logo


O ετήσιος προϋπολογισμός ενός Δήμου εκφράζει τη φιλοσοφία και την πολιτική βούληση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Ουσιαστικά, αποτυπώνει το πού θα κατευθυνθούν οι διατιθέμενοι πόροι, για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επιλογές της Διοίκησης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, είναι το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο σε ετήσια βάση.

Η Δημοτική μας Κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου για τους Προϋπολογισμούς των ετών 2015 και 2016, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη Διοίκηση του Δήμου, χαρακτηρίζοντάς τους ως αμιγώς διαχειριστικούς, αντιαναπτυξιακούς και πλασματικούς, καθώς δεν αποτύπωναν στόχους, φιλοσοφία, όραμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, διατηρούσαμε την ελπίδα ότι μια νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να διορθώσει τα πράγματα στη πορεία κι ότι απλά ήταν θέμα χρόνου και προσαρμογής.

Δυστυχώς, ΚΑΙ ο Προϋπολογισμός του 2017 – 3ος κατά σειρά – ήρθε να διαψεύσει την όποια ελπίδα είχε απομείνει, καθώς είναι βέβαιο ότι παγιώνεται πλέον η κατάσταση με την οποία θα πορευθούμε από δω και στο εξής.

Παραμένουν «μόνιμα» ζητούμενα:

  • Η αναδιοργάνωση-αναδιάρθρωση των Δημοτικών Υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, της συντήρησης των οχημάτων, της ύδρευσης, των Διοικητικών/Οικονομικών Υπηρεσιών κ.λπ.
  • Η ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κοινωνικής κρίσης.
  • Η ενδυνάμωση εθελοντικών πρωτοβουλιών, για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων αυτών.
  • Οι επενδύσεις για έργα υποδομής.
  • Η Δημοτική Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στα Τοπικά Συμβούλια, για να διορθωθεί το μειονέκτημα του Καλλικρατικού θεσμού, δηλ. της απομάκρυνσης του Δήμου από τις ζωντανές Δημοτικές Κοινότητες, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η κοινωνική συμμετοχή, η δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου και η διαφάνεια.

Επιπροσθέτως, ο Προϋπολογισμός αυτός:

  • Δεν είναι αναπτυξιακός, αφού οι όποιες επενδύσεις σε νέα έργα αναφέρονται σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι παρά μια λίστα προθέσεων έργων, χωρίς αρχή, μέση, τέλος και προοπτική εκτέλεσης -γεγονός που αναδείχθηκε, στην πρόσφατη ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Είναι πλασματικός, διότι, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία εκτέλεσης των Προϋπολογισμών των τελευταίων ετών, το πραγματικό ύψος του θα έπρεπε να κυμαίνεται περί τα 35 εκ. Ευρώ, ποσό που αποκλίνει αρκετά από το αναφερόμενο ποσό ύψους 48 εκ. Ευρώ.
  • Είναι καθαρά διαχειριστικός, καθώς οι κωδικοί του φετινού Προϋπολογισμού και ειδικά των εξόδων, δε διαφοροποιούνται ούτε σε είδος αλλά ούτε και ποσοτικά σε σχέση με κείνους των προηγουμένων ετών.

Διατηρούμε σταθερή άποψη ότι η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Η κρίση επιβάλλει κι άρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναπροσανατολισμό των λιγοστών πόρων προς εξυπηρέτηση νέου οράματος και στόχων, εφόσον, βέβαια, αυτοί υφίστανται.

Αλλά πώς να υπάρξουν όραμα και στόχοι, όταν ο Δήμος δε διαθέτει 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο με ετήσια σχέδια δράσης (οργανικό κομμάτι των οποίων αποτελεί το Τεχνικό Πρόγραμμα), η ύπαρξη του οποίου θα μπορούσε να σημαδοτήσει άμεσα τη βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών αλλά και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων;

Για τους ανωτέρω λόγους η Δημοτική μας Κίνηση «ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ» καταψήφισε το Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017.