logo


Ο Τ. Μπάσης, ως ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της Διοίκησης, θα προεδρεύσει αύριο Κυριακή 5 Μαρτίου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Δημαιρεσίες και θα παραμείνει στην έδρα μέχρι την εκλογή του Προεδρείου του Δ.Σ., το οποίο αμέσως μετά θα ανέβει στην έδρα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προέρχεται και προτείνεται από το συνδυασμό που πλειοψήφησε στις εκλογές, ο Αντιπρόεδρος από τη μείζονα μειοψηφία και ο Γραμματέας από το σύνολο των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας.

Οι δύο Επιτροπές-Οικονομική και Ποιότητας Ζωής- αποτελούνται από 9 μέλη, εκ των οποίων 6 μέλη (μαζί με τον Πρόεδρο) ανήκουν στο συνδυασμό της Διοίκησης, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη προέρχονται από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας.

Η διαδικασία των Δημαιρεσιών, περιλαμβάνει πολλές και μυστικές ψηφοφορίες, ενίοτε μάλιστα και διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών των συνδυασμών, όπως το πρόσφατο παρελθόν έδειξε, και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Και τούτο γιατί αφού προταθεί από κάθε πλευρά ο υποψήφιός της για το αντίστοιχο αξίωμα και εκλεγεί ανάμεσα στα μέλη της με απόλυτη πλειοψηφία, εν συνεχεία τίθεται αυτή η υποψηφιότητα στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψηφίζει σε μυστική ψηφοφορία. Στη φάση αυτή  (η Ιστορία δείχνει πως) μπορούν να υπάρξουν ανατροπές και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής του Προεδρείου, σύμφωνα με τον καλλικρατικό νόμο, έχει ως εξής:

Κατ’ αρχάς εκλέγεται ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης ο υποψήφιος για Πρόεδρος, που χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία. Εφόσον τούτο δεν επιτευχθεί για δυο συνεχόμενες ψηφοφορίες, τότε ο νομοθέτης αρκείται στη σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων. Ανάλογη διαδικασία απαιτείται για την υποψηφιότητα Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου ανάμεσα στις υπόλοιπες παρατάξεις.

Οι τρεις υποψήφιοι μπαίνουν εν συνεχεία στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφασίζει σε μυστική ψηφοφορία.

Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί αυτή η απόλυτη πλειοψηφία, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, πρόεδρος και γραμματέας, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, και αντιπρόεδρος ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού της μειοψηφίας που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της Διοίκησης χθες βράδυ (3/3), όπου παρέστησαν 17 μέλη της, υπήρξαν τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου: Αυτή της Β. Ζώτου, που προτάθηκε από τον Θ. Στάικο, θεωρείται ότι απηχεί την επιλογή του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη και ψηφίστηκε σε μυστική ψηφοφορία από 9 συμβούλους, αυτή του Τ. Μπάση που προτάθηκε από τον Β. Δαρδαμάνη και συγκέντρωσε 3 ψήφους, καθώς και αυτή του Θ. Κρητικού που αυτοπροτάθηκε και συγκέντρωσε επίσης 3 ψήφους. Υπήρξαν, τέλος, και δυο λευκά.

Τα παραπάνω προϊδεάζουν με ασφάλεια πως η αυριανή διαδικασία (σ.σ. στην οποία, κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, θα σημειωθούν αρκετές απουσίες) μόνο σύντομη δεν θα είναι- και μάλιστα με άγνωστες επιπτώσεις για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, αν κρίνουμε και από δήλωση στελέχους της Δημοτικής Αρχής: “Δεν βλέπω να ξαναγυρνάμε σε καλή λειτουργία πριν από τις 20 Μαρτίου”.