logo


Τα θέματα ήταν δύο- αλλά αφορούσαν στην ίδια πρόταση που ο Δήμος πρόκειται να υποβάλει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής: Από τη μια πλευρά οι Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Διονύσου (δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και ευαισθητοποίηση του κοινού), και από την άλλη πλευρά η χωροθέτηση κεντρικού Πράσινου Σημείου για την υποδοχή κηπαίων και ανακυκλώσιμων υλικών. Τα παραπάνω ήρθαν προς συζήτηση στην προχθεσινή (14/12)- συνεχιζόμενη- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και μάλιστα υπό το κράτος του επείγοντος, μια που η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της πρότασης εκ μέρους του Δήμου είναι στις 31 Δεκεμβρίου.

img_7449

Αυτή η σημαντικότατη καθυστέρηση- αν λάβουμε υπόψη πως η πρόσκληση έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούνιο-, η επιλογή της Βιομηχανικής Ζώνης του Κρυονερίου για το Πράσινο Σημείο, του οποίου οι προδιαγραφές γεννούν καχυποψία- όπως τόνισαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών- για “φωτογραφία” συγκεκριμένου οικοπέδου που μπορεί και να έχει ήδη επιλεγεί, αλλά και η ίδια η πρόταση που έρχεται από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, και η οποία φαίνεται να αφίσταται εν μέρει του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ήταν οι πλευρές του θέματος που απασχόλησαν το Σώμα.

img_7451

Παρούσα για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ήταν η ειδική σύμβουλος Δημάρχου Σ. Ευστρατίου, η οποία είχε συνεργαστεί στενά με τον τέως Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου, που σημειωτέον- αφού πέρασε από διαβούλευση με τις παρατάξεις και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο- έχει ήδη ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Σύμβουλος για το Τοπικό Σχέδιο είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με το οποίο ο Δήμος έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία και το οποίο θα παρακολουθεί τις διαδικασίες εφαρμογής του Σχεδίου ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό.

Σύμφωνα με την κ. Ευστρατίου, τόσο η πρόταση του Δήμου για τις Δράσεις Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, όσο- κυρίως- και η χωροθέτηση ενός κεντρικού Πράσινου Ταμείου εντάσσονται πλήρως στην οπτική του Τοπικού Σχεδίου, το οποίο καταρτίσθηκε με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες της πόλης: Το Τοπικό μιλά για δίκτυο Πράσινων Σημείων, εντούτοις η μελέτη του ΕΜΠ, που εκπονήθηκε με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες της πόλης μας, έδειξε την ανάγκη για δημιουργία ενός μεγάλου κεντρικού Σημείου, που στο μέλλον μπορεί να υποδεχθεί και άλλες δραστηριότητες, όπως τον κλαδοφάγο, ενώ θα εξυπηρετεί το δίκτυο των οδικών ρευμάτων, μη αποκλείοντας την ανάπτυξη περισσότερων Πράσινων Σημείων στο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η ειδική σύμβουλος. Προσέθεσε επιπλέον πως η επιλογή ενός Σημείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΜΠ, θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγεί για χρηματοδότηση, ενώ η καθυστέρηση οφείλετο στην προσαρμογή του Τοπικού προς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που προσφάτως ψηφίστηκε.

Η πρόταση πάντως για ένα και μοναδικό Πράσινο Σημείο και μάλιστα στο Κρυονέρι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη: “Πόσο κεντρικό είναι ένα Πράσινο Σημείο στην άκρη της πόλης, την οποία η Δημοτική Αρχή υποβαθμίζει συστηματικά; Έχετε αναλογιστεί την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κίνηση των οχημάτων Δήμου και ιδιωτών για τη μεταφορά των αποβλήτων; Ρωτήσατε για την άποψη της τοπικής κοινωνίας, ή τη θέση των δημοτικών και τοπικών συμβούλων της περιοχής; Λησμονείτε ότι πριον από λίγες ημέρες νοικιάσατε οικόπεδο 11 στεμμάτων για να τοποθετηθεί ο κλαδοφάγος;” ρώτησε ο κ. Καλαφατέλης.

