logo


Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου αλλά και για την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, παρουσίασε στους περιφερειάρχες κατά τη διάρκεια της χθεσινής (10/4) συνάντησής τους ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών:
-Το Πολυνομοσχέδιο βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.
-Οι νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, που, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών θα αφορούν «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση, θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο και θ’ ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Η ΕΝΠΕ κατέθεσε παρατηρήσεις και προτάσεις για το Σχέδιο Νόμου, καθώς και για άλλα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, εκτός του πλαισίου της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ζητήματα της αναθεώρησης του  θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση χρήσιμων επισημάνσεων.

Η ΕΝΠΕ επέδωσε στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν θέματα λειτουργικά των Περιφερειών,  προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.

Παράλληλα οι περιφερειάρχες τόνισαν την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρ. Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου, Πελοποννήσου Π. Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χ. Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Χαλκιδικής Γ. Γιώργος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής Δ. Μαραβέλιας, Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και Πελοποννήσου Ν. Πατσαρίνος.

πηγή: aftodioikisi.gr