logo


Μέσα στο προβλεπόμενο δίωρο συζητήθηκε και τελικώς ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017, μόνο με τις ψήφους της Διοίκησης η οποία προσήλθε στην προχθεσινή (13/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχεδόν σύσσωμη. Απουσίαζαν μόνον δυο μέλη της- δικαιολογημένα, λόγω ασθένειας- ενώ την επίσημη «πρώτη» του είχε ο Β. Τσαγκαράκης που πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Γ. Αφάρα. Ο Προϋπολογισμός για το 2017 είναι ισοσκελισμένος στα 48.273.241,15 ευρώ, μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περυσινό ύψους 52.865.664 ευρώ.

img_7410

Αρνητικές στον Προϋπολογισμό “γιατί είναι και πάλι πλασματικός, χωρίς σχεδιασμό, ενώ δεν αποτυπώνει τη φιλοσοφία και το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την πόλη” ήσαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, με τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλή– που πήρε τη θέση του Δ. Χιώτη στην παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας- να επανεμφανίζεται στα έδρανα.

img_7421

Επιπλέον διαμαρτυρίες εκφράστηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, επειδή μετά από την ειδική συνεδρίαση του Προϋπολογισμού, ακολουθούσε ακόμη μια τακτική συνεδρίαση με 18 θέματα ανάμεσα στα οποία και αυτό της αποχέτευσης, μαζί με τις Παιδικές Χαρές αλλά και τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, και την ανάθεση του οδοκαθαρισμού σε ιδιώτη εργολάβο- παρά τη συμφωνία κυρίων η δεύτερη αυτή συνεδρίαση να περιλαμβάνει μόνο την αποχέτευση και κάποια διαδικαστικά θέματα. Οι διαμαρτυρίες αυτές δικαιώθηκαν πέντε ώρες αργότερα, όταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Μπάσης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Στη διάρκεια, επιπλέον, της συζήτησης, και μετά από σχετική αποστροφή του δημοτικού συμβούλου της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάσης– διαψεύδοντας πρόσφατα σενάρια περί παραίτησής του- δήλωσε σταθερά “στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής με την οποία εξελέγη και την οποία στηρίζει απολύτως, παρά κάποιες διαμαρτυρίες και παράπονα που υπάρχουν”.

Στ. Μαγγίνα: Πιθανότητα για μείωση τελών το 2017

maggflw
Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή της, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα- συνεπικουρούμενη από τη Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Β. Φλώρου- στην τοποθέτησή της τόνισε πως στα έσοδα που χειρίζεται, εισπράττει και ορίζει ο Δήμος- τέλη, φόροι, δικαιώματα- η εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το 2016 έφτασε σε ποσοστό 90%, ενώ καθόλη τη διάρκεια του χρόνου παρακολουθείτο στενά η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας, όπου ήδη σημειώνεται αρκετό πλεόνασμα, και ύδρευσης. Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ανέρχεται σε 14,5 εκατομμύρια ευρώ και ο δανεισμός σε 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Οι επιχορηγήσεις στα 3 πλέον Νομικά Πρόσωπα του Δήμου- 2 Σχολικές Επιτροπές και ΕΣΤΙΑ- φθάνουν στο ποσόν των 1.450.000 ευρώ συνολικώς- ενώ ενόψει της κατάργησης του ΘΕΣΠΙ έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό οι δαπάνες που αφορούν σε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα. Όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, η Αντιδήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε πως ο Προϋπολογισμός συνοδεύεται από τις ισχύουσες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ προανήγγειλε την πιθανότητα ο Δήμος μέσα στο 2017 να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, αλλά και στην πρόσληψη 33 ατόμων μόνιμου προσωπικού, που αναμένεται να ενισχύσουν το Δήμο, με βάση παλαιότερες προκηρύξεις των 7 πρώην Δήμων και Κοινοτήτων. Η κ. Μαγγίνα τέλος ευχαρίστησε ονομαστικά τους 20 συνεργάτες της στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου για την “άψογη συνεργασία που είχαν αυτά τα χρόνια”, εγείροντας ερωτηματικά για την παραμονή της στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, μετά και από τον επικείμενο “ανασχηματισμό”.