Τον σκεπτικισμό τους για το ένα Πράσινο Σημείο, έναντι του δικτύου που προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο, αλλά και για τις προδιαγραφές που θέτει η πρόταση της Διοίκησης, καθώς και για την πλήρη απουσία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες εξέφρασαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης και της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τη Ζ. Σώκου επανέλαβε τη θέση της για τον κίνδυνο να κοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο μέλλον, με αποτέλεσμα η επένδυση να περιέλθει στα χέρια κερδοσκόπου ιδιώτη, μια που τα σκουπίδια, όπως είπε, είναι χρυσάφι.

Τη διαβεβαίωση, τέλος, πως οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής είναι πλήρως εναρμονισμένες με το Τοπικό Σχέδιο για τα Απόβλητα έδωσε στο Σώμα ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, προσθέτοντας και ένα καινούργιο στοιχείο: Υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον να αναπλαστούν προς την κατεύθυνση χωροθέτησης και άλλων Πράσινων Σημείων οι χώροι των εγκαταλελειμμένων Λατομείων μαρμάρου στο Διόνυσο, και αυτό για να απομακρυνθεί οριστικά η περίπτωση και ο κίνδυνος να χωροθετηθεί από ανώτερο κρατικό φορέα Χώρος Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων στην περιοχή μας. Δέχτηκε επιπλέον να διευρυνθεί η αναζήτηση οικοπέδου για το κεντρικό Πράσινο Σημείο και στις τρεις Βιομηχανικές Ζώνες της πόλης- Κρυονερίου, Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης.

Για το παραπάνω θέμα, που ήγειρε ερωτηματικά σχετικά με το πάντρεμά του με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η Οδός Διονύσου αναζήτησε την άποψη του κ. Υφαντή, του οποίου η Αντιδημαρχία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκπόνησης του Σχεδίου:

Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο έχει τύχει της αποδοχής των αρμόδιων θεσμικών οργάνων είτε ομόφωνα είτε με την θετική ψήφο της πλειονότητας των μελών. Το Τοπικό Σχέδιο αποτυπώνει την πολιτική της δημοτικής αρχής επί του θέματος και περιλαμβάνει δέσμη συγκεκριμένων λύσεων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Επίσης, ο Δήμος έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Η συνεργασία με το Ε.Μ.Π. διασφαλίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιστημονική τεκμηρίωση, το κύρος και την αξιοπιστία των επιλογών.

Σχετικά με την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση, τόσο η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων όσο και η δημιουργία Πράσινων Σημείων αποτελούν βασικούς άξονες του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου. Η αναφορά σε Κεντρικό Πράσινο Σημείο διαφοροποιεί μερικώς την πρόταση από το Τοπικό Σχέδιο αλλά είμαι βέβαιος ότι αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης, ενδεχομένως την πρώτη φάση. Όπως, εξάλλου, πληροφορήθηκα ο κ. Δήμαρχος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων λατομείων, για την εξυπηρέτηση –εκτιμώ- των ίδιων στόχων, με αποκατάσταση και ανάπλαση των χώρων. Είναι προφανές ότι η έκταση και ο πληθυσμός του Διονύσου δεν εξυπηρετούνται από ένα μόνο Πράσινο Σημείο αλλά απαιτούν δίκτυο, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιορίζει το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λειτουργεί ενθαρρυντικά για την ενεργή, ουσιαστική, συνεπή και συνεχή συμμετοχή των δημοτών. Όσο για την διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, η οποία προβλέπεται και στο Τοπικό Σχέδιο αλλά παραλείφθηκε, θα πρέπει –ίσως- να την αποδώσουμε στις ασφυκτικές προθεσμίες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι διαβουλευόμαστε για τα σημεία σίτισης των αδέσποτων και δεν απευθυνόμαστε στα Τοπικά Συμβούλια για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η δημιουργία των Πράσινων Σημείων.

Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι ήταν πολύ θετική η επιλογή του Δημάρχου να καλέσει την Ειδική Σύμβουλο, την κ. Ευστρατίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ενημέρωση των μελών και την παροχή διευκρινίσεων επί των τεχνικών και διαδικαστικών διαστάσεων του θέματος. Είναι σημαντική η παρουσία ειδικών στο Δ.Σ. και θα αποτελούσε αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος αλλά και περαιτέρω αξιοποίηση των Συμβούλων και Συνεργατών του Δημάρχου η εκ μέρους του υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής.