logo


“Μήλον της έριδος” απεδείχθη το δημοτικό περίπτερο στην πλατεία Σταμάτας στην πρόσφατη (Τρίτη 7 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής. Ουδείς βέβαια περίμενε πως για το ένα και μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης- παράταση μίσθωσης του περιπτέρου κατά 6 χρόνια, ζητούσε ο ενοικιαστής- θα συνέρρεαν στο Κοινοτικό Κατάστημα, πλην των τοπικών, δυο δημοτικοί σύμβουλοι (Σπ. Γιαννουλάτος, τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη Διοίκηση και Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία) και δυο Αντιδήμαρχοι (του Περιβάλλοντος και της Σταμάτας Α. Πέππα και των Οικονομικών και της Ροδόπολης Στ. Μαγγίνα). Ούτε πως η -θετική- εισήγηση του Προέδρου Β. Πέππα θα υπερψηφιζόταν μόνο από τους τοπικούς συμβούλους των παρατάξεων των μειοψηφιών (Γ. Κόκκαλης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και Γ. Χρήστου από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο). Ούτε πως με τη θετική αυτή εισήγηση θα συντάσσονταν τόσο η κ. Μαγγίνα και ο κ. Γιαννουλάτος, με αρνητική τη συνάδελφό τους κ. Πέππα.

Πιο συγκεκριμένα:
Παράταση μίσθωσης κατά 6 χρόνια για το περίπτερο της Σταμάτας ζήτησε ο μισθωτής, που το ενοικάζει από το 1999 και για τα τελευταία 17 χρόνια. Όπως όλοι οι παρευρισκόμενοι στο Τοπικό Συμβούλιο συνομολογούσαν, είναι από τους πιο καλοπληρωτές του Δήμου και αυτά τα 17 χρόνια δεν έχει ούτε μια φορά καθυστερήσει την καταβολή του μισθώματος των 1350 ευρώ.

Εντούτοις η αποδοχή της παράτασης σκόνταψε πάνω στην πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε καλλωπισμό και αναδιαμόρφωση του περιπτέρου, στο οποίο από το 1982 που τοποθετήθηκε στην πλατεία, δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος: “Η σύμβαση που ο μισθωτής έχει υπογράψει με το Δήμο προβλέπει πως εφόσον προγραμματιστούν οποιεσδήποτε δημοτικές εργασίες στο περίπτερο, αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με την επιχείρηση κλειστή”, υποστήριζε η κ. Πέππα. Η ίδια επικαλείτο κονδύλι άνω των 20.000 ευρώ που έχει ενταχθεί στον Προϋπολογισμό από τον περασμένο Μάρτιο ειδικά για τη διαμόρφωση του περίπτερου, ενώ σε δηλώσεις της στην Οδό Διονύσου επέμεινε επιπλέον πως στην περίπτωση αυτή θα επαναπροκηρυχθεί δημοπρασία για την ενοικίαση της επιχείρησης, “κάτι που είναι και πολύ δημοκρατικό”.

“Μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει σε τροποποίηση της σύμβασης και να επιτρέπει στην επιχείρηση να λειτουργεί στη διάρκεια των εργασιών”, αντέτεινε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, υποστηριζόμενη από τον τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον κ. Κριεμάδη, και από τους δυο τοπικούς συμβούλους των μειοψηφιών. Όλοι τους εξάλλου υπογράμμιζαν τη συνέπεια του συγκεκριμένου μισθωτή έναντι των υποχρεώσεών του, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με το περίπτερο στο Διόνυσο, όπου ο μισθωτής εκεί με το μικρότερο ενοίκιο των 1000 ευρώ, εντούτοις αδυνατεί να το πληρώσει επί μήνες, όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννουλάτος, με κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτος.

Η τελική πρόταση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, με την οποία συντάχθηκαν μόνον οι δυο τοπικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Γ. Πέππας και Α. Μαραθιά, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ώστε να εξεταστούν καλύτερα όλα τα στοιχεία, επικράτησε όμως η θετική εισήγηση του Προέδρου, που είναι πάντως γνωμοδοτική: Το θέμα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη οριστικής απόφασης.

Αξίζει να προστεθεί εδώ πως το περίπερο στήθηκε στη Σταμάτα το 1982, επί Κοινοταρχίας Γ. Πέππα,  πατέρα της Αντιδημάρχου, χρειάστηκε μάλιστα τότε ειδική άδεια από την Αρχαιολογία, μια που γειτνιάζει με το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, Βυζαντινό μνημείο του 16ου αιώνα. Αν κλείσει, και για όσο διάστημα παραμείνει κλειστό, τότε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει και πάλι να αναζητούν τα είδη περιπτέρου οδηγώντας είτε μέχρι τη Δροσιά είτε μέχρι τη Ροδόπολη.