logo


Κανονική επίσημη “πρώτη” χθες Τρίτη 11 Απριλίου για τη Β. Ζώτου που προήδρευσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την τρίτη κατά σειρά μετά από τις δυο προηγούμενες ματαιώσεις της λόγω έλλειψης απαρτίας.

Με το ξεκίνημα πάντως της συνεδρίασης, φάνηκε καθαρά πως μόνο εύκολα δεν θα κυλούσε η διαδικασία:

Την κ. Ζώτου στην έδρα δεν ακολούθησε ούτε ο Τ. Καρασαρλής ούτε η Α. Λουκάτου, παρόλο που σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν εκλεγεί αντιστοίχως στα αξιώματα του Αντιπροέδρου και του Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με μειοψηφικό αριθμό ψήφων. Όπως διευκρίνισε εξαρχής η κ. Λουκάτου, τα δυο μέλη του Προεδρείου δεν ανέβηκαν στην έδρα μια που αναμένεται η απόφαση επί της προσφυγής που έχουν ασκήσει οι μειοψηφίες στην Επιτροπή του άρθρου 152 για τον τρόπο διεξαγωγής των Δημαιρεσιών.

Αμέσως μετά οι παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, εξαπέλυσαν μπαράζ διαμαρτυριών και αιτιάσεων για τον τρόπο που η κ. Ζώτου επέλεξε να ξεκινήσει τη θητεία της ως Προέδρου όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν κάλεσε έναν προς έναν τους συναδέλφους της των μειοψηφιών να δικαιολογήσουν τους λόγους απουσίας τους κατά τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Ενώ καταφέρθηκαν με ιδιαιτέρως σκληρές εκφράσεις στο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη που «μετέτρεψε την κρίση στην παράταξή του σε κρίση θεσμών και λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ακολούθησε άλλο μπαράζ- αυτό της απόσυρσης 5 σε σύνολο 29 θεμάτων εκ μέρους της Διοίκησης, ανάμεσά τους και θεμάτων που απαιτούσαν την υπερψήφιση με αυξημένη πλεοψηφία 21 συμβούλων, όταν έγινε φανερό ότι δεν θα κατόρθωνε να την εξασφαλίσει (εξαρχής και μέχρι τέλους απουσίαζαν οι Θ. Στάικος και Δ. Αλεξανδρής από τη Δημοτική Αρχή, ενώ και ο Θ. Κρητικός στάθηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός στην ψήφιση οποιουδήποτε θέματος). Ανάμεσά τους ήταν δυο από τα 4 θέματα που αφορούσαν εργασίες, τις οποίες ο Δήμος υποστήριζε πως δεν μπορεί να τις εκτελέσει με ίδια μέσα, γι’ αυτό και τις ανέθετε σε εξωτερικό συνεργάτη. Για τα θέματα αυτά η αρμόδια Αντιδήμαρχος Α. Πέππα είχε κατ’ αρχάς ζητήσει να συζητηθούν αργότερα, μια που έπρεπε να απουσιάσει για λίγη ώρα. Με την επιστροφή της στην αίθουσα η κ. Πέππα απέσυρε τα 2 από τα τέσσερα θέματα, προβάλλοντας ως δικαιολογία πως δεν επείγουν, μια που ο Δήμος και οι υπηρεσίες του προς το παρόν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Αποσύρθηκε επιπλέον “για περαιτέρω τεκμηρίωση” το θέμα με τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ που θα δίδονταν για προμήθειες, συντηρήσεις και παροχές υπηρεσιών.

Το τρίτο μπαράζ αφορούσε στην καταψήφιση- όλων πλην ενός- των θεμάτων που για την υπερψήφισή τους απαιτούσαν την αυξημένη πλειοψηφία των 21, και σε μια περίπτωση των 27, δημοτικών συμβούλων.

Ένα, τέλος, θέμα- αυτό για τις δαπάνες του ΘΕΣΠΙ που μετά από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου μεταφέρονται στο Δήμο- πέρασε με τη διπλή ψήφο της κ. Ζώτου, μια που υπήρξε ισοψηφία ανάμεσα στις θετικές και τις αρνητικές ψήφους.

Μετά και από τα παραπάνω, η συνέχεια για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί πρόκληση: Έχοντας στις τάξεις της 4 δημοτικούς συμβούλους λιγότερους μετά από τις πρόσφατες ανεξαρτητοποιήσεις 3 Αντιδημάρχων και του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και με ακόμη ένα μέλος της- το Θ. Κρητικό- να μένει εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στις εισηγήσεις, θα πρέπει κάθε φορά να πείθει με σοβαρή τεκμηρίωση για κάθε θέμα που έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλισθεί η παρουσία και των 21 εναπομεινάντων δημοτικών συμβούλων, και μάλιστα από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε, πολύωρης, συνεδρίασης, ενώ αντίστοιχα αμφίβολη είναι και η ανελλιπής παρουσία του Γ. Ίσσαρη από τη μείζονα μειοψηφία που για ακόμη μια φορά στην αυτοδιοικητική του πορεία θα τείνει να αποτελέσει το δεκανίκι για την πλειοψηφία.

Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζεται αμείωτο, είναι η ποιοτική διαφοροποίηση στην αντιπολίτευση. Σε τούτο συνέβαλαν καταλυτικά οι 4 πρώην συνοδοιπόροι της: Έχοντας- οι τρεις τους, Στ. Μαγγίνα, Η. Υφαντής και Β. Ρηγοπούλου– διατελέσει επικεφαλής σε νευραλγικές Αντιδημαρχίες επί 2,5 χρόνια και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γιαννουλάτος, από νωρίς έδειξαν χθες τις προθέσεις τους για τα 2,5 χρόνια που απομένουν στην άσκηση αυστηρής κριτικής και εξονυχιστικού ελέγχου προς τη Διοίκηση και τις ενέργειές της.