logo


Αύριο Κυριακή 12 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ειδική επαναληπτική συνδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να εκλεγεί το Προεδρείο του, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Την πρόσκληση- που εμφανίσθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου με χαρακτηριστική καθυστέρηση- υπογράφει ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Τ. Μπάσης, αλλά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αύριο δεν θα παραστεί ώστε να προεδρεύσει. Στη θέση του στην έδρα θα ανεβεί ο αμέσως επόμενος σε ψήφους που είναι ο Π. Τσούκας.

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση προς τα τακτικά μέλη Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».
Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου (Ευαγγέλου Πεντζερίδου 03) στις ..12.03.2017.., ημέρα ..Κυριακή.. και ώρα .. 16:00.. , ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Ο πλειοψηφών Σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού
Μπάσης Αναστάσιος

Η πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση συνοδεύεται από εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, όπου περιγράφεται όλη διαδικασία εκλογής των παραπάνω συλλογικών οργάνων. Στο κομμάτι που αφορά στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος απέτυχε να εκλέξει Προεδρείο την προηγούμενη Κυριακή 5 Μαρτίου, ισχύουν τα εξής:

2.4 Περιπτώσεις επανάληψης της εκλογής
Εάν κατά την ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, 10:00 π.μ., και ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
Είναι προφανές ότι στις περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί η εκλογή κατά την συνεδρίαση αυτή γίνεται επαναληπτική εκλογή μόνο για τα μέλη του Προεδρείου που δεν επιτεύχθηκε η εκλογή τους κατά την πρώτη συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκαλεί το συμβούλιο κατά τα οριζόμενα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί η εκλογή του προέδρου του Συμβουλίου κατά την πρώτη συνεδρίαση. Τούτο διότι δεν έχουμε ακόμη συγκρότηση του Προεδρείου, το οποίο επιτυγχάνεται με την εκλογή όλων των μελών του.
Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή συνεδρίαση της επαναληπτικής εκλογής δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίσθηκε απαρτία, τότε θεωρείται ότι εκλέγονται ανάλογα με την περίπτωση:
o Πρόεδρος και Γραμματέας, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν τις περισσότερες κατά σειρά ψήφους προτίμησης σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, o Αντιπρόεδρος, ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού της μειοψηφίας, που έλαβε τις περισσότερες ψήφους προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.
Στην περίπτωση αυτή, ο νομοθέτης θέλησε οπωσδήποτε να εκλεγούν τα μέλη του Προεδρείου κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, ώστε να μην παρατείνεται επί μακρόν η εκκρεμότητα συγκρότησης του ∆ημοτικού Συμβουλίου σε σώμα.
Επισημαίνεται ότι όπου στην ανωτέρω διαδικασία γίνεται μνεία σε «σύμβουλο που έλαβε κατά σειρά τις περισσότερες ψήφους προτίμησης σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε» για τους επιλαχόντες συνδυασμούς, νοείται ο υποψήφιος ∆ήμαρχος αυτών.

Όσον αφορά στην εκλογή των μελών των δυο Επιτροπών, για το Δήμο Διονύσου αυτές προβλέπονται να είναι  9μελείς, με 5 μέλη και τον Πρόεδρο προερχόμενα από την παράταξη της Διοίκησης και 3 μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Η ίδια εγκύκλιος του ΥΠΕΣ προβλέπει και τα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.