logo


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης ανεξαρτητοποίησης της Στ. Μαγγίνα, Αντιδημάρχου Οικονομικών μέχρι πριν από λίγες ημέρες, από την παράταξη της Διοίκησης έχει ως εξής:

Κε πρόεδρε επειδή η τοποθέτησή μου θα είναι μακροσκελής και επειδή όλο αυτό το διάστημα έχω σεβαστεί το χρόνο αυτού του Σώματος, θα σας παρακαλέσω σήμερα κατ’ εξαίρεση να μην με διακόψετε.

Κύριοι συνάδελφοι, θα σας ενημερώσω για μια υπογεγραμμένη από εμένα εισήγηση, η οποία ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε στη σημερινή ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου με εντολή του κυρίου δημάρχου.

Η εισήγηση αυτή αφορούσε την παράταση μίσθωσης του δημοτικού περιπτέρου Σταμάτας. Ο κος ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ο μισθωτής του εν λόγω περιπτέρου, υπέβαλε αίτηση παράτασης της μίσθωσης καθότι μέσα στο τρέχον έτος λήγει η μίσθωση. Σχεδόν ταυτόχρονα χρονικά, υπέβαλε και το ετήσιο πλέον αίτημα για μείωση του μισθώματος 20% , όπως ο νόμος ορίζει. Η ξεχωριστή εισήγησή μου για την μείωση ευτυχώς συμπεριλαμβάνεται στην σημερινή συνεδρίαση.

Κατόπιν της αίτησης του κου Κουβέλη, το θέμα ήρθε στο τοπικό συμβούλιο της Σταμάτας για γνωμοδότηση, όπως οι διαδικασίες ορίζουν. Το τοπικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την παράταση, ακούστηκαν όμως και ανησυχίες εκ μέρους της αντιδημάρχου κας Πέππα και της τοπικής συμβούλου κας Μαραθιά. Οι ανησυχίες αυτές βασίζονταν στο εάν είναι νόμιμο να δώσουμε αυτήν την παράταση καθώς και στο ότι η Κα αντιδήμαρχος θέλει να εξωραΐσει το χώρο της πλατείας και εάν είναι μισθωμένο το περίπτερο δε μπορεί να το κάνει. Η απάντησή μου στην πρώτη περίπτωση για το εάν είναι νόμιμο ή παράνομο, βασίστηκε στη νομική γνωμοδότηση που έχει η υπηρεσία και σχετικά με την ανησυχία για τις εργασίες εξωραϊσμού πρότεινα να υπογράψουμε με τον κο Κουβέλη μια τροποποίηση σύμβασης, στην οποία θα αναφέρεται ρητά πως κατά το διάστημα που θα έχουμε εργολάβο για τις εργασίες αυτές, ο μισθωτής οφείλει να έχει κλειστή την επιχείρηση για όσο διάστημα χρειαστεί. Και οι δυο απαντήσεις μου, φυσικά όπως καταλαβαίνετε, δεν ικανοποίησαν τις ενιστάμενες κυρίες.

Κατόπιν όλων αυτών, μαζί με την υπηρεσία ετοιμάσαμε την εισήγηση για το σημερινό ΔΣ. Ο δήμαρχος κρίνοντας το θέμα ως παράνομο και χωρίς να θέλει- όπως μου δήλωσε- να βάλει 25 συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίσουν κάτι παράνομο, απέσυρε το θέμα από το συμβούλιο.

Κε Δήμαρχε ξεχάσατε κάποιες βασικές παραμέτρους που αν και προσπάθησα πολύ προσωπικά να σας μεταπείσω, εσείς εμμένετε, προφανώς για τους δικούς σας άσχετους με τη νομιμότητα του θέματος λόγους.

1ον Η νομιμότητα του θέματος εξασφαλίζεται με νομική γνωμοδότηση του κου Βασιλείου, του νομικού του δήμου που έχει η υπηρεσία από το 2011 όπου και ψηφίστηκε και τότε παράταση για τη μίσθωση. Αλήθεια κε δήμαρχε εφόσον ισχυρίζεστε πως αυτή η παράταση είναι παράνομη, εσείς και η τότε παράταξή σας, η ΑΔΚ, πώς είχατε ψηφίσει κάτι παράνομο; Ο πολιτικός σας μέντορας ο κος Πασιπουλαριδης που όλοι ξέρουμε ποσό πολύ σε βάθος εξέταζε τα θέματα ψήφισε κάτι παράνομο;;; Να σας υπενθυμίσω από τα πρακτικά που έχω στα χέρια μου και που όλοι μπορείτε να τα δείτε, τι ακριβως λέγατε;; Πασιπουλαρίδης: “αδιαμφισβήτητα συμφέρουσα για το δήμο”. Στάικος: “εξαιρετικά συμφέρουσα για τον Δήμο μας, αλλά εγώ στέκομαι ακόμα και στην άριστη συνεργασία που είχε η τέως Κοινότητα με τον μισθωτή”. Ταουξή: “συμφωνώ με την εισήγηση, βεβαίως να δοθεί η παράταση”. Όλοι αυτοί, ο Στάικος, η Ταουξή και εσείς, και η Κα Πέππα ακόμα, γιατί είχατε ψηφίσει κάτι παράνομο; Αν μη τι άλλο, είναι υποκρισία να προσπαθείτε να πείσετε πως το νόμιμο του 2011 έγινε παράνομο το 2017.

