logo


Με μια άνευ προηγουμένου μεθόδευση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αναβλήθηκε “για λόγους ανωτέρας βίας” η σημερινή (12/3) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναβάλλεται συνεπώς και η εκλογή Προεδρείου, Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ- όπως είναι γνωστό- εκκρεμεί επί 15νθήμερο σχεδόν ο ορισμός Αντιδημάρχων από το Δήμαρχο. Για θεσμική εκτροπή μιλούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας και ήδη ετοιμάζουν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, στο Δήμο Μαραθώνα δεν είχε επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου την περασμένη Κυριακή (5 Μαρτίου), ενώ εξελέγησαν Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ή έτσι νόμιζαν. Γιατί το πρακτικό αυτό εκλογής εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία, επικαλούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, αποφάσισε πως και Πρόεδρος είχε εκλεγεί, με μόλις 10 ψήφους επί 33 παρόντων συμβούλων.

Στην απόφαση αυτή βασίστηκε σήμερα ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, και πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, πριν καν διαπιστωθεί η απαρτία, ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση αναβάλλεται: “Αν σήμερα προχωρήσουμε στην εκλογή Προεδρείου, υπάρχει πιθανότητα η σημερινή συνεδρίαση να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι παρόμοια περίπτωση είναι και του Δήμου Σπάτων και Κάσου.

Μετά από αυτά, συμφώνησαν, είπε, με τον Πρόεδρο (σ.σ. τον προεδρεύοντα Τ. Μπάση) “να αναβάλλουμε το Συμβούλιο, μέχρι να έχουμε τις απόψεις της Αποκεντρωμένης, που είναι ο ελεγκτής της νομιμότητάς μας”, αν και ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, πίστευε πως σήμερα έπρεπε να έχουμε εκλογές.

Και για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, προσκόμισε έγγραφο με σημερινή ημερομηνία, όπου ο προεδρεύων ορίζει την αναβολή της συνεδρίασης “για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίησή της στο χρόνο που έχει ορισθεί με την πρόσκληση”, με την υποχρέωση όμως να γνωστοποιήσει αυτή την αναβολή “εγγράφως ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο έγκαιρα”.

Τις παραπάνω δηλώσεις ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, πανδαιμόνιο με εντονότατες διαμαρτυρίες από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τη στιγμή που ο κ. Ζαμάνης από μικροφώνου ανακοίνωνε την αποχώρηση της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας “και από κει και πέρα συνεχίζουμε”.

Για θεσμική εκτροπή και απαράδεκτη μεθόδευση εκ μέρους της Διοίκησης μιλούσαν εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Κατηγόρησαν ειδικότερα τη Δημοτική Αρχή, και το Δήμαρχο προσωπικά, πως οι λόγοι που επικαλείται για την αναβολή είναι καθαρά προσχηματικοί και απαράδεκτοι. Κατηγόρησαν και τον προεδρεύοντα επειδή επέτρεψε την εμπλοκή του Δημάρχου, “ο οποίος παρίσταται, αλλά δεν αποτελεί μέλος του Συμβουλίου”. Ενώ στεντόρεια ήταν η φωνή του τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου (σ.σ. τον οποίο ο φακός της Οδού Διονύσου “συνέλαβε” καθισμένο στα έδρανα των συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν προσφάτως από τις τάξεις της Δημοτικής Αρχής). Ο κ. Γιαννουλάτος επέμεινε ιδιαιτέρως πως εφόσον είχε σταλεί πρόσκληση από τον κ. Μπάση, η συνεδρίαση έπρεπε να ξεκινήσει: “Από πού κι ως πού η συνεδρίαση αναβάλλεται πριν καν ο Μπάσης πάρει παρουσίες; Σπίτι του είναι το Δημοτικό Συμβούλιο;”

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθούν τα εξής:

*Ο νόμος 3852/2010 που ρυθμίζει τα σχετικά με τις Δημαιρεσίες είναι παραπάνω από σαφής, προβλέποντας και δεύτερη Κυριακή, εφόσον οι εκλογές δεν ολοκληρωθούν την πρώτη φορά. Αναφέρει μάλιστα ρητά και τις σχετικές ημερομηνίες- 5 και 12 Μαρτίου. Διαφορετικά, όλες οι Δημαιρεσίες θα ολοκληρώνονταν «με τη μία»- ακόμη και αν ο όποιος υποψήφιος αποσπούσε έστω και μια θετική ψήφο, τη δική του για παράδειγμα.