Ενωτική Πρωτοβουλία: “Λογιστική καταγραφή και διαχείριση χωρίς σχεδιασμό”

img_7284-2
Τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο Προϋπολογισμός, εναρμονισμένος από τις συνθήκες και καθοδηγούμενος από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποτυπώνουν τη βούληση της εκάστοτε Διοίκησης για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, υπενθύμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, που κατηγόρησε τη Διοίκηση πως διαχειρίζεται τα οικονομικά χωρίς σχεδιασμό και αναπτυξιακούς στόχους, ενώ ο Προϋπολογισμός της για το 2017 αποτελεί “μια απλή λογιστική καταγραφή εσόδων- εξόδων”. Μετά τις οδηγίες του Παρατηρητηρίου, συνέχισε ο κ. Καλαφατέλης, μόνο λογιστικά είναι ρεαλιστικός ο Προϋπολογισμός, ενώ εμμέσως ακυρώνεται το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες: “Θα περίμενα να ακούσω είτε μέσω της λογοδοσίας σας- που δεν κάνατε- είτε μέσω αιτιολογικής έκθεσης, αν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής υλοποιήθηκαν και σε ποιο ποσοστό μέσω του Προϋπολογισμού του 2016, να ακούσω τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους στόχους σας- κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς αξιολόγηση της πολιτικής και των πεπραγμένων σας”. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, που επέμεινε ιδιαιτέρως να μάθει πού πηγαίνουν τα πλεονάσματα από προηγούμενα χρόνια, κατηγόρησε επιπλέον το Δήμαρχο ότι ώριμα έργα για τα οποία μπορεί η Διοίκηση να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις, πλην αυτών με τα οποία η παρούσα Διοίκηση προικοδοτήθηκε από την προηγούμενη, δεν εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό, ενώ φανερή είναι και η απουσία μεγάλων έργων από Ίδιους Πόρους. Ο κ. Καλαφατέλης πάντως δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει θετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής όπως τη μείωση των τιμολογίων ύδρευσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και τη βελτιστοποίηση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών και κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος, η κατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες- ειδικά στην καθαριότητα, στο φωτισμό και κυρίως στην οδοποιία- διολισθαίνει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην εκτέλεση μεγάλων έργων, όπως της αποχέτευσης: “Κανείς δεν πιστεύει πως μ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό μπορούμε να κάνουμε δαπάνες για ανάπτυξη, να υλοποιούμε οραματικούς στόχους για την πόλη και τους κατοίκους και να συμβάλλουμε στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Θεωρούμε απαραίτητες την εξασφάλιση σταθερής βάσης εσόδων, τη μείωση διοικητικών δαπανών όπου υπάρχει περιθώριο και κυρίως την αναζήτηση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, προσθέτοντας πως η παράταξή του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Νέα Πνοή για το Διόνυσο: “Τίποτα δεν έχει αλλάξει”

dspro
Την πεποίθησή τους, που συνοδευόταν από απογοήτευση, ότι τίποτα δεν διαφοροποιεί τον Προϋπολογισμό του 2017 από αυτόν του 2016 εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Παραμένει πλασματικός και χωρίς προσανατολισμό, επέμεινε ο επικεφαλής της παράταξης Π. Μπιτάκος, υπογραμμίζοντας πως σ’αυτόν, τον τρίτο, Προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής και πάλι τίποτα δεν δείχνει το όραμα και τη φιλοσοφία της για το μέλλον της πόλης, αναγκάζοντας την παράταξη να επαναλάβει τις περυσινές εκτιμήσεις της περί πλασματικού, μη αναπτυξιακού και αναποτελεσματικού, για τον Προϋπολογισμό του 2016: «Αλίμονο αν τις υποχρεώσεις σας απέναντι στους δημότες για καθαριότητα και κλείσιμο λακουβών, τις απαριθμείτε ως έργα- εκτός και αν σ’ αυτές εξαντλείτε το όραμα που σας ζητήσαμε να ξεκαθαρίσετε», τόνισε ο κ. Μπιτάκος, που επεσήμανε το έλλειμμα συμμετοχής και ρόλου εκ μέρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Ενώ ο Γ. Φωτάκης υπογράμμισε πως κονδύλια για επενδύσεις, όπως αυτά για τα 2 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και για το κτήριο στο γήπεδο του Διονύσου, έχουν μηδενισθεί. Παρά το σχετικό εξορθολογισμό στις επενδύσεις, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, φαίνεται πως οι μόνες δαπάνες που παραμένουν στον προϋπολογισμό, είναι αυτές των συνεχιζόμενων έργων, ενώ “παράξενη μείωση παρατηρείται στις συντηρήσεις εξοπλισμού και εγκαταστάσεων”. Στα ίδια χνάρια που βρήκε η σημερινή Διοίκηση, πατάει δυστυχώς ο Προϋπολογισμός και για το 2017, συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής: “Και αν πριν από δυο χρόνια είχα την ελπίδα πως μια νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να διορθώσει τα πράγματα, σήμερα πλέον έχω την πεποίθηση ότι δεν μπορεί τίποτα να αλλάξει, κάτι που μας οδηγεί σε πλήρη απογοήτευση. Οι προηγούμενοι ένωσαν τις Υπηρεσίες, σειρά σας ήταν να τις αναδιαρθρώσετε, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για άλλες δημοτικές επενδύσεις. Η δημοτική αποκέντρωση, με την ενεργό συμμετοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων, απουσιάζει πλήρως», κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: “Απουσιάζει πλήρως η κοινωνική συμμετοχή”