2ον Την εισήγηση αυτή κε δήμαρχε την προσυπογράφει και η υπηρεσία του δήμου, η προϊσταμένη του τμήματος εσόδων. Και αυτή υπέγραψε κάτι παράνομο; Ή μήπως την έπεισα και την Κα Κανλή να με βοηθήσει να κάνω, οπως λέτε, το ρουσφετάκι μου και να δώσω την παράταση;;;

3ον Σας ζήτησα, εφόσον δεν πείθεστε με αυτή τη νομική γνωμοδότηση, να μας φέρετε μια άλλη δική σας γνωμοδότηση. Δήμαρχος είστε, μην το ξεχνάτε. Εδώ και δέκα μέρες που τα συζητάμε όλα αυτά, 100 γνωμοδοτήσεις θα έπρεπε να είχατε, όχι μία.

4ον Εσείς κε δήμαρχε γιατί κάνετε το δικαστή; Γιατι δεν το φέρνετε στο ΔΣ το οποίο ειναι το ανώτατο όργανο να αποφασίσει; Η νομική γνωμοδότηση λέει “το ΔΣ σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα μπορεί να αχθεί σε ορθή και δίκαιη κρίση αναφορικά με το προβαλλόμενο αίτημα του μισθωτή”. Τι φοβάστε κε δήμαρχε; Πως θα έπαιρνε την έγκριση του ΔΣ και δε θα κάνατε το χατήρι της αυλής σας; Εγώ όταν παρέλαβα την αίτηση του Κουβέλη για παράταση και το έστειλα στο Τοπικό για έγκριση, ήξερα ποια θα ήταν η έκβαση, ήξερα αν θα ψηφιστεί ή όχι;;; Καταλύετε διαδικασίες, καταλύετε υπηρεσίες, οι πιέσεις που δέχεστε θα είναι πολύ μεγάλες. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ.. και- το σημαντικότερο- ο κος δήμαρχος δεν προτίθεται, από ό,τι μου είπε, να το φέρει καν στο ΔΣ. Απλά θέλει να λήξει η μίσθωση, να ξεφορτωθεί τον μισθωτή, να δημοπρατηθεί εκ νέου, ελπίζοντας πως θα το πάρει κάποιος δημαρχιακός φίλος, υποψήφιος με την παράταξή του, τοπικός σύμβουλος ίσως;;;; .

Το περίπτερο αυτό κυρίες και κύριοι αποφέρει στο δήμο ένα σταθερό εισόδημα 1400 ευρώ περίπου το μήνα. Οι κύριοι που το έχουν, κάθε πρώτη του μήνα μάς δίνουν τα χρήματα χωρίς καμία καθυστέρηση. Ακόμα και να προβούμε σε διαδικασία δημοπρασίας, αυτό το ποσό δεν είναι καθόλου βέβαιο, ανέφικτο θα έλεγα, να το επιτύχουμε. Έπραξα το καθήκον μου ως αντιδήμαρχος οικονομικής διαχείρισης, γιατί αυτή η εισήγηση εξυπηρετούσε τους ταμειακούς σκοπούς του δήμου και γιατί η συνεργασία υπήρξε άριστη. Δεν προσπαθώ να κάνω κουμάντο σε κανένα χωριό της Σταμάτας, όπως με θράσος μού είπε ο δήμαρχος στο γραφείο του.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφωνίες,

Επειδή βλέπουμε την πολιτική με διαφορετικό μάτι,

Επειδή δε μπορώ να κάνω τη νταντά κανενός,

Επειδή δε θέλω να αποτελώ μέρος της αυλής κανενός,

Επειδή δεν πάλεψα χρόνια για την εξουσία όπως πάλεψαν άλλοι,

Επειδή και τις δυο φορές φορές που ήμουν υποψήφια αν και πήρα εξουσία δεν την καταχράστηκα,

Επειδή επάγγγελμα έχω σε ένα χώρο που σέβονται την υπογραφή μου,

Επειδή επάγγελμα έχω και δεν έχω ανάγκη τον μισθό της αντιδημαρχίας σας κε δήμαρχε,

… και για άλλα πολλά Επειδή που σύντομα θα αναφερθώ αναλυτικά σε συνέντευξή μου στον τοπικό Τύπο,

Δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες.