logo


Τρέχουν οι δήμοι ένας – ένας να σώσουν οικόπεδα του δημοσίου που σε λίγο θα περιέλθουν στο Υπερταμείο του Δημοσίου και θα καταλήξουν, όπως όλα δείχνουν, στα χέρια ιδιωτών για εμπορικές και άλλες χρήσεις.

Τα Ιωάννινα, η Λάρισα, ο Αγιος Δημήτριος, η Καλλιθέα και πολλοί άλλοι δήμοι ήδη κατάφεραν και προσάρτησαν μεγάλες διεκδικούμενες επί χρόνια εκτάσεις για κοινή δημόσια χρήση, μπροστά στον κίνδυνο να εκποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ που μετατράπηκε σε υπερταμείο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Χαλανδρίου που κατάφερε με νομοθετική ρύθμιση στη βουλή  έπειτα από την ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου η παραχώρηση για 40 χρόνια στον Δήμο Χαλανδρίου του οικοπέδου του Νομισματοκοπείου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί το τρίτο κατά σειρά ακίνητο που αποκτά το Χαλάνδρι τον τελευταίο μήνα. Ο Δήμος απέκτησε και το ακίνητο, που βρίσκεται στο Πάτημα Χαλανδρίου και συνορεύει με την Αττική Οδό, με τη διαδικασία της on-line δημοπρασίας από το ΤΑΙΠΕΔ, πλειοδοτώντας με 640.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 100 ευρώ /τμ.

Εντωμεταξύ στο στόχαστρο της Τρόικας έχει μπει και η η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της realnews “Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούν στην κυβέρνηση οι δανειστές, για τη μεταφορά της σημαντικής ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, το συνολικό ύψος της οποίας ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 1,4 δισ. ευρώ, στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν για άλλη μια φορά τα κλειδιά 1.128 ακινήτων και τη διαχείριση οικοπέδων 643.380 τ.μ. για τα επόμενα… 99 χρόνια.

Το ζήτημα αναμένεται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπονται ο ορισμός διοικητικού συμβουλίου και η λειτουργία του υπερταμείου τους πρώτους μήνες του 2017 με τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας.

Οι προθέσεις του κουαρτέτου ήταν ξεκάθαρες από την αρχή του έτους, όταν ζήτησε και πέτυχε να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τα τέσσερα τελευταία άρθρα που αφορούσαν τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, συνολικής αξίας σε τρέχουσες τιμές 20,721 δισ. ευρώ.

πηγή: myota.gr