logo


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά από τις 2.30 το μεσημέρι, σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου, η πρώτη φάση των Δημαιρεσιών για το Δήμο Διονύσου, οι οποίες και για τις τρεις θέσεις του Προεδρείου αποδείχθηκαν άκαρπες. Μετά από 9 συνολικώς ψηφοφορίες, ούτε Πρόεδρος εξελέγη, ούτε Αντιπρόεδρος, ούτε και Γραμματέας: Ουδείς από τους Β. Ζώτου, Τ. Καρασαρλή και Α. Λουκάτου αντιστοίχως, κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 21 ψήφων, αλλά ούτε και την απλή επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων. Έτσι η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου το απόγευμα, μια που η αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγ. Στεφάνου θα είναι κατειλημμένη μέχρι τις 2.30 μ.μ.

 

Στη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης σημειώθηκαν ένα αυτογκόλ (από τη δημοτική σύμβουλο της Διοίκησης Α. Στασινοπούλου), δυο φάουλ (από τον προεδρεύοντα Τ. Μπάση) και μια εκρηκτική συνάντηση της δημοτικής ομάδας της με αρνητικό πρωταγωνιστή το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, που σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και βγήκε εκτός εαυτού. Αιτία οι πολλές διαρροές από την παράταξη της πλειοψηφίας, που στις κατά περίπτωση ψηφοφορίες κυμάνθηκαν μεταξύ πέντε και 8 συμβούλων, σύμφωνα με τους επιτόπου υπολογισμούς των παρευρισκομένων.

Επιπλέον, εν αναμονή στην επιστροφή στην ομαλή λειτουργία τελεί ο Δήμος, μια που απ’ ό,τι φαίνεται ο ορισμός των νέων Αντιδημάρχων θα γίνει μετά από την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ επιβεβαιώνεται και η παραίτηση- την περασμένη Παρασκευή 3 Μαρτίου- του Γενικού Γραμματέα Μ. Χρηστάκη.

Πιο συγκεκριμένα:
Επί συνόλου 41 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στη σημερινή συνεδρίαση προσήλθαν οι 38. Απουσίαζαν οι Α. Μπέτσης από τη Διοίκηση (σ.σ. κι έτσι ο συνολικός αριθμός παρόντων από την παράταξη ήταν 22), Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή και Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Στα έδρανα της πλειοψηφίας πάντως επανεμφανίστηκε η Α. Αγαθοκλέους- Ακριτίδου, μετά από τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε για αρκετό καιρό, ενώ στα έδρανα της μειοψηφίας κάθονταν πλέον οι Στ. Μαγγίνα και Η. Υφαντής που, ως γνωστόν, ανεξαρτητοποιήθηκαν προσφάτως από τη Διοίκηση. Ψηφολέκτες ορίσθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Αλεξανδρής και Μ. Τσιλιγκίρης, ενώ τη διαδικασία των Δημαιρεσιών συνεπικουρούσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Λιούτας, Μ. Σερασκέρης, Ε. Παππά και Μ. Χαχαλή.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης  και τέσσερις από τους 7 Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, και πιο συγκεκριμένα ο Τ. Μπάσης από τον Διόνυσο, ο Δ. Χριστόπουλος από το Κρυονέρι, ο Μ. Κόκκαλης από τη Ροδόπολη, ο Χ. Πιπέρης από την Άνοιξη, καθώς και ο Π. Σεϊντής τοπικός σύμβουλος της Ροδόπολης.

Τρεις αποτυχημένες και ένα αυτογκόλ
Με την υποψηφιότητα της Β. Ζώτου για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προσήλθε η παράταξη της πλειοψηφίας- και ενώ μέλη της μιλούσαν εξαρχής για αποτυχημένη επιλογή και για “κάψιμο της κοπέλας”. Οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν, μια που η κ. Ζώτου στις δυο πρώτες ψηφοφορίες, όπου απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των 21 μελών του Δ.Σ., έλαβε 17 και 18 ψήφους αντιστοίχως, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία μόλις 15, με σημαντικό συνεπώς αριθμό διαρροών από τους συναδέλφους της της Δημοτικής Αρχής. Η ίδια πάντως σε δήλωσή της στην Οδό Διονύσου υπογράμμισε με σαφήνεια πως- παρά το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας- δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά της: “Είναι θέμα προσωπικότητας και αρχής. Ό, τι αναλαμβάνω, δεν το εγκαταλείπω. Ή όπως λένε και στην Κρήτη, άμα τραβάς όπλο, μην το κοιτάς, πυροβόλα”, τόνισε με νόημα.

Το γεγονός που σημάδεψε την τρίτη ψηφοφορία για την κ. Ζώτου ήταν η απουσία της Α. Στασινοπούλου, δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, που παρέμεινε εκτός αιθούσης και δεν προσήλθε να ψηφίσει στην τρίτη ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό ήταν, φαίνεται, το κερασάκι στην τούρτα, μετά από τις διαρροές στις γραμμές της Δημοτικής Αρχής, και οδήγησε στην επεισοδιακή συνάντηση της δημοτικής ομάδας και τις φραστικές εκρήξεις από το Δήμαρχο κατά των συναδέλφων του.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως αμέσως μετά από την “καυτή” συνάντηση της δημοτικής ομάδας, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία για την υποψηφιότητα του Τ. Καρασαρλή στη θέση του Αντιπροέδρου, και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Ζαμάνης παρέμεινε εκτός αιθούσης, δείχνοντας έτσι πρωτοφανή περιφρόνηση και απαξίωση για τη θεσμική διαδικασία.

Δυο φάουλ από τον προεδρεύοντα
Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από την εξάμηνη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου δεν προφύλαξε τον  Τ. Μπάση από δυο σημαντικά ατοπήματα:
*Στη διάρκεια των πρώτων ψηφοφοριών, πολλοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις που δεν έκαναν τον κόπο να μπουν στο παραβάν, το οποίο απαραιτήτως στήνεται στις περιπτώσεις μυστικών ψηφοφοριών. Τούτο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της διαδικασίας λόγω καταστρατήγησης της μυστικότητας της ψήφου. Την παραπάνω επισήμανση χρειάστηκε να κάνει η Οδός Διονύσου στον παρευρισκόμενο νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, ο οποίος την αποδέχτηκε και εν συνεχεία την μετέφερε στον προεδρεύοντα, που προειδοποίησε σχετικά το Σώμα.
*Επιπλέον, και στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων για την υποψηφιότητα της κ. Ζώτου στην τρίτη ψηφοφορία, ο κ. Μπάσης επέτρεψε και εν συνεχεία ανέχτηκε την παρουσία στην έδρα του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου που προφανώς ζητούσε διευκρινίσεις για την απουσία της κ. Στασινοπούλου. Προκάλεσε έτσι την εντονότατη αντίδραση των Β. Δαρδαμάνη και Σπ. Γιαννουλάτου που ζητούσαν από τον προεδρεύοντα να τηρήσει επιτέλους τη διαδικασία.

Ούτε Αντιπρόεδρος
Άκαρπες αποδείχθηκαν εν συνεχεία και οι τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την εκλογή Αντιπροέδρου, αξίωμα για το οποίο η μείζων μειοψηφία πρότεινε τον πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλή. Στο περιθώριο της διαδικασίας άλλωστε μέλη της Δημοτικής Αρχής ξεκαθάριζαν στο συνάδελφό τους “όπως δεν ψηφίσατε εσείς τη Ζώτου, έτσι δεν ψηφίζουμε κι εμείς εσένα. Δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό το θέμα”. Άγνωστο παραμένει αν αυτή η θέση απηχεί και την επίσημη άποψη της Διοίκησης, που πάντως έχασε ακόμη μια ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Για την ιστορία να σημειωθεί πως ο κ. Καρασαρλής στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 18 ψήφους- τον ψήφισαν δηλαδή και δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας- ενώ στις άλλες δυο απέσπασε 17 ψήφους.

Παρ’ ολίγον Γραμματέας
Πολλοί πιθανολογούσαν πως η Α. Λουκάτου θα συγκέντρωνε το μαγικό αριθμό σε κάποια από τις τρεις ψηφοφορίες και θα εκλεγόταν Γραμματέας, μετά από πρόταση των υπολοίπων παρατάξεων της μειοψηφίας. Πράγματι στις δυο πρώτες ψηφοφορίες πήρε 20 ψήφους και η επανεκλογή της θεωρείτο παραπάνω από βέβαιη. Εντούτοις η τρίτη ψηφοφορία δεν αποδείχθηκε καθοριστική, μια που τότε η κ. Λουκάτου συγκέντρωσε 19 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από την απαιτούμενη επί των παρόντων πλειοψηφία των 20 δημοτικών συμβούλων, και έτσι η εκλογή όλου του Προεδρείου, αλλά και των δυο Επιτροπών του Δήμου, παραπέμπεται για την επόμενη Κυριακή.