logo


Σκηνικό γνώριμο από τα παλιά- με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις και εν συνεχεία διαγραφές συμβούλων επί των ημερών της Διοίκησης Καλαφατέλη– θυμίζει αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη της πλειοψηφίας, μετά και από τη χτεσινή (21/2) ιδιαιτέρως ηχηρή ανεξαρτητοποίηση της Στ. Μαγγίνα.

Δεν είναι μόνον η απώλεια μιας Αντιδημάρχου, που είχε πάρει τα εύσημα από όλες σχεδόν τις παρατάξεις της μειοψηφίας για τη δουλειά της επί 2,5 χρόνια. Δεν είναι μόνον η άριστη συνεργασία της, ως τοπικής Αντιδημάρχου, με τον Πρόεδρο της Ροδόπολης Μ. Κόκκαλη, που καρποφόρησε με έργα. Δεν είναι ακόμη μόνον η απώλεια ενός στελέχους της Διοίκησης, που συνεργάστηκε προεκλογικά φέρνοντας κοντά 500 ψήφους στην παράταξη. Είναι και οι βολές που στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξακόντισε κατά ριπάς κατά του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη και του στενού περιβάλλοντός του, κατονομάζοντας ευθέως τη συνάδελφό της Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Α. Πέππα ως ηθική αυτουργό για την πρακτική του κ. Ζαμάνη, τουλάχιστον στην υπόθεση που οδήγησε την κ. Μαγγίνα στην ηρωική έξοδο.

Αυτές οι βολές- για υποκρισία, για διατήρηση δημαρχιακής αυλής, για φτηνό πολιτικό παιχνίδι- “στο όνομα της κοσμιότητας και για χάρη της ηρεμίας του Δημοτικού Συμβουλίου” έμειναν δυστυχώς αναπάντητες από το Δήμαρχο, παρόλο που προκλήθηκε πιεστικά από τον τέως Αντιδήμαρχο Η. Υφαντή να τις αποκρούσει.

Οι κατηγορίες της ανεξάρτητης πλέον δημοτικής συμβούλου δεν είναι οι πρώτες που ακούει- χωρίς καμιά αντίδραση- ο κ. Ζαμάνης: Είχαν προηγηθεί ακόμη βαρύτερες καταγγελίες από τον Δ. Ράικο, όταν είχε ανεξαρτητοποιηθεί για έξι μήνες λόγω της κατάργησης του ΘΕΣΠΙ όπου ήταν Αντιπρόεδρος: “Πολιτικό πιόνι” είχε αποκαλέσει το Δήμαρχο στα μέσα του 2015 ο -ταχέως επανακάμψας -δημοτικός σύμβουλος από το Κρυονέρι, καταλογίζοντάς του επιπλέον εκμετάλλευση της στήριξης “με τον πλέον πολιτικά χυδαίο και πολιτικάντικο τρόπο”. Απάντηση εκ μέρους του Δημάρχου δεν υπήρξε ποτέ.

Αμέσως μετά ήρθε η σειρά της τοπικής συμβούλου στο Κρυονέρι Β. Κάουλα, που στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της το Δεκέμβριο του 2015, κατηγορεί τον Δήμαρχο για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων και για πρακτικές που ακυρώνουν το έργο της Δημοτικής Αρχής. Απάντηση ουδεμία.

Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την ανεξαρτητοποίηση και εν συνεχεία την παραίτηση της Α. Δήμου από τη θέση της δημοτικής συμβούλου, με αφορμή την υπαναχώρηση του Δημάρχου για την ίδρυση του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου, που η νεαρή δημοτική σύμβουλος ετοίμαζε επί μήνες με την προτροπή και έγκριση του ίδιου του κ. Ζαμάνη. Ήταν και η μόνη κίνηση στην οποία επέλεξε να απαντήσει με επιστολή ο Δήμαρχος.

Ένα χρόνο αργότερα, τον περασμένο Σεπτεμβριο, ήταν η σειρά του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, που στη δήλωση παραίτησής του από το αξίωμα, κατηγόρησε το Δήμαρχο για μποϊκοτάρισμα ουσιαστικά του έργου της Αντιδημαρχίας, καθώς και για απομάκρυνση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Ούτε τότε ο κ. Ζαμάνης έκρινε σκόπιμο να απαντήσει επί της ουσίας, αρκούμενος στη λακωνική διαπίστωση πως το έργο δεν κρίνεται στη διετία αλλά στην πενταετία.

Γεγονός παραμένει πως η Δημοτική Αρχή, διατηρώντας μεν την πλειοψηφία με 24 συμβούλους, εντούτοις χθες βράδυ τραυματίστηκε ακόμη μια φορά. Και όλα αυτά λιγότερες από δέκα ημέρες μέχρι τις Δημαιρεσίες για την εκλογή νέου Προεδρείου, καθώς και την αναμενόμενη αντικατάσταση κάποιων Αντιδημάρχων, από τους οποίους μόνον ο Β. Κοκμοτός έχει προβεί σε απολογισμό έργου για τις δομές των οποίων προϊσταται, ακολουθούμενος από τον Ευ. Λυρούδια που παραχώρησε σχετική συνέντευξη στην Οδό Διονύσου.