logo


Τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής- μετά από απραξία δυόμιση περίπου μηνών (σ.σ. η τελευταία συνεδρίαση είχε γίνει στις 22 Φεβρουαρίου). Την πρόσκληση, που περιλαμβάνει 6 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, απευθύνει ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ράικος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Χωροταξίας και Υποδομών, ενώ στην 9μελή Επιτροπή συμμετέχουν 6 δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και τρεις προερχόμενοι μόνον από την Ενωτική Πρωτοβουλία, ως παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Όσον αφορά στα θέματα, πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει με την εκλογή Αντιπροέδρου, ανάλογο με αυτό που σημειώθηκε στην Οικονομική Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως η μείζων μειοψηφία, αντιδρώντας στον τρόπο ορισμού των μελών των δυο Επιτροπών του Δήμου, απέχει σταθερά από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο ορισμός Αντιπροέδρου να γίνει στις 27 Απριλίου- όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου- όχι με εκλογή, αλλά με κλήρωση.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης, που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη, η εισήγηση του κ. Ράικου επισημαίνει πως προβλήματα έχουν παρουσιαστεί με τη λειτουργία τους λόγω παλαιότητας, αλλά και με τη θέση τους. Έτσι απαιτείται ανασχεδιασμός και πλήρης αναδιάρθρωση του δικτύου. Το νέο δίκτυο προτείνεται να περιλαμβάνει αρχικά 3 πινακίδες μονής όψεως και 2 πινακίδες διπλής όψεως, με το ηλεκτρονικό μέρος τους να είναι νέας τεχνολογίας. Σε πρώτη φάση πάντως η εισήγηση προτείνει την επαναλειτουργία των ήδη υπαρχουσών πινακίδων μετά από συντήρησή τους.

Χρόνιο είναι το πρόβλημα που φέρνει το τρίτο θέμα για την τοποθέτηση ελαστικών οριοδεικτών στη συμβολή των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγ. Στέφανο. Ειδικά τις Παρασκευές, οπότε λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, τόσο οι οδηγοί των ΙΧ, όσο και οι πεζοί αλλά και- περισσότερο- οι οδηγοί των λεωφορείων, δεινοπαθούν μια που επάνω στη στροφή βρίσκονται παρακαρισμένα δεκάδες οχημάτων που εμποδίζουν- ή και κόβουν τελείως- την κυκλοφορία. Το θέμα μάλιστα έρχεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με αίτημα της Δημοτικής Αστυνομίας από τον Ιανουάριο του 2017, που συνοδεύεται από σχετική ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, αλλά και από ανάλογο αίτημα της τέως Αντιδημάρχου Διοίκησης Β. Ρηγοπούλου προς την Τεχνική Υπηρεσία από πέρυσι το Δεκέμβριο.

 Η φωτογραφία είναι από τη συμβολή Πολυτεχνείου και Κοιμήσως Θεοτόκου στον Άγ. Στέφανο την Παρασκευή 28 Απριλίου. Η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, μαζί με τα παρακαρισμένα οχήματα, δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο

Η Επιτροπή θα συζητήσει επιπλέον την ανάγκη κατασκευής ή μη πεζοδρομίου στη Στρ. Πετρίτη στη Δροσιά. Ο εν λόγω δρόμος συνδέει την κεντρική πλατεία της Δροσιάς από τη Λ. Θησέως με την οδό Πεύκων- και όσοι επισκέπτονται πεζή τα ΕΛΤΑ ή τα παρακείμενα καταστήματα, γνωρίζουν πως κινούμενοι στη δεξιά πλευρά του δρόμου αναγκαστικά θα βαδίσουν είτε στο οδόστρωμα είτε στις πρασιές των επιχειρήσεων, ενώ η στάση και η στάθμευση των οχημάτων πρακτικά επιτρέπονται παντού. Όπως αναφέρει η εισήγηση, η Στρ. Πετρίτη- σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη που ισχύει για την περιοχή- καθορίζεται ως πεζόδρομος ή δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς όμως σήμανση για απαγόρευση στάσης ή στάθμευσης οχημάτων.

Υπόγειους κάδους για τα απορρίμματα ζητεί, τέλος, το Τοπικό Συμβούλιο Άνοιξης για δυο σημεία της περιοχής- έξω από το Δημοτικό Σχολείο επί της Κανάρη και στη γωνία των οδών Σολωμού και Αθηνών- Χαλκίδας. Στην εισήγησή της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα υπενθυμίζει πως σχετική προμήθεια, προϋπολογισμού 73.769 ευρώ, έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή από πέρυσι, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση των κάδων.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Εκλογή Αντιπροέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
ΘΕΜΑ 2ο: Aναδιοργάνωση και επαναλειτουργία του δικτύου ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης δημοτών.
ΘΕΜΑ 3ο: Toποθέτηση ελαστικών οριοδεικτών για αποτροπή στάθμευσης οχημάτων στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου.
ΘΕΜΑ 4ο: Τροποποίηση Ρ.Σ. στο Ο.Τ 14 της Δ.Ε Σταμάτας.
ΘΕΜΑ 5ο: Κατασκευή πεζοδρομίου επί της οδού Στρ. Πετρίτη 3-5 της ΔΚ Δροσιάς.
ΘΕΜΑ 6ο: Εγκατάσταση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων.