logo


Ο ΘΕΣΠΙΣ μπορεί να έκλεισε και επισήμως, τα απόνερα όμως της λειτουργίας του θα εξακολουθήσουν να προκαλούν κλυδωνισμούς στο Δήμο Διονύσου. Απόδειξη η χθεσινή (23/1) συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε στην ανάληψη- μετά από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου- των οικονομικών υποχρεώσεών του από το Δήμο που είναι ο καθολικός διάδοχος.

“Διαδικαστικό” αποκάλεσε το θέμα τόσο η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα όσο και ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης– ένα Νομικό Πρόσωπο κλείνει, οπότε όλες οι οικονομικές εκκρεμότητές του μεταφέρονται στο Δήμο. Στην πορεία όμως της συζήτησης παρουσιάστηκαν ουσιαστικά ερωτήματα:

*Ποιος έχει την αρμοδιότητα παρουσίασης της εικόνας του ΘΕΣΠΙ, αναφορικά με τα οικονομικά του στοιχεία; Υπηρεσιακός παράγοντας ή το απελθόν Διοικητικό του Συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις διαμόρφωσαν αυτή την εικόνα;
*Ποια είναι αυτή η εικόνα- όταν μάλιστα η ίδια η Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε πως “προς το παρόν δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, ο υπάλληλος που χειρίζεται την υπόθεση θα φέρει τους φακέλους”, άρα ουδείς ακόμη γνωρίζει με σαφήνεια το οτιδήποτε;
*Ποιο ρόλο κλήθηκαν να παίξουν χθες βράδυ οι δημοτικοί σύμβουλοι, αναλαμβάνοντας να ψηφίσουν θέμα για το οποίο φέρεται υπόλογος ένας υπάλληλος και για το οποίο η εικόνα είναι θολή, με δαπάνες που δεν διευκρινίζονται επακριβώς;

Τα παραπάνω ερωτήματα έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, όπως ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που υπογράμμισε πως για λόγους σοβαρότητας θα έπρεπε τα στοιχεία, που χθες βράδυ συζητήθηκαν, να υπογράφονται από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Με τη θέση αυτή συμφώνησε επιπλέον και ο σύμβουλος της Διοίκησης Σπ. Γιαννουλάτος, τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που επέμενε πως καμιά δουλειά δεν έχει ένας υπάλληλος με τους φακέλους του Νομικού Προσώπου, όταν αρμόδια και υπόλογα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣΠΙ.

Στο σημείο αυτό ο δημότης Στ. Μιχιώτης, ζητώντας το λόγο, υπενθύμισε στο Δήμαρχο την παλαιότερη υπόσχεση και δέσμευση, τόσο του ίδιου του κ. Ζαμάνη όσο και του τέως Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού Η. Υφαντή– για πλήρη έλεγχο στο εν λόγω Νομικό Πρόσωπο, έλεγχο που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει: “Είναι πρωτοφανές το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ, παρόλο που ήταν γνωστή η κατάργησή του, να μην έχει το θάρρος να φέρνει την εικόνα του Νομικού Προσώπου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και είναι αδιανόητη η μεταφορά ευθύνης στο κεφάλι των δημοτικών συμβούλων, όταν μένει αναπάντητο το θέμα του ελέγχου που έχετε υποσχεθεί κι εσείς και ο κ. Υφαντής”, τόνισε ο κ. Μιχιώτης. Η απάντηση του κ. Ζαμάνη στην τοποθέτηση αυτή ενός δημότη ήταν τουλάχιστον απροσδόκητη: “Είναι ρυπαντικό για μένα να κάνω διάλογο με σένα”, είπε επί λέξει ο Δήμαρχος, δίνοντας συνέχεια στην προσωπική κόντρα που εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους. Ανακοίνωσε πάντως πως η διαδικασία της εκκαθάρισης του ΘΕΣΠΙ θα ξεκινήσει σύντομα.

Στα παραπάνω ας συνυπολογισθεί και η εξέλιξη που είχε ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα χθες βράδυ αναφορικά με τις αμοιβές Προέδρων και Αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, κατόπιν σχετικής αναφοράς του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζαμάνης, ζητεί να ληφθεί απόφαση συγκεκριμένη από την παρούσα Διοίκηση, με την οποία να καθορίζονται επακριβώς οι αμοιβές αυτές, κάτι που θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβυλίου. Υπενθυμίζεται πως το θέμα ανακινήθηκε από την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας πέρυσι, με αναφορά προς όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπου υπογραμμίζεται πως οι αμοιβές των Προέδρων και Αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Διονύσου είναι παράνομες, μια που η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση, ούτε έχει επικαιροποιήσει παλαιότερες σχετικές αποφάσεις. Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος σε πρόσφατη (Νοέμβριος του 2016) ενημέρωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε μεταφέρει την άποψη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα: “Όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι στο ΘΕΣΠΙ και την ΕΣΤΙΑ- πλην του Γ. Ζυγούνα που το 2011 ως πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ είχε αποποιηθεί την αμοιβή του- υποχρεούνται να επιστρέψουν το ήμισυ των απολαβών τους, μια που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί περικοπών των αμοιβών”.