logo


Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτός παραθέτει πλήρη απολογιστικά στοιχεία για τη διετία 2014-2016:

kokmotos1

-Γενικά:
Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Διονύσου. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού και εποπτεύεται από την Επιτροπή Διαχείρισης που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σκοπός του είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ενδυνάμωση του κοινωνικού δικτύου προστασίας, η ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Ανταποκρίνεται στην κάλυψη βασικών, καθημερινών αναγκών δημοτών & κατοίκων του Δήμου μας που είναι ωφελούμενοι του. Η επιλογή αυτών γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τον εγκεκριμένο (από το Δ.Σ.) Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Τηρούνται οι διατάξεις περί απορρήτου λόγω της ύπαρξης ευαίσθητων κοινωνικών προσωπικών στοιχείων και όλα τα δεδομένα διαχειρίζονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος, σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο από τις 21/6/2016 λειτουργεί σε νέα διεύθυνση στην οδό Κοίμησης Θεοτόκου 26-28 στον Άγιο Στέφανο.

– Παρεχόμενα είδη:
Τρόφιμα
Φρούτα-λαχανικά
Αρτοσκευάσματα
Ρούχα
Βιβλία
Σχολική ύλη
Παιχνίδια
Είδη καθαριότητας και οικιακής υγιεινής
Είδη προσωπικής υγιεινής
Βρεφικά είδη
Χαρτικά
Οι υπηρεσίες και τα είδη που παρέχονται στους ωφελούμενους είναι ΔΩΡΕΑΝ. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται είτε από προμήθειες του Δήμου είτε από χορηγίες-δωρεές.

koin

Διανομές: Μηνιαίες Τακτικές & Έκτακτες
Από 01-09-2014 έως και τις 30-09-2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 34 Προγραμματισμένες Διανομές εκ των οποίων 25 Τακτικές Διανομές και 9 Έκτακτες (Σχολικές, Εορταστικές Πάσχα – Χριστουγέννων).
Στις 17 Ιουνίου του 2016 με τη μεσολάβηση του “Μαζί για το Παιδί”, διανεμήθηκαν από χορηγία, υποδήματα TOMS σε όλους τους δικαιούχους.
Στις 10-6-2016 πραγματοποιήθηκε “Γεύμα Αγάπης”, στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης, όπου δόθηκαν 350 μερίδες φαγητού, σε συνεργασία με την εταιρία Nestle Ellas.
To Πάσχα του 2016 διανεμήθηκαν λαμπάδες σε όλους τους ωφελούμενους σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία “Μαζί για το Παιδί”.
Η Χριστουγεννιάτικη Διανομή του 2014 έγινε αποκλειστικά με χορηγίες (κρέας, οπωρολαχανικά, δώρα στα παιδιά) όπως επίσης και οι διανομές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2015, λόγω έλλειψης σχετικής πίστωσης για προμήθεια τροφίμων από το Δήμο.
Τα εισερχόμενα – διανεμηθέντα είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου που προέρχονται από τις προμήθειες του Δήμου ανέρχονται σε είδη συνολικής ποσότητας 40.931,50 μονάδες (κιλά ή τεμάχια).
Τα εισερχόμενα – διανεμηθέντα είδη, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, από δωρεές-χορηγίες ανέρχονται σε είδη συνολικής ποσότητας 94.553,30 μονάδες (κιλά ή τεμάχια).
Στις παραπάνω αναφερόμενες ποσότητες δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές που αφορούν είδη ένδυσης – υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, λαμπάδες, διακοσμητικά, μέρος σχολικών ειδών, οικιακά σκεύη, βρεφικά κ.ά. που προσφέρθηκαν αποκλειστικά από φορείς και δημότες. Ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες τεμάχια και παρέλαβαν οι δικαιούχοι από τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Στο χρονικό αυτό διάστημα ο αριθμός των εγκεκριμένων ωφελούμενων από την Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου ανήλθε από 127 οικογένειες που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 184 σήμερα και το σύνολο των μελών από 300 στους περίπου 500. Από αυτά 119 μέλη είναι ανήλικα παιδιά.

– Χρήματα που δαπανήθηκαν από τον Δήμο:
2014 ΠΟΣΟ 5.370,13
2015 ΠΟΣΟ 26.701,74
2016 ΠΟΣΟ 36.691,20