img_7239-2
Την ανοχή της ΔΑΔΙΟΝ τα δυο περασμένα χρόνια, με τους Προϋπολογιμούς του 2015 και 2016, επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Ζυγούνας που διαπίστωσε “επανάληψη και το ίδιο έργο, και στον φετινό Προϋπολογισμό”. Ο κ. Ζυγούνας υπενθύμισε παλαιότερες τοποθετήσεις του Δημάρχου, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, “οι οποίες χαρακτηρίζονταν από ασάφεια και από ανύπαρκτο πολιτικό όραμα, πράγματα που φαίνονται σήμερα”. Υπογράμμισε ακόμη πως μπορεί η πορεία και οι ρυθμοί εξέλιξης του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής να βρίσκονται σε συνάρτηση με το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, όμως υπάρχουν πλευρές που δεν επηρεάζονται. Στη δημοκρατική λειτουργία και την κοινωνική αποδοχή και νομιμοποίηση αναφέρθηκε εν συνεχεία ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ, επαναφέροντας την πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης, η απουσία της οποίας βαρύνει κυρίως τη Δημοτική Αρχή, αλλά και “της καθιέρωσης με τα πρώτα δειλά βήματα του συμμετοχικού Προϋπολογισμού” από τις Δημοτικές Κοινότητες. Παραδέχτηκε πάντως ο κ. Ζυγούνας πως η πορεία είσπραξης των ανταποδοτικών τελών βρίσκεται σε καλό σημείο, καλώντας τη Διοίκηση να τη συνεχίσει. Αλλά παρά τη μείωση των εσόδων κατά 7 εκατομμύρια, ο Προϋπολογισμός εμφανίζεται και πάλι πλασματικός, ενώ απουσιάζει το στοιχείο της διεκδίκησης πόρων και από άλλες πηγές. Φαραωνικό, τέλος, χαρακτήρισε ο κ. Ζυγούνας το ποσόν των 500.000 ευρώ που θα δοθεί για την ασφάλεια των δημοτικών κτηρίων της πόλης, το οποίο- όπως είπε- εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς σκοπούς. Στην ανάγκη κατάρτισης πενταετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση, που θα απεικόνιζε το όραμα και τη φιλοσοφία της Διοίκησης για την πόλη, καθώς και στην εκπόνηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου- παραγωγικού, οικιστικού, περιβαλλοντικού, κοινωνικού- για την ήπια ανάπτυξη του Δήμου” αναφέρθηκε ο Σπ. Σπηλιώτης: “Απευθυνόμαστε σε όλες τις πλευρές για να εξετάσουμε σε βάθος τα προβλήματα της πόλης και να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε- εκεί θα ενταχθούν οι Προϋπολογισμοί, εκεί θα αναπτυχθούν και οι συναινέσεις, μακριά από στείρα αντιπαράθεση”, είπε χαρακτηριστικά.

