logo


Η μείωση του προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων, τα προβλήματα καθαριότητας που ακόμη παραμένουν δισεπίλυτα, αλλά και οι ελλείοψεις προσωπικού στις Δημοτικές Κοινότητες, οδήγησαν την αρμόδια Αντιδήμαρχο Α. Πέππα στην απόφαση να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την “Έγκριση ∆ιενέργειας (Αναγκαιότητας) Προμήθειας Παροχής Υπηρεσίας Εργασίας Οδοκαθαρισμού”. Που σημαίνει “την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργείο του οδοκαθαρισμού για περίοδο, 5 μηνών για την παροχή υπηρεσίας από 11 άτομα 4ωρης απασχόλησης, ή, το ισοδύναμο, για παροχή υπηρεσίας εργασίας οδοκαθαρισμού 55 ανθρωπομηνών (συνολικά) 4ωρης ημερήσιας απασχόλησης, διάστημα (5 μήνες) εντός του οποίου προβλέπεται ο ∆ήμος να έχει ενισχυθεί από προσωπικό 8μηνης απασχόλησης (το οποίο έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ο.ε. 2017), συμπεριλαμβανομένου της χρήσης των όποιων αναλωσίμων εργαλείων και άλλων ειδών απαιτηθούν, π.χ. χειραμαξίδια οδοκαθαρισμού, σκούπες, τσουγκράνες, τσουγκρανόσκουπες, σακούλες απορριμμάτων, είδη ατομικής προστασίας οδοκαθαριστών, κ.ο.κ., και με ενδεικτικό προϋπολογισμό δαπάνης 70.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%”.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την εισήγηση που θα συζητηθεί σε λίγη ώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα (13/12), “η ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του ∆ήμου αντιμετωπίζει σήμερα πολύ έντονο πρόβλημα στελέχωσης”, μια που το Μάιο του 2015 διέθετε συνολικά προσωπικό 205 ατόμων, από τα οποία οι 191 ήταν εργατοτεχνίτες. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η ίδια Διεύθυνση διαθέτει 167 άτομα από τα οποία απασχολούνται σε ενεργά εργατοτεχνικά καθήκοντα οι 154.

Αποτέλεσμα της μείωσης αυτής ήταν και η μείωση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων από 95 εβδομαδιαίως το Μάιο του 2015 σε 84 δρομολόγια σήμερα. Οι οδηγοί επαρκούν οριακά, ενώ παράλληλα πρέπει να πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια των αρπαγών του Δήμου για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων. Στο πλαίσιο της σωστής διοικητικής λειτουργίας και της πρόβλεψης κινδύνων, καταλήγει η εισήγηση της κ. Πέππα, και προκειμένου να μη οξυνθούν περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα καθαριότητας στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους, η Υπηρεσία Καθαριότητας προτείνει την παραπάνω ανάθεση σε εξωτερικό συνεργείο.