logo


Στη μία το μεσημέρι θα συνεχισθεί σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία διεκόπη τα μεσάνυχτα. Στις 3,5 ώρες που διήρκεσε χθες (13/12)το πρώτο κομμάτι της, κυριάρχησε η συζήτηση για την πορεία της αποχέτευσης στην πόλης, η απόφαση του Δήμου να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργείο τον οδοκαθαρισμό και… οι εντάσεις, που ήταν οξύτερες από κάθε άλλη φορά: Φραστικοί διαξιφισμοί, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και ύβρεις, θύμισαν εικόνα καφενείου μάλλον παρά Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο Τ. Μπάση να προστίθεται στη μακρά σειρά Προέδρων που δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και να ελέγξουν τους παρεκτρεπόμενους συναδέλφους τους.

Μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνητικοί πρωταγωνιστές στους χθεσινούς προπηλακισμούς ήταν οι Δ. Ζαμάνης, Γ. Καλαφατέλης και Β. Δαρδαμάνης: Ο πρώτος γιατί λησμόνησε πως το αξίωμά του του επιβάλλει να μην απαντάει στην πρόκληση με πρόκληση. Ο δεύτερος γιατί λησμόνησε πως οι χαρακτηρισμοί μένει να αποδεικνύονται αρμοδίως, διαφορετικά αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση. Και ο τρίτος γιατί λησμόνησε πως δεν αρκεί να κατηγορείς κάποιον για απαξίωση ενός θεσμού, και μάλιστα μονοπρόσωπου, όταν ο ίδιος με συνεχείς και κάποιες φορές ανεξήγητες παρεμβάσεις απαξιώνεις το θεσμό του κορυφαίου συλλογικού οργάνου.

Αξίζει να τονισθεί εδώ πως τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εργαζόμενοι του Δήμου και η Πρόεδρος του Σωματείου τους Μ. Μπακαφούκα, μια που η απόφαση για ιδιώτη εργολάβο στον οδοκαθαρισμό τούς αφορά άμεσα. Το εν λόγω θέμα υπερψηφίστηκε με 17 θετικές έναντι 12 αρνητικών ψήφων, κάτι που κατ’ αρχάς θεωρήθηκε αρκετό. Εντούτοις στην εισήγηση αναφέρεται πως, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών (σ.σ. 21 δημοτικούς συμβούλους), ώστε να τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου.

Στην έγκαιρη επισήμανση του επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνα, ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης απεφάνθη πως δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία μια που πρόκειται περί παροχής υπηρεσιών και όχι περί κανονιστικής απόφασης- στη συνέχεια όμως, φάνηκε να επανεξετάζει τη θέση του αυτή, μια που τελικώς το θέμα αυτό ουσιαστικά απεσύρθη ώστε να εξακριβωθεί με ποια πλειοψηφία μπορεί να υπερψηφιστεί, και θα επανέλθει κατά τα φαινόμενα στη σημερινή συνεδρίαση.