logo


Με την εκλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα όργανα διοίκησης, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση της δημοτικής παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη: Για μια ακόμη φορά, και για ένα χρόνο, εξελέγη Πρόεδρος ο Π. Βορριάς πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, Γενικός Διευθυντής της παράταξης θα είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θ. Κυριακόπουλος, στο 14μελές Συμβούλιο Διοίκησης συμμετέχουν πρώην και νυν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι (Γ. Φωτάκης, Λ. Παπαπαναγιώτου, Γ. Καρυπίδης) καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως ο Κ. Μπομπής από τον Εξωραϊστικό Διονύσου, ενώ την Επιτροπή Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου- το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως υποστηρίζει η Συμμαχία, έναντι όλων των άλλων παρατάξεων- στελεχώνουν οι Δ. Ζεβός, Κ. Κυριακού και Κ. Τσαλτούμη. Σε μία εβδομάδα από σήμερα, τέλος, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο Διοίκησης θα συνέλθει για να επιλέξει τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα κείμενα με τον προγραμματισμό δράσης της Συμμαχίας. Στη διάρκεια της Συνέλευσης μεγάλη σημασία δόθηκε στις διαπαραταξιακές συνεργασίες, που αν δεν πετύχουν μποορεί να οδηγήσουν τη Συμμαχία σε αυτόνομη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως τόνισε ο Πρόεδρος.

IMG_7700

Η Γενική Συνέλευση άνοιξε με την πολιτική εισήγηση του κ. Βορριά, που υπογράμμισε τις ειδοποιούς διαφορές της Συμμαχίας από τις υπόλοιπες παρατάξεις: Η παράταξη λειτουργεί βάσει Κανονισμού Λειτουργίας, έχει αναπτυχθεί Σύστημα Διαχείρισης με τυποποιημένες διαδικασίες και έντυπα, τα μέλη των Οργάνων έχουν υποδειχθεί και ομόφωνα εκλεγεί,  από τη Γενική Συνέλευση Μελών, οι συνεδριάσεις τους γίνονται σε τακτική και για κάθε συνεδρίαση τηρούνται πρακτικά, ενώ όλες οι αποφάσεις των οργάνων ανακοινώνονται στην Επιτροπή Διαφάνειας για την εξασφάλιση της ανεξάρτητης κρίσης.

Επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα της συμμαχίας αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Βορριά, η καθαρότητα στις πολιτικές απόψεις, η σύμπνοια των μελών σε όλα τα επίπεδα και στους τομείς δράσεις, η ευρύτητα του πνεύματος και η δυνατότητα ανάλυσης του αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση καθαρών σχέσεων με άλλες Δημοτικές Παρατάξεις και Κινήσεις, η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για συνεργασίες, καθώς και η απαλλαγή από κάθε κομματική ή άλλους είδους εξάρτηση.

Εντούτοις, παρόλο που η λειτουργία προς το εσωτερικό κρίθηκε ικανοποιητική, ελλειμματική παραμένει προς τα έξω, προς τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες, όπου η Συμμαχία δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει τις θέσεις της. Ενώ υπάρχουν θέματα, όπως η παιδεία και η ύδρευση, με τα οποία η Συμμαχία- παρά το σχετικό προγραμματισμό- δεν έχει μέχρι στιγμής ασχοληθεί, εν αντιθέσει με το δασικό- οικιστικό, τα διόδια και την αποχέτευση.

IMG_7696

Ο κ. Βορριάς ανέλυσε, τέλος, το πολιτικό και το δημοτικό σκηνικό της πόλης, καταλογίζοντας στη Δημοτική Αρχή ανικανότητα λειτουργίας με προσωπική ευθύνη του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, “έλλειψη συλλογικότητας και ομοιογένειας, στα διαφορετικά και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες στην «κατ’ επίφαση» δημοτική πλειοψηφία”, χαρακτήρισε “προσχηματικές” τις κατά καιρούς παραιτήσεις στελεχών της, ενώ δεν παρέλειψε να απαριθμήσει τις αναβολές στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων λόγω έλλειψης απαρτίας ευχόμενος το φαινόμενο αυτό να μην οδηγήσει τις πόλεις που απαρτίζουν το Δήμο Διονύσου σε τραγικές καταστάσεις που δεν θα μπορούν να αντιστραφούν (ιδιοκτησιακό, δασικό, αναδασωτέα, σχέδιο πόλης, αποχέτευση ακαθάρτων, εγκατάστασης Διοδίων, κ.ά.).

Όσον αφορά, επιπλέον, την προοπτική συμμετοχής της παράταξης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βορριάς υπογράμμισε τις προσπάθειες για συνεργασία, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε προγραμματικό πλαίσιο αρχών, ενώ δεν απέκλεισε- αν αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν- και την αυτόνομη κάθοδο της Συμμαχίας.

Στα επιμέρους θέματα, με τα οποία έχει ασχοληθεί κατ’ εξοχήν η Συμμαχία- δασικό και οικιστικό, διόδια και αποχέτευση- μίλησαν οι Λ. Παπαπαναγιώτου, Κ. Μπομπής και Γ. Φωτάκης αντιστοίχως.

Την αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τα διόδια έθεσε ως επιδιωκόμενο στόχο ο κ. Μπομπής, προτείνοντας επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης για τον παραχωρησιούχο των διοδίων στην Ιόνια Οδό, αντί της επιβολής διοδίων στον Άγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη. Αφού κατέγραψε τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά των διοδίων μέσα στο 2016, πρότεινε την άμεση σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής με στόχο τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Αττικής (ΣΕΒΑ)- και σε περίπτωση άρνησης του Δημάρχου, τότε να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό από τα υπόλοιπα μέλη της διαπαραταξιακής.

Σε ενημέρωση για το δασικό- οικιστικό προέβη η κ. Παπαπαναγιώτου, που ανακοίνωσε πως εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για το Δήμο Διονύσου, και πρότεινε συνάντηση των παρατάξεων με το σύμβουλο του Δήμου και με ειδικούς επιστήμονες, ώστε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό να καταστρωθούν τα επόμενα βήματα σε ένα θέμα που αφορά στο μέλλον του τόπου.

Ζοφερή, ήταν τέλος η εικόνα για την πορεία του έργου της αποχέτευσης όπως την παρουσίασε ο κ. Φωτάκης, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως με τους ρυθμούς που κατασκευάζεται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος (σ.σ η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα) “οι προοπτικές δεν είναι καθόλου καλές”.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσαν οι προσπάθειες για διαπαραταξιακές συνεργασίες, τις οποίες παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Α. Σαρρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρατάξεις απάντησαν στις προσπάθειες αυτές «με σχετική αδιαφορία και χαλαρότητα». Και πρόσθεσε: “Η τακτική αυτή πρέπει βέβαια να εξεταστεί από πλευράς μας και να διερευνηθεί αν υπάρχουν λόγοι σκοπιμότητας στην καθυστέρηση αυτή, αν υπάρχει προβληματισμός και αρνητική διάθεση για την από κοινού εμφάνιση των παρατάξεων και αν οι πρακτικές αυτές φανερώνουν προεκλογικά παιχνίδια τακτικής, εντασσόμενα στο πλαίσιο των, μετά την διετία, εκλογών”.

Η Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας για τον Πολίτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών, φίλων και δημοτών, ενώ παρέστησαν οι Π. Μπιτάκος επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, Μ. Γαρεφαλάκης τέως δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου. Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σμέρος και ο Σπ. Βρεττός μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωση: Τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των ομιλητών βρίσκονται ήδη αναρτημένα στο blog της Συμμαχίας symmaxiagiatonpoliti.blogspot.gr