Τι λέει ο νόμος με λίγα λόγια; Η πλειοψηφία αποφασίζει και προτείνει ένα σύμβουλό της για Πρόεδρο, αντιστοίχως η μείζων μειοψηφία τον Αντιπρόεδρο και οι ελάσσονες μειοψηφίες τον Γραμματέα και εν συνεχεία το Δημοτικό Συμβούλιο σε μυστική ψηφοφορία ψηφίζει χωριστά για τον καθένα. Για την εκλογή τους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δ.Σ. Αν τούτο δεν επιτευχθεί σε δυο ψηφοφορίες, τότε γίνεται και τρίτη, οπότε αρκεί η πλειοψηφία επί των παρόντων. Εφόσον δεν επιτευχθεί η εκλογή Προεδρείου την πρώτη Κυριακή, όπως έγινε και στο Δήμο Διονύσου, ρητά προβλέπεται η επανάληψη της ειδικής συνεδρίασης την επόμενη Κυριακή, και πάλι με τρεις ψηφοφορίες. Και για να μη συνεχίζεται στο διηνεκές η εκκρεμότητα, ο νομοθέτης προβλέπει ότι εφόσον και τη δεύτερη Κυριακή δεν εκλεγεί Προεδρείο, τότε Πρόεδρος και Γραμματέας ορίζονται από την πλειοψηφία οι δυο σύμβουλοι με τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές, ενώ Αντιπρόεδρος ορίζεται ο σύμβουλος από τη μείζονα μειοψηφία που συγκέντρωσε και αυτός τις περισσότερες ψήφους για την παράταξή του, δηλαδή ο επικεφαλής της (άρθρο 64 του Ν. 3852/2010).

*Η απόφαση της Αποκεντρωμένης, την οποία επικαλέστηκε η Διοίκηση, για να τινάξει στον αέρα τη σημερινή συνεδρίαση και να παρατείνει την εκκρεμότητα στο Δήμο, “όπως και οποιαδήποτε εγκύκλιος”, τονίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου, δεν νομοθετεί ούτε υπερισχύει του νόμου.

*Σε καμιά στιγμή της σημερινής διαδικασίας δεν έγινε σαφές αν η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει- και πότε- την άποψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ό, τι συνέβη στο Δήμο Διονύσου την περασμένη Κυριακή, οπότε κανείς από τους τρεις προτεινόμενους για τα αξιώματα Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα δεν απέσπασε τις απαιτούμενες από το νόμο πλειοψηφίες στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν.

*Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε γιατί δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι δημοτικοί σύμβουλοι για την επιθυμητή αναβολή, αλλά αναγκάστηκαν να προσέλθουν σ’ αυτή την παρωδία Δημοτικού Συμβουλίου.

*Διευκρινίσεις, επιπλέον, δεν δόθηκαν από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, του οποίου η άποψη- αν και ο ίδιος παρίστατο- δεν ζητήθηκε να ακουστεί ούτε επιτόπου ούτε προσκομίστηκε γραπτώς.

*Αιφνιδιασμένοι από την παραπάνω εξέλιξη φάνηκαν και σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, όπως ο Β. Δαρδαμάνης, που διαμαρτύρονταν έντονα

*Ακατανόητη τέλος παραμένει και η στάση του προεδρεύοντα: Λησμόνησε προφανώς ο κ. Μπάσης τα λόγια των συναδέλφων του, λίγες μόλις εβδομάδες νωρίτερα, που τον συνέχαιραν για την παρουσία του στην έδρα ως Πρόεδρου όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Και δέχτηκε να γίνει άθυρμα της Δημοτικής Αρχής, αμαυρώνοντας έτσι μια καλή δημοτική πορεία 25 και πλέον ετών.