logo


Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός της Πολιτικής Προστασίας περιμένουν σε ετοιμότητα τον «ιστορικό χιονιά», που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αναμένεται να “χτυπήσει” τη χώρα από αύριο Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, με χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον Α. Κούνη, υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας, ήδη από την 1η Δεκεμβρίου ο Δήμος Διονύσου έχει προμηθευθεί αλάτι, με άλλα τρία φορτηγά να αναμένονται αύριο το πρωί. Αλάτι για τους κατοίκους θα υπάρχει κατά τόπους και στις Δημοτικές Κοινότητες.

Επιπλέον, τα μεγάλα εκχιονιστικά οχήματα έχουν εξοπλισθεί με αλατοδιανομείς από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο αντίστοιχος εξοπλισμός με αλατιέρες και λεπίδες των μικρότερων και πιο ευέλικτων οχημάτων.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τη διαχείριση του καιρικού φαινομένου.

Πάντως, μετά και από τηλεφωνική έρευνα της Οδού Διονύσου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων μέχρι στιγμής δεν έχουν καμιά ενημέρωση από τον κεντρικό Δήμο αναφορικά με τις κινήσεις τους, με τον καταμερισμό ενεργειών ή την ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση χιονόπτωσης, σύμφωνα και με παλαιότερη ανακοίνωση του Δήμου, ισχύουν τα παρακάτω:

xionixioni2

Ο Δήμος συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και τους ενημερώνει:
1. Οδηγίες προς τους πολίτες σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
 Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή: Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Εκκρεμεί, πάντως, σχετική ανακοίνωση του Δήμου, όπου θα αναγράφονται τα ακριβή σημεία από τα οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να προμηθεύονται αλάτι, καθώς και οι θερμαινόμενοι χώροι που θα μείνουν ανοιχτοί για προστασία από το τσουχτερό κρύο.

Αξίζει επιπλέον να τονισθούν και τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας “Οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια υποχρεούνται, εφόσον το όχημα δε φέρει ειδικά ελαστικά, να τοποθετούν στους δυο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι οδηγοί των πιο πάνω οχημάτων και όταν κινούνται σε οδό με παγετό, εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες ή από τις αρμόδιες αρχές.
Αν δεν συμμορφωθεί ο οδηγός, τα αστυνομικά όργανα μπορούν να επιβάλουν ακινητοποίηση του οχήματος στο άκρο της οδού ή εε άλλο κατάλληλο σημείο, μέχρι την αποκατάσταση της κανονικής κυκλοφορίας”.

Ενώ οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ζητούν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των πολιτών στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την πόλη λειτουργική, καθόλη τη διάρκεια του επικείμενου χιονιά.