως την εικόνα εγκατάλειψης που αντικρύζει ο επισκέπτης του κέντρου του Δήμου, ενώ πρότεινε τη συνάντηση όλων των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για την αποχέτευση στον Άγ. Στέφανο. Παράλληλα ο κ. Ζυγούνας ζήτησε μεγαλύτερη πίεση, ώστε να εκτελεσθούν εκείνα τα έργα που θα ανακουφίσουν τους δημότες (οδοποιία, μικρά αντιπλημμυρικά, ακόμη ένα Δημοτικό Σχολείο λόγω του εκρηκτικού προβλήματος σχολικής στέγης στην περιοχή).