logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Αρ. Πρωτ.: 34/2015-2017

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δημοσίων σχολείων Δήμου Διονύσου, καταδικάζει την επίθεση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής εναντίον γονέων και εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος.

Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά κατατρεγμένα από ένα πόλεμο που μόνο για τα δικά τους συμφέροντα δεν γίνεται. Έχοντας  βιώσει τις οδυνηρές συνέπειές  του, οι οικογένειές  τους έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο προσπαθώντας να βρουν ένα μέρος ασφαλές να οργανώσουν από την αρχή την ζωή τους. Στην χώρα μας όλες αυτές οι οικογένειες είναι εγκλωβισμένες, δεν είμαστε η χώρα προορισμού τους.

Για όποιο όμως χρονικό διάστημα παραμένουν εδώ, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των παιδιών η συμμετοχή τους στην μαθησιακή – εκπαιδευτική διαδικασία, δεδομένου ότι σύμφωνα με την Διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού , η οποία έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κράτος με τον Νόμο 2101/1992/;άρθρο 28, «κάθε παιδί που βρίσκεται σε μια χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και η χώρα αυτή έχει υποχρέωση να του την εξασφαλίσει».

Τα παιδιά των προσφύγων πρέπει με ευθύνη της πολιτείας να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τις υγειονομικές εξετάσεις τους, να έχουν τις αντίστοιχες ιατρικές βεβαιώσεις και να είναι πλήρως εμβολιασμένα. Για την εκπαίδευσή τους πρέπει να εξασφαλιστεί εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η μετακίνησή τους από και προς τους τόπους διαμονής τους πρέπει να εξασφαλιστεί με τους απαραίτητους συνοδούς.

Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι η απομόνωση και η γκετοποίηση των προσφύγων. Η λύση είναι το τέλος των πολέμων.

Το Δ.Σ.
Της Ένωσης Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου