logo


Με το ερώτημα της απεργίας ή της κατάληψης το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, μετά και από τη χθεσινή (20/12) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει ο Δήμος σε σύμβαση, ύψους 70.000 ευρώ (με ΦΠΑ), με ιδιώτη εργολάβο για την πρόσληψη 11 εργαζομένων που θα απασχοληθούν επί 5 μήνες και τέσσερις ώρες την ημέρα στον οδοκαθαρισμό της πόλης.

img_7471

Παρόλο που η Δημοτική Αρχή- τόσο ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης όσοι και οι δυο αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Α. Πέππα και Π. Τσούκας– υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους πως καμιά θέση εργαζομένου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου δεν κινδυνεύει («και αν κινδυνεύσει, θα παραιτηθούμε»), πως η σύμβαση θα είναι απολύτως υποβοηθητική για την Υπηρεσία που βλέπει το διαθέσιμο προσωπικό να μειώνεται συνεχώς και πως υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και από τις δυο πλευρές, οι εργαζόμενοι, που προσήλθαν μαζικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν φάνηκαν να πείθονται. Η Πρόεδρος, μάλιστα, του Σωματείου Μ. Μπακαφούκα προσκόμισε πρόσφατη (16/12) εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία: Επιτρέπονται οι προσλήψεις εργαζομένων από τους Δήμους για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες, εφόσον τα σχετικά αιτήματα, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλους του Ιανουαρίου 2017, αναφέρονται σε τακτικό προσωπικό (Δημ. Δικαίου) ανταποδοτικού χαρακτήρα των κατηγοριών Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΔΕ και ΥΕ), είναι ιεραρχημένα ως προς το βαθμό αναγκαιότητάς τους (να τεθεί σειρά προτεραιότητας), και δεν περιλαμβάνουν θέσεις για την κάλυψη των οποίων έχει ήδη εκδοθεί προκήρυξη ΑΣΕΠ. “Αντί για εργολάβο, πάρτε κόσμο” κάλεσε τη Διοίκηση η κ. Μπακαφούκα.

img_7470

Ακόμη ένα σημείο που συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας αλλά και δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής ήταν και αυτό του κόστους της σύμβασης, που ανέρχεται στις 56.000 ευρώ περίπου χωρίς τον ΦΠΑ. Από αυτά, τα μισά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη και του τέως Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, είναι η δαπάνη για τους 11 εργαζόμενους, ενώ τα υπόλοιπα για τον εξοπλισμό, υπολογισμοί που πάντως αμφισβητήθηκαν έντονα από τη Διοίκηση, χωρίς όμως να δώσει αξιόπιστες διευκρινίσεις. Τον ασκό του Αιόλου θα ανοίξει η Δημοτική Αρχή αν προχωρήσει στη σύμβαση, τόνισε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, καλώντας και παρακαλώντας το Δήμαρχο να αποσύρει την εισήγηση γιατί “δεν έχετε δικαίωμα να παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων και να θησαυρίζουν οι εργολάβοι με τα σκουπίδια”.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με την εισήγηση της Αντιδημάρχου, από 205 άτομα προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας το Μάιο του 2015, σήμερα για την ίδια δουλειά το προσωπικό αυτό έχει μειωθεί στα 154 ενεργά άτομα. Έτσι η Διοίκηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφενός έχει προχωρήσει στο αίτημα για πρόσληψη 104 εργαζομένων με 8μηνη σύμβαση, και αφετέρου στη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο, “ώστε να μην αναγκάσει τους 150 να κάνουν τη δουλειά των 200”, όπως τόνισε επανειλημμένως ο Δήμαρχος. Ο ίδιος είπε πως μόλις το αίτημα του Δήμου για τους 8μηνίτες ικανοποιηθεί, τότε θα ανασταλεί και η σύμβαση με τον ιδιώτη, ενώ υπογράμμισε πως επί των ημερών του ικανοποιήθηκαν χρόνια αιτήματα των εργαζομένων, κάτι που “αποδεικνύει ποιος είναι αυτόκλητος σωτήρας, εργατοπατέρας ή πραγματικά φιλεργατικός”.

img_7483

Την ώρα πάντως που οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφιζαν για το παραπάνω θέμα, στο οποίο η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 21 θετικές ψήφοι, οι εργαζόμενοι έξω από την αίθουσα αμφισβητούσαν σε όλους τους τόνους την ειλικρίνεια στις προθέσεις και τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής και προσανατολίζονταν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τη σημερινή Γενική Συνέλευση στις 7 το πρωί, για να αποφασίσουν κατάληψη ή και απεργία, σε συνεννόηση μάλιστα με το δεύτερο Σωματείο υπαλλήλων του Δήμου.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως το θέμα υπερψηφίστηκε με ακριβώς 21 θετικές ψήφους, αν και τα παρόντα μέλη της Δημοτικής Αρχής ήταν 23: Μειοψήφησαν με λευκό οι Π. Ταουξή, που επέμεινε στη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου και σταθερού προσωπικού, και Η. Υφαντής της Διοίκησης, και όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας με αρνητική ψήφο.