logo


Μια σειρά θεσμών και διατάξεων κοινωνικής συμμετοχής προτείνει η Επιτροπή αναθεώρησης του Καλλικράτη στο πόρισμά της.

Βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων

Συγκεκριμένα προτείνεται όλες οι συνεδριάσεις του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και των επιτροπών αυτών να βιντεοσκοπούνται και να αναρτώνται στους διαδικτυακούς τόπους κάθε Δήμου και Περιφέρειας, ενδεχομένως και επί ποινή ακυρότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση και αποτελεσματική συμμόρφωση των αυτοδιοικητικών αρχών προς την υποχρέωση αυτή.

Με την εν λόγω διαδικασία, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες για την άμεση ενημέρωσή τους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο/την Περιφέρεια και συζητούνται στα αρμόδια όργανα, καθώς και για τις σχετικές εισηγήσεις. Μέσω δε ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαθέτει στο site του ο Δήμος, οι πολίτες θα μπορούσαν να εκφράζουν και τις απόψεις τους επί αυτών.

Για τα τοπικά δημοψηφίσματα 

Προκειμένου ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος να λειτουργήσει στην πράξη ως θεσμός ενδυνάμωσης της τοπικής δημοκρατίας, προτείνεται :
1ον. Η αποσύνδεση της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και επομένως από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας, και η εξαντλητική ρύθμιση κάθε σχετικού θέματος στο πλαίσιο της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας.
2ον. Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας, με αίτημα ενός ικανού, όχι όμως απαγορευτικού, αριθμού εκλογέων του Δήμου.
3ον. Η επέκταση του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος και σε επίπεδο Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας και Δημοτικής Ενότητας.
4ον. Η διεύρυνση των περιπτώσεων κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος.

Τοπικές Συνελεύσεις και διαβούλευση

Η Τοπική Συνέλευση προτείνεται να επεκταθεί και στις μικρές Δημοτικές Κοινότητες (π.χ. έως 5.000 κατοίκων), ενώ στις μεγαλύτερες Δημοτικές Κοινότητες, στις οποίες λόγω του μεγέθους τους δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ο θεσμός, προτείνεται να καθιερωθεί, κατ’ αναλογία, η συνέλευση της γειτονιάς.
Οι τοπικές συνελεύσεις προτείνεται να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, περισσότερες από μία φορά το χρόνο, καθώς και κάθε φορά που προκύπτουν σημαντικά ζητήματα προς επίλυση, με ευθύνη του προέδρου του συμβουλίου δημοτικής ενότητας.

Η απόφαση της τοπικής συνέλευσης θα εισάγεται υποχρεωτικά προς συζήτηση στο συμβούλιο δημοτικής ενότητας ενώ ανάλογα με τις αρμοδιότητες που θα απονεμηθούν στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις να ζητείται η παροχή γνώμης από την τοπική συνέλευση.

Σε ειδικές περιπτώσεις μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ή ειδικής βαρύτητας για μια περιοχή, προτείνεται να θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία διαβούλευσης, που θα εξασφαλίζει την πραγματική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στην περίπτωση αυτή, τη διεξαγωγή της διαβούλευσης, την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων, που θα τίθενται υπόψη του Δήμου/της Περιφέρειας, θα μπορεί να αναλαμβάνει μία adhoc Επιτροπή Διερεύνησης, στα πρότυπα των Commissions of Enquiry.

πηγή: myota.gr