logo


Διακόπηκε στις 11.30 τη νύχτα και θα συνεχιστεί σήμερα στις 5 το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία- υπενθυμίζεται- οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνταν να συζητήσουν και να αποφασίσουν για 41 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Η συνεδρίαση δεν χαρακτηρίστηκε μονάχα από την ανεξαρτητοποίηση της Στ. Μαγγίνα από την παράταξη της πλειοψηφίας. Αλλά και από τη συζήτηση για μιάμιση και πλέον ώρα σχετικά με τον ενιαίο Κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων (σ.σ. αυτόν που έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επί μακρόν τρεις φορές σε διάστημα πλέον του ενός χρόνου), ειδικά όσον αφορά στις εξαιρέσεις που- κατόπιν αιτήματος των Π. Ταουξή, Α. Πέππα και Θ. Κρητικού– προβλέπει για τα δικαιώματα των γηγενών κατοίκων, στα Κοιμητήρια που δημιουργήθηκαν μετά από παραχώρηση τμήματος της περιουσίας τους στον Άγ. Στέφανο, τη Σταμάτα και το Σπατατζίκι. Αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί σημειώθηκαν ανάμεσα σε όσους συμβούλους αρνούνταν στο όνομα της ισότιμης μεταχείρισης και της ισονομίας όλων των δημοτών της πόλης κάθε εξαίρεση και σε όσους θεωρούσαν προσβολή για τους γηγενείς που πρόθυμα προσέφεραν τη γη τους, τη μη αναγνώριση αυτής της προσφοράς.

IMG_7765

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση από τη μια πλευρά του τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου που υπογράμμισε πως ο συζητούμενος Κανονισμός θα ρυθμίζει τη λειτουργία και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Κοιμητήρια, καθώς και της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα από την άλλη πλευρά που, επικαλούμενη ιστορικά στοιχεία, επέμενε πως η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στους γηγενείς επιβάλλει την εξαίρεσή τους από τις υποχρεώσεις τις οποίες φέρουν οι υπόλοιποι δημότες. Με την πρόσθετη τοποθέτηση κατοίκου Σταμάτας, εκ των γηγενών, που χαρακτήρισε ασέβεια τη μη αναγνώριση προσφοράς, ο κίνδυνος να χωριστεί η πόλη σε ντόπιους με αυξημένα δικαιώματα και σε άλλους που ήρθαν από αλλού, δεν προσέφεραν, άρα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, έγινε παραπάνω από φανερός.

IMG_7786

Το κεντρικό εντούτοις διακύβευμα του ενιαίου Κανονισμού, όπως το επεσήμανε τόσο ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, ήταν η αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά στα τέλη, που ανά Δημοτική Κοινότητα παρουσιάζουν σήμερα μεγάλες διαφοροποιήσεις, με τη Δ.Κ. Διονύσου να επωμίζεται το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος. Ο κ. Χρηστάκης πάντως παραδέχτηκε πως ο Κανονισμός δεν νομιμοποιεί τις εξαιρέσεις, ενώ ήταν εκείνος που πρώτος, τον Οκτώβριο του 2015, είχε επισημάνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ότι για να δεχθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξαιρέσεις στον Κανονισμό, κατά τον έλεγχο νομιμότητας της σχετικής απόφασης, θα πρέπει αυτές να τεκμηριώνονται πλήρως με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Γι’ αυτό και η τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, όπως τόνισε λίγο αργότερα, στην ενημερωτική επιστολή της προς τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων υιοθετούσε τη θέση να μην γίνει δεκτή καμιά εξαίρεση. Από αυτή τη θέση μέχρι τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη σχετική συζήτηση, άνοιξε- όπως είπε- «ο χορός των εξαιρέσεων», με κίνδυνο να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη ο Κανονισμός.

IMG_7767

Η συζήτηση, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίστηκε για πάνω από μιάμιση ώρα, χωρίς να σταθεί δυνατό να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος, με αποτέλεσμα- και ενώ η αναστάτωση γενικευόταν- ο κ. Ζαμάνης να αποσύρει το θέμα, με σκοπό να επανέλθει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα επιχειρηθεί η σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. Ας σημειωθεί εδώ πως ως κανονιστική, η σχετική απόφαση απαιτούσε την έγκριση από την αυξημένη πλειοψηφία των 21 δημοτικών συμβούλων, που υπό τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί και τη δεδομένη αρνητική ψήφο των Μαγγίνα και Γιαννουλάτου, φαινόταν μάλλον απίθανο να επιτευχθεί.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Η Διοίκηση Καλαφατέλη είχε αγοράσει έκταση 6 στρεμμάτων στον Άγ. Στέφανο, στη θέση Μπισμπίρι, με στόχο την ίδρυση νέου- ανεπαρκούς, πάντως, για τον καλλικρατικό Δήμο- Κοιμητηρίου, μια που όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται κορεσμένα. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως κατήγγειλε ο Γ. Κανατσούλης από τη μείζονα μειοψηφία, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα.