logo


Πριν από λίγη μόλις ώρα η Β. Ζώτου, ως νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, υπέγραψε πρόσκληση με την οποία καλεί τους συναδέλφους της σε συνεδρίαση την προσεχή Κυριακή 26 Μαρτίου, ώστε να εκλέξουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Η κ. Ζώτου, αλλά και ο Τ. Καρασαρλής και η Α. Λουκάτου, ως γνωστόν, αναδείχθηκαν στα αξιώματα Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου αντιστοίχως, όχι με τις ψήφους των συναδέλφων τους, ή έστω με τον ορισμό τους βάσει αριθμού ψήφων στις εκλογές, αλλά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κατά της εν λόγω απόφασης προσέφυγαν χθες Δευτέρα 20 Μαρτίου στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 (του Ν.3463/2006) οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, με προσυπογράφοντες 10 ακόμη δημοτικούς συμβούλους, ανάμεσά τους και τουλάχιστον ένας από τους ανεξάρτητους. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως εφόσον είναι δυνατή η εκλογή Προεδρείου έστω και με μια θετική ψήφο, όπως δέχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε ποιος ο λόγος να προβλέπει ο νόμος διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες, και μάλιστα για δυο Κυριακές, κι ακόμη περισσότερο- αν δεν επιτευχθεί η ψήφιση- τον ορισμό Προεδρείου που θα αποτελείται από συμβούλους με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές; Υπενθυμίζουν μάλιστα στην προσφυγή τους πως στο Δήμο Διονύσου είχε και πάλι δημιουργηθεί θέμα με την εκλογή του Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. το 2014. Τότε η προσφυγή και πάλι στην Επιτροπή του άρ. 152 είχε γίνει από τον Α. Πασιπουλαρίδη που, όπως ήταν αναμενόμενο και αυτονόητο, δικαιώθηκε λίγο καιρό αργότερα: Για να εκλεγεί μέλος του Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές ψήφους, άρα να τύχει της αποδοχής περισσότερων συναδέλφων του από όσους τον αποδοκιμάσουν. Την προσφυγή αυτή του 2014, καθώς και την κατάληξή της, υπενθυμίζουν στη δική τους προσφυγή πολίτες και παρατάξεις του Δήμου Μαραθώνα, όπου έχει σημειωθεί ανάλογη επικύρωση Προέδρου.

Πώς όμως οδηγήθηκε στο σημείο αυτό ο Δήμος που- 21 ημέρες σήμερα- λειτουργεί χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς Επιτροπές, αλλά και χωρίς Αντιδημάρχους, μια που και των τελευταίων η θητεία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί;

Πράξη πρώτη. Δημαιρεσίες στο Δήμο Διονύσου, Κυριακή 5 Μαρτίου. Η Β. Ζώτου, υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου Δ.Σ., όπως και οι υποψήφιοι Αντιπρόεδρος και Γραμματέας, σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την κάθε φορά απαιτούμενη πλειοψηφία. O Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης συγκαλεί εσπευσμένη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας στον πρώτο όροφο του κτηρίου, απ’ όπου ακούγονται βαρύτατες εκφράσεις και ανήκουστες προτροπές. Δυο ημέρες αργότερα ο προεδρεύων Τ. Μπάσης, μετά από παλινωδίες, υπογράφει τη νέα πρόσκληση για επανάληψη της συνεδρίασης την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Πράξη δεύτερη. Εντωμεταξύ, οι φήμες που μιλούν για πάση θυσία εκλογή της κ. Ζώτου γίνονται βεβαιότητα: Στην επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας ο κ. Ζαμάνης, ζητεί από τους συναδέλφους του να υπογράψουν δήλωση ότι αν τη δεύτερη αυτή Κυριακή πάμε στην έσχατη διαδικασία όπου Πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος, ο ένας μετά τον άλλο να αρνηθούν μέχρι να έρθει η σειρά της κ. Ζώτου. Στο εγχείρημα αυτό γίνεται γνωστό πως αντιδρούν τρεις κυρίως σύμβουλοι, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, η τέως Αντιδήμαρχος Διοικητικού Β. Ρηγοπούλου και ο πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικός.

Πράξη τρίτη. Την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο Κυριακές των Δημαιρεσιών τα τηλέφωνα άναψαν και τα καφενεία της πόλης πρέπει να στέναξαν από τις επαφές, τις συναντήσεις και τις πιέσεις που ασκήθηκαν για την εκλογή της κ. Ζώτου. Στο χορό των πιέσεων μπήκαν και οι κομματικές γραμμές, διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις υπάρχουν ακόμη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη.

Πράξη τέταρτη. Την Κυριακή 12 Μαρτίου, ακριβώς δυο ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκαλείται συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας- με πολλές παρουσίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Θέμα της συνεδρίασης, όπως το έθεσε ο Δήμαρχος, η διαγραφή των δυο συνεργατών του, της κ. Ρηγοπούλου και του κ. Κρητικού. Οι περισσότεροι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι αντιδρούν στην πρόταση του κ. Ζαμάνη, ενώ η κ. Ρηγοπούλου καταγγέλλει ότι δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από εξωθεσμικό παράγοντα για να ψηφίσει υπέρ της εκλογής της κ. Ζώτου, περιστατικό το οποίο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να αποσιωπήσει ο Δήμαρχος. Στην ίδια συνεδρίαση γίνεται φανερό πως αν πηγαίναμε στη διαδικασία του ορισμού ανάλογα με τις ψήφους, τότε άλλος θα δεχόταν την Προεδρία- πολύ πριν να έρθει η σειρά της κ. Ζώτου.

Πράξη πέμπτη. Μπροστά στον κίνδυνο να υποστεί ακόμη μια ήττα, ο Δήμαρχος Διονύσου στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώνει στους συναδέλφους του πως το Δημοτικό Συμβούλιο, που ξεκινούσε λίγη ώρα αργότερα, δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί. Πολλοί από τους παριστάμενους συμβούλους μένουν εμβρόντητοι, ενώ κάποιοι φάνηκαν ήδη να γνωρίζουν την εξέλιξη, αν όχι και το λόγο: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ήδη δεχθεί πως στο Δήμο Μαραθώνα έχει εκλεγεί Πρόεδρος με αρνητική πλειοψηφία, δηλαδή με περισσότερες τις αρνητικές από τις θετικές ψήφους.

Πράξη έκτη. Η μαζική προσέλευση συμβούλων στη συνεδρίαση εκείνης της Κυριακής ήταν φανερό ότι θα οδηγούσε άκοπα στην εκλογή Ζώτου- παρόλ’ αυτά με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής που αιφνιδίασε όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ο προεδρεύων και ο Δήμαρχος ανακοίνωσαν πως η συνεδρίαση αναβάλλεται, διένειμαν σχετικό έγγραφο και κάλεσαν τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής να αποχωρήσουν. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος: Για το Μαραθώνα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ήδη επικυρώσει Πρόεδρο μειοψηφίας, ενώ- σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου Διονύσου- ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άλλοι 70 Δήμοι της χώρας.

Πράξη έβδομη. Οι μειοψηφίες μιλούν για θεσμικό ατόπημα και σε επιτόπου συνεννόηση αποφασίζουν να υποβάλουν αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας της να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Η αναφορά υποβάλλεται την Τρίτη 14 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα υποβάλλουν τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής τους δυο ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, οι Σπ. Γιαννουλάτος και Β. Ρηγοπούλου, αφήνοντας τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας με 21 μέλη (σ.σ. είχαν προηγηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα οι ανεξαρτητοποιήσεις των Στ. Μαγγίνα και Η. Υφαντή).

Πράξη όγδοη. Δυο ημέρες αργότερα γίνεται γνωστό πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ήδη απαντήσει στο Δήμο Διονύσου, σε έγγραφό της με ημερομηνία 13/3, πως οι τρεις σύμβουλοι που απέσπασαν λιγότερες θετικές από τις αρνητικές ψήφους, αποτελούν εντούτοις νόμιμα εκλεγμένο Προεδρείο. Το έγγραφο αναφέρεται απλώς, αλλά δεν δημοσιεύεται, στην ιστοσελίδα του Δήμου και όλα δείχνουν πως πρόκειται για πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης απόφασης για το Δήμο Μαραθώνα.

Πράξη ένατη. Η κ. Ζώτου ως νέα Πρόεδρος του Δ.Σ. σήμερα 21/3 υπογράφει και στέλνει πρόσκληση για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Κυριακή, αποδεχόμενη την επικύρωση της εκλογής της από μόλις 15- επί συνόλου 38 παρόντων- δημοτικούς συμβούλους.

Τα παραπάνω γεγονότα μπορεί να θυμίζουν κακοπαιγμένη επιθεώρηση, διαδραματίσθηκαν εντούτοις ένα προς ένα- και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου. Και αναδεικνύουν όχι μακριά, αλλά εδώ, στην πόλη μας, το βαθύ μπόλιασμα όσων τις τελευταίες δεκαετίες ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από νοοτροπίες, που κάθε άλλο ξεπερασμένες μοιάζουν: Αν στο όνομα κομματικής καταξίωσης, αγνοείς στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες. Αν στο όνομα διατήρησης της εξουσίας, απαξιώνεις θεσμικά όργανα. Αν στο όνομα διατήρησης του ελέγχου, πρωτοστατείς σε μαγειρέματα και προσωπικές συναλλαγές. Και αν στο όνομα της προσωπικής καταξίωσης ή επιβίωσης, αποδέχεσαι, ανέχεσαι, ενθαρρύνεις τα παραπάνω και δεν τα καταγγέλλεις. Αν στο όνομα όλων των παραπάνω, ξεχνάς τι καταδίκαζες όταν δεν είχες την εξουσία. Αν στο όνομα όλων των παραπάνω, τα παθήματα (των άλλων) δεν σου γίνονται μαθήματα- τότε φίλε μου, γίνεσαι πολιτικός-πολιτικάντης, ίδιος μ’ αυτούς που βρίζεις νύχτα μέρα και τους καταριέσαι “που- έφεραν- τη- χώρα- σ’ αυτό- το- χάλι”.