logo


Πριν από ένα χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, 20 μόλις ημέρες μετά από την πρόσληψή του, είχε παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου, μιλώντας για τα καθήκοντα, αλλά και για τους στόχους του μέσα στο 2016. Συνοπτικά, κατέγραφε την αναμόρφωση μιας σειράς κανονισμών όπως της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων, την εποπτεία των Νομικών Προσώπων, την ενίσχυση των Δημοτικών Κοινοτήτων, την επανενεργοποίηση της δημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΗ, την πιστοποίηση του Δήμου με ΙSO, και τέλος την εκπόνηση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016. Που εκπνέει σε λίγες ημέρες, αλλά ακόμη νέο ΟΕΥ ο Δήμος Διονύσου δεν διαθέτει. Να σημειωθεί εδώ πως ο ΟΕΥ, δηλαδή το οργανόγραμμα του Δήμου, είναι απαραίτητο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του μια που (θα πρέπει να) προβλέπει σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, αποφυγή του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασής τους, δημιουργία λιτών δομών με τα απολύτως αναγκαία ιεραρχικά επίπεδα, χωρική αποκέντρωση, στελέχωση της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, εξειδικευμένα στελέχη στις νέες οργανικές θέσεις, συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, συντονισμό και συμπληρωματικότητα μεταξύ των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτικών Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων (πηγή: ΕΕΤΑΑ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο κ. Χρηστάκης συνέδεσε την εκπόνηση του νέου Οργανισμού, αλλά και του Επιχειρησιακού Σχεδίου με το οποίο επίσης επιφορτίσθηκε, με την πιστοποίηση του Δήμου. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, ενώ η καθυστέρηση οφείλεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εδώ και ένα χρόνο νομοθετικό πλαίσιο για τους υπαλλήλους- “τέσσερις διαφορετικούς νόμους είδαμε να εφαρμόζονται από το φθινόπωρο του 2015, ενώ για τον τελευταίο που αφορά στην κινητικότητα αναμένουμε την εφαρμοστική εγκύκλιο στις αρχές του 2017”, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για την καθυστέρηση έπαιξε και η απόφαση για την κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, μια που τα θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας περνούν στο αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο θα πρέπει- λόγω φόρτου αρμοδιοτήτων- να αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση και να στελεχωθεί αναλόγως.

Το πρώτο βήμα πάντως για νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας έγινε- αλλά στην ΕΣΤΙΑ: Με ενέργειες του κ. Χρηστάκη εκπονήθηκε ο ΟΕΥ για το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, κι έτσι δημιουργήθηκε το σκαλοπάτι που θα οδηγήσει στη μονιμοποίηση των υπαλλήλων που απασχολούνται στα ΚΑΠΗ και στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως τόνισε στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και τούτο: Ο κ. Χρηστάκης σ’ εκείνη την προ ενός έτους συνέντευξή του φάνηκε να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο προσωπικού ετήσιου απολογισμού. «Μου αρέσει η ιδέα που μου δίνετε, δηλαδή να οργανώσουμε λογοδοσία σε επίπεδο έτους για τις ενέργειες που ολοκληρώθηκαν με το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα ή των ειδικών συμβούλων. Είναι νομίζω και ένα δείγμα του άλλου ύφους και ήθους, που διακρίνει και τη νέα Δημοτική Αρχή- και έτσι με κέρδισε σε σχέση με προτάσεις που μου είχαν γίνει από άλλες περιοχές- και εμένα προσωπικά. Έχουμε άλλη επικοινωνιακή προσέγγιση και θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα», είχε τότε τονίσει στην απάντησή του.

Όταν όμως τον καλέσαμε να απαντήσει για τις ενέργειές του σε καθένα από τα πολλά πεδία αρμοδιοτήτων του- που έχουν αυξηθεί μέσα στο χρόνο, μια που του δόθηκαν και κομμάτια από την καταργηθείσα Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης- εμφανίστηκε διστακτικός, εναρμονιζόμενος απ’ ό, τι φαίνεται, με τη γραμμή της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει φέτος σε απολογισμό πεπραγμένων.