logo


Ερώτηση αναφορικά με τους Κοινόχρηστους Χώρους- έκτασης 250 στρεμμάτων- που αποδόθηκαν με δικαστική απόφαση του 2011 στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και τις σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την οριοθέτηση και κατοχύρωσή τους, απηύθυνε στην πρόσφατη (21/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο προς το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη. Ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε στον κ. Ζαμάνη ότι -γι’ αυτό το εξαιρετικής σημασίας και σοβαρότητας θέμα- σχετική ερώτηση έχει υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο 8 ακόμη φορές στο παρελθόν, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή, με κίνδυνο να χαθούν για την πόλη κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως την τελευταία φορά που ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας είχε ανακινήσει το θέμα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει άγνοια. Προχθές ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδιας να παράσχει τις σχετικές διευκρινίσεις. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θέματος, τόνισε πως όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και όλα τα Οικοδομικά Τετράγωνα είναι πλήρως καταγεγραμμένα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ καλώς αποδόθηκαν όσα ανήκαν σε ιδιώτες ιδιοκτήτες. Απέκρουσε επιπλέον τις αιτιάσεις του κ. Φωτάκη υπογραμμίζοντας: “Δεν δέχομαι- παρά μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης- την καταγγελία για ξεπούλημα των κοινόχρηστων χώρων. Καλό είναι να μην αρχίσουμε σήμερα να αναμοχλεύουμε το Σχέδιο του ’28” (σ.σ. που αφορά στο δάσος στην καρδιά της Δημοτικής Κοινότητας, ουδέποτε έχει εφαρμοστεί και από μερίδα πολιτών θεωρείται ανενεργό).

Η ερώτηση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Ερώτηση για τη μη ενεργοποίηση του Δήμου για την υλοποίηση Δικαστικής Απόφασης

Κύριε Δήμαρχε,
Η πρόσφατη συζήτηση στο Δ.Σ. για τη διαγραφή ιδιοκτησιών από το Δημοτικό περιουσιολόγιο, έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα του ρυμοτομικού σχεδίου της ΔΚ Διονύσου. Δηλ. του σχεδίου με τα απέραντα οικοδομικά τετράγωνα και με την ουσιαστική έλλειψη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (Κ.Χ.). Μάλιστα δε και αυτοί οι λίγοι προβλεπόμενοι, είτε χάθηκαν είτε κινδυνεύουν να χαθούν, επειδή οι υπόχρεοι έναντι του Δήμου, για την εξασφάλισή τους, εδώ και χρόνια, με τις τότε ανήμπορες Κοινότητες απέναντί τους, είχαν τη δυνατότητα, να μην εκπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνω ότι η σημερινή εικόνα του σχεδίου, με τα οικοδομημένα ΟΤ και τα απέραντα δάση ανάμεσά τους, είναι πλασματική, επειδή ένα μεγάλο μέρος του δεν έχει υλοποιηθεί και αν αυτό συμβεί, τότε η πραγματική εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική και ζοφερή.

Ως πολίτες του Διονύσου, είχαμε την εντύπωση ότι ο οργανωμένος πλέον Καλλικρατικός Δήμος Διονύσου θα μεριμνούσε άμεσα για το θέμα. Όμως η πραγματικότητα των 7 χρόνων ζωής του νέου Δήμου μας έχει διαψεύσει. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια εκκρεμεί η υλοποίηση Δικαστικών Αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει υπέρ του Δήμου και αναφέρονται στην απόδοση αρκετών τέτοιου είδους, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, εκτάσεων.

Μεταξύ των Αποφάσεων αυτών εξέχουσα θέση, λόγω της ευρύτητάς της, κατέχει η Εφετειακή Απόφαση 3070/2011, με την οποία μας αποδίδονται, αρκετοί κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση της Απόφασης αυτής και ζητώντας αυτή, άμεσα, να υλοποιηθεί, με την 19/7/2011 επιστολή του στο τότε ΔΣ ο αείμνηστος πρ. Κοινοτάρχης και Δημ. Σύμβουλος Σάκης Σωτηρίου, προσδιόριζε ακριβώς τους εν λόγω χώρους και τους επιμετρούσε σε περίπου 251 στρέμματα. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε και έξι (6) χρόνια μετά την έκδοση της Απόφασης, οι χώροι αυτοί παραμένουν εγγεγραμμένοι στις κτηματολογικές μερίδες ιδιωτών, δηλ. των Νομικών προσώπων- υποχρέων, όπως τους είχαν δηλώσει αρχικά.

Παρά το ότι το θέμα σας έχει τεθεί επανειλημμένα, τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και δημόσια (αναφέρω συγκεκριμένα τις ακόλουθες οκτώ (8) περιπτώσεις: Τις συζητήσεις κατά τον πρώτο σας απολογιαμό του 2015, για τα Τεχνικά Προγράμματα ετών 2015 και 2016 και 2017, για τους Προϋπολογισμούς ετών 2015 και 2016 και 2017 αλλά και με σχετική μου ερώτηση στις 18/10/2016) μέχρι σήμερα, πλην μιας περίπτωσης και αυτής ημιτελούς, βόρεια της Λ. Διονύσου στο ύψος του ΤΥΠΕΤ, δεν έχετε προχωρήσει σε καμιά σχετική ενέργεια για την κατοχύρωση των χώρων αυτών.

Κύριε Δήμαρχε,
Μετά από αυτές τις επισημάνσεις, επανερχόμενος σήμερα στο μεγάλης σημασίας θέμα και αφού σας θέσω υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία (την υπ’ αριθμ. 3070/2011 Εφετειακή Απόφαση, καθώς και τη σχετική επιστολή του αείμνηστου Σωτηρίου), σας ερωτώ και επιθυμώ η απάντησή σας να είναι γραπτή:

Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε, όσον αφορά την απόδοση στο Δήμο των παραπάνω εκτάσεων, στις ενέργειες, που πολλές φορές σας έχουμε θέσει, όπως:
Της αποκατάστασης των πραγμάτων στο Κτηματολόγιο, μέσω παρέμβασης στο θεσμό του Κτηματολογικού Δικαστή
Της εγγραφής στο Υποθηκοφυλάκιο, ή ό, τι άλλο σχετικό απαιτηθεί
Της οριοθέτησης των εν λόγω εκτάσεων

Κλείνοντας κ. Δήμαρχε, επισημαίνω τον κίνδυνο καταπατήσεων. Μορεί για το Δημόσιο να μην λειτουργεί η χρησικτησία, όμως κάθε τέτοια ενέργεια δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περαιτέρω χειρισμούς του Δήμου.