– Οι χορηγοί και οι Συνεργάτες μας:
Με χορηγική πολιτική και σύνθημα μας » Τίποτα δεν πάει χαμένο»…
Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία, φορείς, εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα στηρίζουν το έργο μας και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της δομής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους φορείς που κατά κύριο λόγο επιτελούν Κοινωνικό Έργο:
1. »ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
2. »ΜΑΖΙ για το ΠΑΙΔΙ».
3. “ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ”.
4. “ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.
5. “ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ”.
6. “ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ”.
7. “ΑΓΚΑΛΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”.
Το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου υποστηρίζεται επιπλέον από φορείς του Δήμου, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολικές μονάδες, αθλητικά σωματεία, ιδιώτες, μικρά και μεγάλα καταστήματα – επιχειρήσεις που συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Παράλληλα, γίνονται ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, φιλανθρωπικοί αθλητικοί αγώνες και άλλα δρώμενα με σκοπό την συγκέντρωση αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Καθημερινά προσέρχονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο 50 έως 60 οικογένειες, και παραλαμβάνουν αρτοσκευάσματα και ψωμί, που μας διαθέτουν φούρνοι της περιοχής μας, καθώς επίσης και προϊόντα “άμεσης κατανάλωσης”.
Σε εβδομαδιαία βάση διανέμονται ψάρια εκ περιτροπής, με προτεραιότητα στις οικογένειες με μικρά παιδιά, που προσφέρονται από τοπικό ιχθυοπωλείο.
Ανά τακτά διαστήματα η “ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ”, μας ενισχύει με γαλακτοκομικά προϊόντα, που διανέμονται άμεσα λόγω της ευπάθειας τους και πρόσφατα πρόσφερε, μετέφερε και τοποθέτησε ένα ψυγείο συντήρησης τροφίμων στο χώρο του Παντοπωλείου μας.
Ενόψει των εορτών του 2016 σε συνεργασία με το super market “Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ”, στα πλαίσια της Κοινωνικής του Πολιτικής, εξασφαλίστηκαν “Χριστουγεννιάτικα Πακέτα” για 30 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Επιπλέον από Κοινωνική Δράση της ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Διονύσου, 40 οικογένειες παρέλαβαν γαλοπούλες και τρόφιμα μακράς διάρκειας.
Από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας, που πραγματοποιείτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παραλαμβάνουμε σχεδόν κάθε μήνα, φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, μήλα, βανίλιες, ροδάκινα κ.ά.) που διαθέτονται άμεσα στους δικαιούχους.
Τα ευπαθή προϊόντα και αυτά που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης, για λόγους ασφαλούς κατανάλωσης, διαθέτονται άμεσα στους δικαιούχους. Τα τρόφιμα μακράς διάρκειας και τα αγαθά που δεν διατρέχουν κίνδυνο αλλοίωσης διανέμονται στις προγραμματισμένες μηνιαίες Τακτικές Διανομές προκειμένου να ωφελούνται εξίσου όλοι οι δικαιούχοι, ανάλογα με την κατηγορία ένταξης τους και τις διαθέσιμες ποσότητες αγαθών.

– Παράλληλες δράσεις:
Το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου πραγματοποίησε Ιατρικά Προγράμματα Πρόληψης στα οποία οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είχαν πρόσβαση και προτεραιότητα (Μαστογραφίες, μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας, Καρδιολογικές, Δερματολογικές, Οφθαλμολογικές, Ορθοπεδικές, Πνευμονολογικές).
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις για όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου που γίνονται σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Ιατρικό Κέντρο “ΒΙΟ’Ι’ΑΤΡΙΚΗ”.
Δημιουργήθηκε πρόσφατα ομάδα “Εθελοντών των Κοινωνικών Δομών” που σύντομα θα ενεργοποιηθεί.
Συμμετέχουμε, σε εθελοντικές δράσεις μη κερδοσκοπικών εταιρειών όπως είναι το “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ” και το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”.
Σύντομα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα λειτουργήσει οργανωμένη “Κοινωνική Ιματιοθήκη”, μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

– Ακροτελεύτιο
Το έργο μας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν απαριθμείται σε προϊόντα, χορηγούς και διανομές. Το έργο μας μετριέται σε αμέριστη φροντίδα, αγάπη και ατελείωτα χαμόγελα. Τα πακέτα των δικαιούχων γεμίζουν με πολύ επιμέλεια, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας και τις ηλικίες των δικαιούχων.
Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οι έχοντες ανάγκη και κατ’ επέκταση οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου συνεχώς αυξάνονται. Ευτυχώς όμως η ανέχεια βρίσκει απέναντι της την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Οι διανομές ενισχύονται καθημερινά και οι προσπάθειές μας συνεχώς αυξάνονται και δυναμώνουν. Σε καθημερινή βάση, χορηγίες φτάνουν στα γραφεία της Κοινωνικής Προστασίας στην Άνοιξη και στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Το σημαντικό έργο που επιτελείται στηρίζεται τόσο στη βοήθεια του Δήμου Διονύσου όσο και στη συγκινητική στάση αλληλεγγύης των χορηγών μας. Η επιτυχία όμως εξασφαλίζεται και διασφαλίζεται από κάποια “ανώνυμα και επώνυμα χέρια”. Εννοούμε τους εργαζόμενους που “υπερβάλλουν εαυτό”, τους εθελοντές που απλόχερα δίνουν την αγάπη τους, τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης και όλους εκείνους που αθόρυβα προσφέρουν.
Απολογιστικά είμαστε διπλά ευχαριστημένοι, γιατί πετύχαμε τον διπλό στόχο μας. Σταθήκαμε δίπλα στους άπορους και έχοντες ανάγκες συμπολίτες μας και μπορέσαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προβληθεί το κοινωνικό μας έργο και η αναγνώριση των προσπαθειών μας να προσελκύσει χορηγούς εντός και εκτός των ορίων του Δήμου μας.