logo


Την επέκταση εφαρμογής του νόμου 4369/2016 για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης στην  εγκύκλιό του αναγνωρίζει “ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί το σύστημα αξιολόγησης του β’  μέρους του ν. 4369/2016, ιδίως η στοχοθεσία και οι Ολομέλειες ∆ιεύθυνσης και Τμήματος, σε υπαλλήλους κυρίως εργατοτεχνικών κλάδων ή ειδικοτήτων, που εργάζονται σε νευραλγικές και πολυπληθείς υπηρεσίες”, όπως είναι αυτές της καθαριότητας, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους της Χώρας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο που υπογράφει ο υπουργός αναφέρεται:

Σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος της αξιολόγησης και παρακαλούμε για την αυθημερόν κοινοποίησή του στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού χωρικής σας αρμοδιότητας, για ενημέρωση και ανάλογη εφαρμογή.

Ειδικά, αναφορικά με το προσωπικό των ΟΤΑ α’ βαθμού, της αρμοδιότητάς μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Οι κλάδοι του προσω̟πικού των ΟΤΑ α’  βαθμού, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του δημοσίου τομέα, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, καθώς απαντώνται μόνο στους ΟΤΑ και είναι άμεσα συνυφασμένοι με το εύρος των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι υπηρεσίες τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε μεγάλους δήμους της Χώρας, υπηρεσίες αιχμής, όπως π.χ. της καθαριότητας, απαριθμούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ενώ και το ωράριο λειτουργίας τους σε εικοσιτετράωρη βάση απαιτεί κυλιόμενες βάρδιες του προσωπικού.

Κατόπιν των προεκτεθέντων, αναγνωρίζουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί το σύστημα αξιολόγησης του β’ μέρους του ν. 4369/2016, ιδίως η στοχοθεσία και οι Ολομέλειες ∆ιεύθυνσης και Τμήματος, σε υπαλλήλους κυρίως εργατοτεχνικών κλάδων ή ειδικοτήτων, που εργάζονται σε νευραλγικές και πολυπληθείς υπηρεσίες.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το σύστημα της αξιολόγησης θα εφαρμοσθεί όπως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του ν. 4369/2016 και στο προσωπικό των ΟΤΑ α’ βαθμού, με ανάλογη εφαρμογή των εγκύκλιων οδηγιών του Υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έτσι, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού παρακαλούνται όπως άμεσα προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

1. Κοινο̟ποίηση της παρούσας και της εγκυκλίου του Υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης στους υπαλλήλους τους,

2. Χορήγηση των εντύπων εκθέσεων αξιολόγησης,

3. Ενημέρωση των αξιολογητών για την υποχρέωσή τους να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους αρμοδιότητάς τους. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι με μέριμνα του τελικού αξιολογητή, οι εκθέσεις αξιολόγησης πρωτοκολλούνται με εμ̟πιστευτικό πρωτόκολλο,

4. Συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης.

πηγή: aftodioikisi.gr