Λαϊκή Συσπείρωση: “Κατ’ εικόνα και ομοίωση του κρατικού Προϋπολογισμού”

swkou
Αντιλαϊκό και αντικοινωνικό, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου: «Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια αντίληψη, η ίδια πολιτική και ο ίδιος τρόπος στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού κατά το περιεχόμενο και τους στόχους του και κατ’ εικόνα και ομοίωση του κρατικού Προϋπολογισμο», υπογραμμίζοντας πως ακολουθεί τις μνημονιακές και κυβερνητικές πολιτικές: “Οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι μικροεπαγγελματίες είναι και θα συνεχίσουν τα μόνα υποζύγια που διαρκώς πληρώνουν”, είπε η κ. Σώκου, συνδέοντας την παντελή έλλειψη έργων υποδομής αφενός με τη χρηματική στενότητα και αφετέρου με την απουσία διακδικήσεων: “Για υποδομές ολοκληρωμένες που να αντιμετωπίζουν πραγματικά και 100% τις ανάγκες των κατοίκων, θα έπρεπε να δούμε σχέδιο αντιπλημμυρικής- αντισεισμικής- αντιπυρικής προστασίας”. Όσο για το κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου, η κ. Σώκου το παραλλήλισε με την κυβερνητική πολιτική “που γδέρνει τον κόσμο κι έρχεται τώρα να δώσει μερικά ψίχουλα στους συνταξιούχους. Μην λειτουργείτε κι εσείς μ’ αυτόν τον τρόπο, ή τουλάχιστον μην το επιχειρηματολογείτε έτσι. Το 26% του συνόλου των εσόδων, είναι ανταποδοτικά, απ’ ευθείας από την τσέπη μας. Για ποια κοινωνική πολιτική μιλάτε λοιπόν;”, κατέληξε η κ. Σώκου, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Δ. Ζαμάνης: “Δεν δέχομαι να ακυρώνεται η δουλειά μας”

img_7446
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα: “Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στο κομμάτι των ανταποδοτικών εσόδων με τα προβλεπόμενα έξοδα. Δεν δίνουμε περαιτέρω στοιχεία γιατί η τεράστια δουλειά με την εξεύρεση της φορολογητέας ύλης δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η παρούσα Διοίκηση, σε αντίθεση με εσάς, είχε την υπευθυνότητα χωρίς πολιτικό τυχοδιωκτισμό, να μην κλείνει τα μάτια σε κολοσσούς πολλών χιλιάδων τετραγωνικών δίπλα στην πόρτα της, αποφεύγοντας να τους φορολογήσει. Και είχε την υπευθυνότητα να εξορθολογίσει τα δημοτικά τέλη για όλους, καθιερώνοντας το κοινωνικό τιμολόγιο”.

Επιπλέον ο κ. Ζαμάνης ανέλαβε προσωπική ευθύνη απέναντι στη δημοτική ομάδα της Διοίκησης για τη μη προβολή της δουλειάς που έχει γίνει δυο χρόνια τώρα, την οποία προσπάθησαν να στρεβλώσουν με τις τοποθετήσεις τους οι παρατάξεις τη μειοψηφίας: «Μετά από δυο χρόνια, είμαι έτοιμος και εγώ και η παράταξή μου να κάνουμε λογοδοσία ανά πάσα στιγμή. Αυτός ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη δαπάνη για την ασφάλεια της πόλης, για νέες κοινωνικές δομές, 3 νέους Παιδικούς Σταθμούς, 2 νέα ΚΑΠΗ, ένα νέο σχολείο- και ενδεχομένως και άλλο ένα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την αναβάθμιση όλων των σχολικών κτηρίων, νέα έσοδα, το κοινωνικό τιμολόγιο, τη διευρυμένη φορολογητέα ύλη. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να δείξω ότι σε κάθε Δημοτική Κοινότητα έχουν γίνει πολλαπλάσια πράγματα μέσα σε μόλις μια διετία από όσα τα προηγούμενα τριάμιση, κι αυτή τη σκληρή δουλειά, που μάλιστα έγινε με 15% λιγότερο προσωπικό, δεν την χαρίζω σε κανέναν. Δεν δέχομαι από κανένα να μηδενίσει με ρητορείες περί οράματος τη δουλειά που έχουμε κάνει και έχουμε παλέψει πολύ και κόντρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.